Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

11 de novembre de 2008
1 comentari

EL TREBALL DE DIPUTADES I DIPUTATS

Vaja per endavant que no sóc qui per tal de dir-li a ningú com ha de fer la seua feina (i més si aquest/a és persona “aforada”), però em crida molt l’atenció com duen a cap, pel que trascendeix a l’opinió pública, la gran part dels nostres representants públics. I si no, mireu aquesta notícia del Levante-EMV del dia 9 de novembre. Sus señorías hablan poco era el titular. Los diputados nacionales de la C. Valenciana concentran su trabajo parlamentario en presentar preguntas por escrito al Gobierno era el subtitularLa notícia estava signada per Juan Antonio Blay, des de Madrid. El que més cal destacar de la notícia és que entre els 33 parlamentaris que ens “representen” qui més “ha preguntat” al govern és Miguel Barrachina, amb 833 preguntes, seguit per Ignacio Gil, amb 779 i Adela Pedrosa, amb 547, tots tres membres del PP. I el que més crida l’atencó és que la feina d’Adela Pedrosa (PP) ha consistit a presentar el passat 29 d’octubre 547 preguntes. Sí, un dia i 547 preguntes. Com ho ha fet? Amb “copiar” i “enganxar”. És a dir, 547 preguntes amb la mateixa redacció i sols un canvi: el nom del tots i cadascun dels pobles del País Valencià. Com us ho dic. 

Per si tot el que hem dit abans no fóra prou, tenim que hi ha parlamentaris que no han obert la boca en aquesta legislatura. Aquests són:  JUan Costa (PP, Castelló), Enriqueta Seller (PP, Alacant) i Teresa García (PP, València). No cal que calculem a quant els ix el sou de diputat i si poden acabar el mes o no. Per això no ens ha d’estranyar que trobem a la revista Crònica, Tribuna d’opinió d’Ontinyent un article intitulat “Polítics professionals? No, gràcies”, de la meua collita. Ací el teniu. ´

POLÍTICS PROFESSIONALS? NO, GRÀCIES

 

Hi ha polítics professionals, el mitjà de vida dels quals és l’exercici de la política. I hi ha polítics, la dedicació dels quals a la política és temporal, per uns anys. Segons l’Església, pel que fa a l’activitat política, “lloa i estima la tasca de qui, al servei de l’home, es consagren al bé de la cosa pública (política) i accepten les càrregues d’aquest ofici (Església Món 75, a)

 

Al Concili Vaticà II l’Església diu que “els cristians han de tenir consciència de la vocació particular pròpia que tenen a la comunitat política; en virtut d’aquesta vocació estan obligats a donar exemple de sentit de responsabilitat i de servei al bé comú” (Església Món 75, e)

 

És cert que “no tots (ciutadans o cristians) poden o són capaços d’exercir aqueix art tan difícil i tan noble de la política” (Església Món 75, f). Per tal de formar part d’un govern o d’un parlament calen tècnics. I també ciutadans honrats en els fets, sincers, austers i sobretot solidaris que, sense pretensions personals, servesquen al bé comú i col.laboren en la solució dels problemes que afecten les persones, especialmente les més necessitades.  I d’aquests tipus, n’ha d’haver molts entre els no creients i molts entre els creients. Aquesta és l’anomenada “caritat política” o pública. Aquests ciutadans poden estar o no afiliats a un partit polític. L’afiliació és bona, però la implicació personal és necessària.

 

Seria un mal que els ciutadans caigueren a la temptació de pensar que la política és un fàstic i que els polítics són tots iguals o d’altres idees igualmente errònies. Però ens ho posen massa difícil els polítics que cada dia escoltem a la ràdio, llegim a la premsa i/o veiem a la televisió. Molt difícil.

Perquè massa vegades posen en pràctica el tristament famós despotisme il.lustrat, el resum del qual el tenim en aquesta frase: “Tot per al poble, però sense el poble”. Evitar aquests errors faria que la democràcia tinguera qualitat i fóra més real i autèntica.

 

Què podem fer perquè la democràcia siga una autèntica democràcia?

 

  1. Tenir en compte que un 15% o més mai no vota perquè són tan pobres que ni tan sols coneixen la importància dels seus vots. Són els anomentats pobres-pobres. I respecte a aquest grup, cal fer que canvie la seua situació, no que tinguen un plat i un llit cada dia.
  2. Els ciutadans han d’estar prop dels polítics i aquest han d’explicar-los amb tota claredat i veritat quines són les seues accions polítiques que van a dur a cap al llarg de la legislatura. I els ciutadans estan obligats a assabentar-se’n, i si no ho fan, el que tenim és una oligarquia partidista.
  3. Els polítics han de tenir present que no han estat elegits per tal de ser progressistes, conservadors o moderns. Sinó perquè siguen justos en l’elaboració de les lleis i miren pel bé comú.
  4. El que han de tenir en compte els polítics són els drets dels ciutadans. I entre aquets tenim la llibertat ja que és característica o qualitat humana sense la qual homes i dones queden infravalorats o mutilats i, de vegades, reduïts a la categoria de cosa. Cal que tots (ciutadans i polítics) reflexionen sobre el dret a exercir la nostra llibertat, ja que, en tractar-se d’un  concepte talismà exposat mitjançant eslògans o frases fetes, dóna lloc a interpretacions poc favorables ni a les persones ni a la societat.
  5. És tasca o objectiu prioritari de la política posar els mitjans perquè tots els drets humans de tots els ciutadans puguen viure’s. Aquest és el termòmetre més clar i legítim per tal de mesurar la temperatura d’una democràcia. I no cal estendre’s més. Però totes i tots tenim a la ment que hi ha drets humans que no ens deixen exercir-los.
  6. Finalment, cal tenir en compte que es pot exercir la crítica dels programes mitjançant criteris objectius i tècnics i també la crítica de les accions polítiques mitjançant la comparació o confrontació dels fets amb els valors humans viscuts o negats. El que no cap és el judici d’intencions, ni les desqualificacions de les persones. I mira que n’hi ha… als nostres parlaments, ajuntaments, etc. Allò normal és que els polítics, tant creients com no creients, siguen persones justes, responsables, atentes al bé comú, i una part important del bé comú és la convivència pacífica i conciliadora.  Però malauradament, d’açò darrer, ens en cal moltíssim encara.

 

ÀNGEL CANET CATALÀ

(angelcanet@hotmail.com)

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Fins que els polítics no aprenguin que són ciutadans com uns altres als quals els encomanem una tasca temporal i fins que la gent sàpiga que votar no vol dir triar un messies salvador, no anirem bé.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.