Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

21 de novembre de 2010
0 comentaris

Generació Argumenta

El 2002, la desaparició d’algunes col•leccions d’assaig en català motivaren un grup de joves intel•lectuals a crear un nucli editor disposat a fer una passa endavant en el camp del pensament i la reflexió. És aleshores quan neix el col•lectiu Argumenta, dedicat a autogestionar una col•lecció editada per una petita gran editorial de Vilanova, El Cep i la Nansa, amb dotze volums concebuts com a balanç dels diversos aspectes que configuren la societat i la cultura catalanes del principis del segle XXI. Des de 2005, quan apareixen els dos primers volums, fins aquest novembre, quan hi ha prevista la publicació del darrer, el col•lectiu ha editat dos llibres anuals sobre les més variades qüestions; teatre, periodisme, història, ciència, arts plàstiques, literatura,… amb voluntat d’establir un “estat de la qüestió” alhora que de fer prospectiva de futur, des de l’àmbit global dels Països Catalans.

El balanç és ambigu, com el moment de cruïlla històrica on som. S’han detectat les dificultats alhora que les potencialitats d’un país normal a la recerca de reconeixement anormalment negat. Sobretot, els 24 coordinadors, i els més de 140 col•laboradors han anticipat bona part de les qüestions que centren avui els diversos debats sobre l’estat de la cultura, el pensament, la comunicació i una societat en constant evolució. Si hem de fer cas a la facilitat amb què han circulat els deu volums publicats, especialment entre les biblioteques, estudiants universitaris i un públic procliu a la reflexió, hauríem de concloure que es tracta d’un èxit. Si es pogués valorar la manera com bona part de les idees exposades van penetrant en l’inconscient col•lectiu, hauríem de considerar Argumenta com a fenomen que potser no marca un abans i un després, sinó un ara. Al cap i a la fi, diverses de les qüestions plantejades en volums anteriors; la “fallida” de la Transició, la recreació dels Països Catalans com a “espai natural” de la cultura i les relacions acadèmiques, la construcció silenciosa d’un espai comunicacional en català, la qualitat d’una literatura que respon al neguit d’una nació intel•lectualment assetjada,… són assumides avui com a les difícils coordenades en les quals ens ha tocat viure.

La generació Argumenta, vuit anys després, ha anat madurant. Bona part dels seus components comencen a esdevenir intel•lectuals de referència, persones que tindran com a responsabilitat repensar el país i definir la seva trajectòria. Allò que en el seu moment va néixer com a una coalició de perifèries avui van trobant la centralitat. Les sinèrgies generades al llarg d’aquesta col•lecció han teixit xarxes i bastit ponts que permeten obrir noves iniciatives. Els propers 19 i 20 de novembre, al Foment Vilanoví, de Vilanova, se celebraran les Segones Jornades Argumenta amb què es clourà el projecte i es dissoldrà formalment, com es va acordar a l’inici de la singladura, el col•lectiu. Aquestes Jornades, en la línia de la col•lecció, han de servir per fer balanç i reflexionar sobre aquest nou segle. I la col•lecció, que a títol simbòlic, es repartirà completa entre les principals institucions del país, haurà tatuat algunes notes de viatge dins la pell del segle.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!