Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

10 de juny de 2010
0 comentaris

GODELLA

Municipi situat en l’Horta de València, al nord-oest de la capital. El terreny participa de la plana de l’horta i dels pujols calcaris que s’eleven fins l’interior, fins a assolir una altitud superior als 120 metres dels Pujols i Camarena, en l’extrem nord-oest del terme. El relleu accidentat ve constituït pel darrer esperó del suau anticlimal calcari que separa les conques del riu Túria i del barranc del Carraixet. La part baixa de l’horta està formada per sediments quaternaris. La superfície del terreny conreat assoleix un poc més del total del sòl. La sèquia de Montcada rega part del terreny que produeix hortalisses, taronges, tabac, dacsa, creïlles i altres productes propis de l’horta. La resta del sòl està ocupat pel casc urbà i les urbanitzacions per a l’estiu. A la tradicional indústria de ventalls i productes d’artesania s’uneix actualment la del moble, maquinària i teixits. El poble està edificat sobre dos lleus pujols i abunden les cases amb jardí, i està unit a Burjassot. Actualment té uns 13.000 habitants.

Consta que en els primers temps de l’Edat dels Metalls aquest terme estava habitat, de l’època romana s’han trobat molts vestigis arqueològics. En temps dels àrabs era una alqueria, que s’anomenava Godaila, que féu, després de la fundació del Regne de València, el rei Jaume I donació l’1 de luliol de 1238 a Pere Maça, posteriorment el rei mateix féu altres donacions d’aquesta alqueria a altres cavallers que l’havien acompanyat en la fundació del Regne. Amb l’expulsió dels moriscos en 1609 quedà quasi deshabitada, però fou repoblada abans que altres indrets, donada la seua proximitat a la ciutat de València. La darrera famíilia que ostentà el senyoriu sobre Godella fou la dels Barons de Santa Bàrbara.

La primitiva església de Godella estigué dedicada a la Mare de Déu dels Àngels i depenia de Montcada. En 1625 s’erigí en parròquia independent. L’actual temple parroquial, dedicat a Sant Bartomeu, es començà en 1754 i s’obrí al culte el 14 de setembre de 1754. El seu estil és renaixentista d’una sola nau i creuer, en 1954 se li incorporà, com a capella de la comunió, la primitiva capella d’estil ogival, amb arcs de pedra i artesonat mudèjar del segle XIV, de gran riquesa ornamental. La torre-campanar, construïda en 1738, té uns 25 metres d’altura. En 1730 s’edificà l’ermita del Salvador sobre les restes d’un anterior ermitori, fou creada parròquia l’1 de març de 1965, juntament amb la Mare de Déu dels Desemparats de Camp Olivar, la demarcació de la qual abraça gran part de les urbanitzacions del terme de Godella. San Lluís Bertran en 1572 fundà la Confraria del Rosari, predicà el dia de la seua erecció l’Arquebisbe Sant Joan de Ribera, que segons la tradició, fundà la del Santíssim Sacrament.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.