Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

17 de novembre de 2019
1 comentari

El futur incert de les pensions (i II)

Les propostes que els experts plantegen, per a fer viable el futur de les pensions, van en la línia de reduir l’import real de les pensions i allargar l’edat de jubilació o quan siga possible, completat amb mesures que permeten millorar la renda disponible dels jubilats, entre les quals estaria permetre que ingressaren diner per activitats laborals determinades. Tot això genera un panorama ombrívol per a les persones grans que han d’aborbar aquest tram de la seua vida en què els seus recursos físics comencen a veure’s mermats. Aquest és un dels futurs, però hi ha altres que podrien barallar-se, com elaborar un consens a nivell estatal que definira les pensions com un tema estratègic nacional, per a la qual cosa podrien destinar-se partides pressupostàries no derivades necessàriament de les cotitzacions, elminant despeses supèrflues d’altres partides adreçades a la despesa burocràtica de les autonomies, sous vitalicis dels polítics, qüestionar la necessitat de mantenir el senat, partides excessives per a la despesa en defensa…revisar la despesa pública innecessària d’aeroports, tren AVE. El que no aporta solucions al sistema és legislar sense estratègia alguna i amb mires al termini breu, el que fan els polítics d’ahir i hui.

En una situació tan urgent com l’actual, els ciutadans estan preocupats per invertir part del diner que guanyen ara, per a tenir una jubilació més còmoda. Els plans de pensions privats no són una bona ferramenta per a estalviar a llarg termini; els fons d’inversió, que poden ser-ho, no són ferramentes senzilles per a usar sense la cultura financera adequada. Els bancs espanyols no assessoren bé en matèria d’estalvi i inversió als seus clients que, combinat amb la baixa cultura financera de l’espanyol mitjà, impedeixen una bona planificació financera per a la jubilació.

El futur de les pensions és incert i cap economista per bo que siga, el coneix. Pero el que sí que està clar és que fa més de 20 anys que es coneix el problema que la piràmide de població supondria a partir que  el Baby Boom cobrarà les pensions i no s’han pres mesures estratègiques fins a la data.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Les pensions han de ser considerades (perquè ho són) un dret fonamental, com ho és l’educació, la sanitat o la justícia; i si aquestes es financen a càrrec del pressupost públic, les pensions també. L’origen dels ingressos és igual: si l’Iva, l’Irpf, l’impost sobre el tabac o l’alcohol i d’altres van a un fons comú d’on es paguen aquells serveis, però també exèrcit, policia o casa reial, perquè les pensions jan de ser discriminades ?: tots els ingressos de l’estat a un fons comú i totes les despeses agrupades. Problema per a l’estat ?: que algun dia haurà de decidir entre pagar pensions o pagar un parell d’avions de combat supersofisticat o finançar campanyes ridícules com Espanya Global…ah caram, això és el que volen. Però les pensions es poden pagar sempre, i tant !

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.