Les llibreries del país

0

Un dia un jove editor em va dir més o menys el que segueix: “el món del llibre és terrible, l’autor no es refia de l’editor, l’editor no es refia del distribuïdor, el distribuïdor no es refia del llibreter i el llibreter no es refia de l’autor”. Mesos després vaig constatar-ho en pròpia pell, quan un vell editor va començar a despotricar de mi només de saber que jo era  llibreter.

 

Deu ser un mal endèmic del catalans, mai ens posem d’acord entre nosaltres ni volem adonar-nos que anem tots al mateix vaixell, vulgues no vulgues. Sabrem aprofitar el moment de crisi econòmica que patim per adonar-nos-en? Creixerà la solidaritat entre nosaltres i el tots a l’una com una heura enfilant-se per una alta paret de maons?

 

Cada vegada que tanca qualsevol llibreria, digne d’aquest nom, d’aquests països nostres, em sap un greu de dimensions còsmiques. Llibreries que, de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar, teixeixen una imprescindible xarxa que passa per Mataró, Vic, Barcelona, Les Franqueses del Vallès, Valls, Torroella de Montgrí, Mollet del Vallès, València, Alacant, Castelló, Perpinyà i Ciutadella, per exemple. Elles soletes, de forma silenciosa i entusiasta, aixequen el nivell cultural del país i proclamen que la cultura no hauria de ser un luxe d’uns quants rics sinó un dret per a tothom. Hauríem de sortir tots ara mateix al carrer a proclamar-ho als quatre vents. Jo ja hi sóc.

 

És un greu retrocés que el nostre paisatge quotidià sigui ocupat per Fnacs o similars, un centre comercial que invisibilitza la literatura pròpia del país fins a extrems genocides. Ho comprovin, si us plau -són francesos amb seu a Madrid, es pot entendre-. El seu capitalisme salvatge no té cap interès en la cultura, venen llibres com podrien vendre armes de destrucció massiva o condons adulterats. Ja ho deuen fer. Assossec, que ningú s’alarmi, sóc un optimista nat i no puc evitar-ho: de la mateix manera que el periodisme i els periodistes no moriran mai, només han de canviar la carcassa i l’estratègia comercial, els llibreters i les llibreries tampoc. Cal saber reinventar-se: entenc que haurien de ser un espai on no només es trafica amb llibres –que també- si no que s’hi parla de llibres, s’hi transmeten sinergies orgiàstiques pel que fa al plaer sense límits de la lectura –riu-te’n de les orgies fetes en llits rodons fins a altes hores de la matinada-. I si del que parlem ara és de cultura i no de carn, hi cap gairebé tot, des de recitals poètics, concerts de música electrònica, representacions teatrals o clubs de lectura, fins a conferències científiques (la ciència també és cultura!), exposicions i va, orgies lectores.

 

Llarga vida a les llibreries del país –dignes d’aquest nom!-, i tota la imaginació del món.

 

[Publicat a Nuvol.com]

Publicat dins de Cultura | Deixa un comentari

Vespres a l’eixida amb Laia Noguera & Biel Barnils

0

Dijous 12 de juliol | Vespres a l’eixida
Casa Museu Verdaguer de Folgueroles a 2/4 de 10 del vespre

El duo Laia Noguera & Biel Barnils faran un recorregut per alguns dels versos que més els han agradat. D’autors vius, morts, d’avui, d’ahir, d’aquí, d’allà, si és que és decent separar una cosa de l’altra.

Es llegiran poemes de: Joan Vinyoli, Kirmen Uribe, Montserrat Abelló, Gabriel Ferrater,Fernado Pessoa, Joan Brossa, Jacint Verdaguer, Vicent Andrés Estellés, Anne Sexton, Gemma Gorga, Sylvia Plath i Àngels Gregori.

*més informació   

Publicat dins de Cultura | Deixa un comentari