HONGRIA, DE LA XENOFÒBIA FEIXISTA A LA NOVA LLEI ESCLAVISTA (i II)

Per si fóra poc, havíem comentat inicialment, que la característica del feixisme és l’autoritarisme. Tot autoritarisme tendeix a fer les lleis per als seus interessos i, per a això, ha de neutralitzar alguns dels principis de l’Estat de Dret. Doncs bé, el govern d’Orban ha creat, el 12 de desembre darrer, tribunals administratius, diferents dels tribunals comuns, que no estarien dependents de la llei comuna, sinó que dependrien directament del Ministeri de Justícia, com si foren departaments del propi govern per a jutjar les seues accions. El Ministeri de Justícia nomenaria els jutges d’aquests tribunals, la missióo dels quals seria jutjar les accions administratives pròpies. Amb això, el govern no ha de sotmetre’s als tribunals comuns de tots els ciutadans. Aquesta llei acaba amb la separació de poders, perquè el nou tribunal depén del govern i el Tribunal Suprem seria incompetent per a jutjar-lo. En la pràctica, serien tribunals especials, cosa que els convertiria en tribunals d’excepció. Ací tenim una altra de les principals característiques del feixisme, l’excepció!

Orban està reeditant una nova versió del feixisme, que podrà ser seguida de prop per altres governants, com el president del Brasil, Jair Bolsonaro. Però, per increïble que semble, hi ha una diferència important entre el model d’Orban i els feixismes de la primera meitat del segle XX. Aquests tenien una preocupació social molt assumida i per a contraposar-se al comunisme promovien lleis de protecció dels treballadors. Per a combatre la lluita de classes, estimulaven l’interclassisme entre capital i treballadors, sent l’estat un intermediari que hauria de vetlar pels drets dels treballadors. Ara, els neofeixismes adheriran al model neoliberal, conjugant govern autoritari amb explotació màxima de la força de treball. És el quadre polític ideal per a maximitzar els beneficis dels capital.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *