EUMO

0

Va néixer el 1979, dos anys després de la fundació de l’Escola Universitària de Mestres d’Osona i va aprofitar-ne l’acrònim -tot i que se’ls hi prohibí posar el nom en català i es va haver de fundar com a Escuela Universitaria Jaime Balmes, coses d’espanyols-. Lligada des dels seus inicis a la Universitat de Vic on hi ha tanta boira com a la de Cambridge.

Ha publicat més de 1200 títols agrupats en una trentena de col·leccions, entre les que destaquen, fa de mal dir, “Llengua i Text”, “Textos Pedagògics” i “Biblioteca de Traducció i Interpretació”.

Edita, sobretot, manuals universitaris, assaigs, llibres de text i monografies d’interès local, comarcal o corporatiu. Enguany ha publicat la joia “Shakespeare en català. Traduir l’imperialisme” d’Helena Buffery i el “Diccionari d’onomatopeies i altres interjeccions” -clap, clap, clap!- de Manel Riera-Eures i Margarida Sanjaume que millora el “Diccionari d’onomatopeies i mots de creació expressiva” -uau!- publicat pels mateixos autors a can 62, que no can seixanta.

Ens trauríem tres barrets si els portéssim només pel fet d’haver editat l’OC de Jacint Verdaguer, sex symbol de la nostra cultura singular i universal, per editar “Reduccions”, dirigida pel Lluís Solà és la millor revista de poesia, de llarg, dels Països Catalans, figura al catàleg de la Library of Congress dels EEUU i al portal scientificcommons.org. El tercer barret ens el trauríem per la col·lecció de poesia “Jardins de Samarcanda” que coedita amb “Cafè Central” i que acaba d’editar noves traduccions dels “Sonets” de Shakespeare.

Sense barrets i per arrodonir-ho destacar la feina d’Eumogràfic, fundada el 1984 hi fa de cap de colla l’Anton Granero, empresa també vinculada a la Universitat de Vic; només cal posar una al costat de l’altre les gairebé 100 portades de “Reduccions” per declamar, com escrigué l’ínclit poeta, “m’exalta el nou i m’enamora el vell”.

http://www.eumoeditorial.com

[Publicat al número d’octubre del 2010 de la revista LITERATA]

Publicat dins de Cultura | Deixa un comentari

After hours poètic: Price dels poetes

0

Se’m posa la pell de gallina cada vegada que visiono el documental “Price dels Poetes” del realitzador Pere Portabella, enregistrat el 25 de maig de 1970 a la sala Gran Price de Barcelona és el testimoni del “Primer Festival Popular de Poesia Catalana”. Sentir recitar Bartra, Espriu, Ferrater, Brossa, Pere Quart i els crits de llibertat, llibertat, llibertat fan vessar el meu got d’emoció.

A l’after hours d’aquest any li retem homenatge -40è aniversari!- passant el documental i escoltant recitar David Caño, Enric Casasses, Núria Martínez Vernis i Carles Rebassa els poetes que van participar al Price, com si d’un combat de boxa es tractés.

Després, qui ho vulgui, podrà pujar a l’escenari a deixar-la anar.

 

Serà

DIVENDRES 22 d’octubre a les 12 de la nit al Casal de joves de TorreBlanca de Sant Cugat del Vallès

No hi pots faltar!

 

Publicat dins de Cultura | Deixa un comentari