Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

4 de juliol de 2011
4 comentaris

Complot contra DSK?

Certament, Dominique Strauss-Khan no sembla tenir una gran credibilitat política. Ni abans ni després del seu escàndol sexual. Tanmateix, la teoria del complot per neutralitzar la figura emergent del PSF resultava versemblant des dels primers moments. I l’erràtica actuació del fiscal de Manhatan, Cyrus Vance Jr., encara la reforça més.
Tot i que aquesta teoria faria referència a l’intent de tallar la carrera política del dirigent socialista (i voldria veure així la intervenció de la dreta francesa), les coses no semblen tan simples. Pocs expliquen que, malgrat l’ortodòxia econòmica de Strauss-Khan, des de la direcció del FMI, es veia com a inevitable la imposició d’una taxa a les transaccions financeres globals, la coneguda Taxa Tobin, que tindria com a funció impedir bombolles financeres i recaptar diners de l’especulació monetària. La taxa Tobin és molt popular a França i té adeptes entre tots els colors polítics. Tanmateix, qualsevol intent de plantejar-la en un text legal ha estat combatuda durament pels poders financers internacionals a partir d’intervencions opaques, i diríem mafioses.
Alguns exemples
En una de les darreres intervencions de Gordon Brown, l’esmentada taxa fou presentada en la cimera del G-20. És més, en previsió que aquesta fos rebutjada, Brown plantejà aplicar-la a la legislació del Regne Unit, atesa la dramàtica situació de liquiditat on havien portat les rebaixes fiscals a les grans fortunes. Quan ja els esborranys circulaven pel Parlament, el secretari del tresor nord-americà, Timothy Geitner, féu una visita llampec a Londres per impedir-ne la tramitació. Mai més se n’ha tornat a parlar.
El mes passat, una iniciativa similar protagonitzada pel Parlament italià (poc sospitós d’esquerranisme) també n’ha deturat la tramitació. No és cap secret que la classe política del país mediterrani va rebre unes pressions per part dels financers de Wall Street.
En iniciar-se la crisi, la pressumpta “refundació” del capitalisme tenia la regulació del mercat financer com a un dels seus objectius, i la imposició de taxes estil Tobin com a un dels mecanismes més efectius. Tots i cadascun dels governs, fundacions, polítics ha rebut unes pressions per desdir-se força similars a les de la democràcia espanyola a l’hora d’intentar parlar de “dació”hipotecària.
En tot aquest context, el complot contra Strauss Khan (que no és precisament sant de la meva devoció) resulta del tot versemblant. Una lliçó (la destrucció de la seva carrera política) contra tot aquell que tracti de regular els privilegis dels grans directius financers, contra aquell qui gosi qüestionar Wall Street.
En certa mesura, no cal haver vist “Inside Job” per veure qui guanya i qui perd a partir de situacions com aquestes. Al cap i a la fi, han posat fora de combat (i del FMI) a qui tenia una mínima intenció de posar ordre a la selva financera.

  1. Per a mi, com si el capen. I no crec pas que hagui estat un complot o una conspiració contra l’estament socialista (sic). Altra cosa és si la dóna d’aquest cràpula li fot a cent les banyes… Lo dit: per a mi, com si el volen penjar dels collons (com diria la cançó): s’ho mereix!
    Ah: i no cal pensar en si el carallot aquest és partidari o no de la taxa Tobin: l’S-K en un vist-i-no-vist s’ha fotut un “sopar” amb el que cobra una persona durant tot un mes, i sense perdre el somriure dels “socialistes”.
    Atentament

  2. Bon article Xavier. Imagina’t si no tenen miraments amb un personatge nefast i neoliberal com aquest, que no fan amb gent i grups que questionen el seu domini del món. L’últim exemple, la maniobra fastigosa per no poder presentar una ILP en el tema de les hipoteques i els bancs.I encara hi ha gent que creu que capitalisme i democràcia son compatibles… Salutacions.

  3. molt bé xavier i quan hagin cobra la taxe tobin que es farà??

    doncs el mateix que es fa ara amb els altres impostos, crear una economia paral.lela B la ‘pública’

    i repartir els diners de manera gens matemàtica….

    perquè puc estar d’acord en que hi hagi escola i salut ‘gratuïta’ que no vol dir pública ja que podria ser de pagament, vull dir gratuïta…. sigui pública o privada…

    el problema arriba quan hem de subvencionar el liceu amb els impostos de tots i no el water de casa meva que jo també considero art….

    del recaptat de la taxa tobian/població mundial=xec per barba…

    ni parlarne cal que ‘els liders’ administrin arbitrariament el fons comú com ells creguin oportu…

    a mi tan ma fot la taxa aquesta perquer no en veure ni un duro amb els serveis que pensen gastar-se’ls.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!