Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

1 de setembre de 2009
1 comentari

Més llibres

 

El primer ha estat un intercanvi amb nosal3 en som + de 3. El llibre és Com parlar dels llibres que no hem llegit, de Pierre Bayard, Biblioteca Universal Empúries. Com que l’amic Toni n’ha parlat en dos apunts del seu bloc, us hi remet. Ací teniu el primer i en aquest altre enllaç el segon. No cal que hi afija jo res més. Sols un xicotet fragment de l’apunt amical:

 

“Com molt bé diu al text, cada lectura d’un text és diferent a una altra, i el que puguem dir del text pot i deu variar, to depenent de les circumstàncies que ens envolten. No hem de tenir por de la cultura, no hem de tenir por de crear la nostra pròpia visió del món.”. Gràcies.

 

El segon llibre és de Xavier Aliaga, Els neons de Sodoma, Premi Octubre, editorial 3i4. Aquest ha estat una altra grata sorpresa perquè sols coneixia l’autor dels textos que podem llegir a la premsa escrita o a la xarxa. La novel.la passa a la veína població de Vila-roglet (qualsevol poble del País Valencià). Un bon dia desapareix la imatge de Sant Roc de l’església. I en compte de la imatge del patró hi troben una figura voluptuosa i enigmàtica (com un ninot de falla). El poble es troba a les portes de les festes patronals i el capellà no pot permetre que hi haja festes sense imatge. I a partir d’aquest fet es desencadenen una sèrie de situacions on ens trobem amb un inspector de raça negra, una deprimida periodista i el rector que té problemes d’agnosticisme…

 

Com podem llegir a la contraportada és una narració satírica i paròdica, regada amb un humor punyent, càustic i amarg en ocasions, que recorre les contradiccions d’una societat hipòcrita qu tracta d’gnorar debades les misèries amagadses sota la catifa. Un bon llibre.  

Un xicotet fragment:

“-Fes el que pugues… I això que dus a la mà? -digué l’inspector assenyalant un tros de paper amb el qual jugava el seu company des de feia minuts.
-Una nota que ens ha deixat per ací el teu amic Martínez, el paio de la brigada antidroga: “Enhorabona. Us ha caigut damunt el cas del segle. Quan trobareu el tresor dels templers i les bragues de Maria Magdalena farem una festa per celebrar l’ascens. MOlta sort, guapos!” -deia el text, escrit en castellà.”
(pàg. 33)

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. … per la referència als comentaris sobre “Com parlar…”. La novel·la de Xavier Aliaga “Els neons de Sodoma” la tinc a “pendents”… L’autor vingué a classe el 2008 per parlar d’una anterior seua “Si no ho dic, rebente” que si vols llegir només ho has de demanar… aleshores estava acabant de perfilar aquesta que comentes, i encara no tenia clar el nom… finalment li ha posat el títol que havia decidit en un primer moment…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.