Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

1 de maig de 2013
0 comentaris

SANT BARTOMEU (2)

En el reordenament parroquial del 15 de juliol de 1941 es va disposar que l’Església Col · legial de Sant Bartomeu es traslladara a l’eixample de la ciutat de València, en la part de Llevant, prenent la seua demarcació de les parròquies de Sant Joan i Sant Vicent, Sant Valero i Sant Vicent Màrtir. Es va demolir el vell edifici de la parròquia, exceptuant la torre-campanar.
 
Al principi el temple parroquial es va situar provisionalment a la capella del col · legi de Sordmuts, del carrer Doctor Sumsi. El 17 d’abril de 1943 es va traslladar a un temple provisional. Es van adquirir els solars que donen als carrers Duc de Calàbria i Matías Perelló i Avinguda Antic Regne de València.
 
El 14 de gener de 1962 l’arquebisbe don Marcelino Olaechea va col · locar i beneir la primera pedra. L’arquitectura es va dissenyar amb estil modern. Les obres es van realitzar amb gran lentitud per les dificultats que calia afrontar. Al juliol de 1973 van quedar concloses.
 
El monumental temple en el seu exterior està revestit de maó vermellós, a la part que dóna a l’Avinguda Antic Regne de València sobreïx un gran panell de ceràmica de forma rectangular.
 
L’artista Andrés Cillero Dolz va realitzar un mural sobre ceràmica de 122 metres quadrats. El vidriat en color i amb relleus de grans proporcions, té per tema la Mare de Déu, presidint el col · legi apostòlic. Es va col · locar a la capella del Baptisteri.
 
El solar té forma triangular, i es va col · locar el presbiteri en l’angle agut del triangle, que s’obre descrivint un sector circular projectat cap a l’assemblea. El temple consta d’una ampla nau central, de planta triangular, la longitud més gran de la qual en el seu eix central és de 30 metres, la seua amplada màxima és de 37 metres, mentre que l’alçada de la nau és d’11 metres.
 
Al centre del frontal del presbiteri presideix una gran talla de Crist en la Creu i als seus costats les imatges dels titulars, Sant Bartomeu Apòstol i Sant Miquel Arcàngel, obra d’Alfonso Gabino Pariente.

PD: És una traducció del Full ALELUYA, de l’arquebisbat de València. Per a quan una edició en valencià? 

SETAIGÜES
08.05.2012 | 7.35
Cròniques rurals
27.09.2012 | 5.47

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.