Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

14 de setembre de 2011
0 comentaris

L’Ermitana i Peníscola, per Josep Lluís Bausset (El Periódico Mediterráneo)

     Avui que encete nova capçalera i denominació del bloc res millor que fer-ho amb l’article que publica elperidicomediterraneo.com del P. Josep Miquel Bausset. Ací el teniu.
Bausset 14/09/2011

 


“Cada 9 de setembre, Peníscola celebra amb devoció la festa en honor de la Mare de Déu de l’Ermitana, la patrona de la vila. La imatge de l’Ermitana es troba a l’ermita, una església de planta de creu llatina, construïda (entre 1708 i 1714) per Sancho d’Echevarria i adossada al castell del papa Luna.

 

La festa de l’Ermitana, m’ha portat el record de la visita que aquest estiu férem els monjos de Montserrat en període de formació, amb el mestre de novicis i amb mi mateix, com a ajudant del mestre. Arribar a Peníscola impressiona pel preciós conjunt arquitectònic del castell, el santuari de l’Ermitana i l’Església de Santa Maria. Va ser a la porta de la parròquia, on ens va acollir amb una sol•licitud fraterna, mossèn Manel Domènech, rector de la vila, que ens ensenyà el temple i que ens obsequià amb el llibre El testament espiritual del papa Luna. També ens mostrà el tresor de la parròquia: el calze i la creu de cristall de Benet XIII, el Lignum Crucis de Climent VIIIè, successor del papa Luna i la creu processional de Felip II, de 1587, així com la pica baptismal de l’església, una rèplica de la font que tenia el papa Luna al castell.

Des de Santa Maria, mossèn Manel ens acompanyà al santuari de la Mare de Déu de l’Ermitana, on vam venerar la patrona de Peníscola, una preciosa imatge que la ciutat estima com a mare i protectora de la vila i des d’on vam poder divisar l’ermita de Sant Antoni Abat. Després, amb mossèn Manel, ens dirigírem al castell del papa Luna, una fortalesa militar començada el 1294 per Berenguer de Cardona i els cavallers del Temple, acabada el 1307 pels cavallers de Montesa i modificada després per Benet XIII. Al castell ens va rebre el seu director, Jordi Pau, que ens acompanyà en la visita i ens explica detalladament les diverses dependències, totes elles d’una gran bellesa: l’aljub, el dormitori dels templers, la sala capitular, la cuina, el cos de guàrdia, la presó, la basílica pontifícia (d’una sola nau, amb volta de canó i absis semicircular) el palau pontifici, el celler i el saló del cònclave. He de dir que els monjos van quedar gratament sorpresos, ens descobrir a Peníscola (gràcies a mossèn Manel Domènech i a Jordi Pau) uns tresors tan importants de la nostra història: Santa Maria, l’Ermitana i el castell del papa Luna.”


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.