Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

21 d'agost de 2013
0 comentaris

Sant Nicolau, Bisbe i Sant Pere Màrtir (1)

Es va construir aquesta parròquia sobre el solar d’una mesquita. Al principi era una ermita, es va beneir en 1238. Un sacerdot es va fer càrrec del servei pastoral. En 1245 consta ja un rector, Raymundo, com rector de Sant Nicolau.
 
El primer edifici era d’estil gòtic, refent-se en 1419. En 1455 es va perllongar tal com avui dia es troba. Es tracta d’una església d’una sola nau, amb capelles laterals entre els contraforts, sis a cada banda, amb una capella major poligonal, coberta de volta de creueria simple. Del gòtic es conserva la porta dels peus, que data de 1455 i la rosassa que hi ha damunt de la mateixa. A l’extrem de l’arc hi ha un curiós relleu que presenta un dels miracles de Sant Nicolau. En el timpà de la porta es troba un relleu barroc que representa la Mare de Déu amb el Nen Jesús entre núvols, rodejats amb un grup d’àngels amb ales. A la dreta d’aquesta portada hi ha una capella tancada amb una reixa. En el seu interior es troba un panell de ceràmica representant la Crucifixió i als seus peus Sant Joan Evangelista i la Mare de Déu. La capella es cobreix amb una teulada amb la part interior de fusta i pintat amb elements de la Passió del Senyor.
 
La porta que dóna a la plaça Sant Nicolau és del neo-gòtic del segle XIX, obra de
Timoteu Calvo, igual que la portada i el passadís que comunica amb el carrer Cavallers.
 
Entre 1690 i 1693 es va recobrir l’interior gòtic amb l’estil barroc. Les voltes gòtiques van ser recobertes amb pintures de Dionís Vidal, deixeble d’Antoni Palomino. Representen escenes de la vida de Sant Nicolau de Bari i Sant Pere de Verona, des del seu naixement fins a la seva mort, juntament amb una plèiade d’imatges al.legòriques. A la Capella Major apareixen els àngels, els doctors de l’església i els sants en la glòria.
 
Al centre de l’Altar Major es troba el retaule barroc, amb els sants titulars en sengles fornícules. En el cos superior hi ha una taula de Josep Vergara. Als costats del mateix Altar Major es troba dos retaules de Yánez de l’Almedina i Joan de Joanes.

PD: L’apunt és una traducció del full ALELUYA, de l’arquebisbat de València. Cap sacerdot de la diòcesi li dirà a monsenyor Carlos Osoro que la llengua del poble és aquesta? 

Salut, diners i amor
26.11.2006 | 9.34
A Sense categoria
Rosa sobre negre
26.03.2009 | 7.33

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.