Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

21 d'agost de 2012
0 comentaris

La cultura que fa persones (i 2)

     La cultura que ens construeix com a persones és una de les eines necessàries per a la revolució. Segurament per això als governs mediocres i dictatorials els espanta la possibilitat d’un poble educat, culte, amb preparació, amb criteri… La cultura és l’arma més poderosa contra la intransigència, els abusos, la dictadura, la marginació. L’educació és el camí per tal d’aconseguir la plena incorporació de la dona a la societat, cosa que permet que l’home adquiresca responsabilitats compartides en les tasques de la casa i educació dels fills, cosa que permet la integració de les persones d’altres països, plantejant la seua incorporació com una riquesa i no com una amenaça; cosa que evita el balafiament, el malbaratament, la injustícia… perquè la cultura que fa persones s’escandalitza davant el sofriment evitable i la riquesa desmesurada. L’educació, i el seu resultat social, la cultura, és la via cap a una societat més equilibrada i justa.

     Dit açò mirem cap a on van les retallades i estalvis dels nostres governants i quines són les prioritats, si als drets bàsics de les persones: treball, habitatge, educació, salut… o al dèficit, al qual com a nou “vedell d’or” cal immolar les víctimes: xiquets, ancians, dones… persones, pobles, cultures i societats senceres.

     Mirem l’oferta dels canals de televisió a la nostra disposició: autèntics embornals tant econòmics com intel.lectuals, xafarderies, fals periodisme, masclisme, manipulació, vocabulari groller… Si l’estat espanyol és líder mundial en telefem. Si segons les estadístiques cada “español” passa al dia 234 minuts (quasi 4 hores) davant el televisor, i quasi el 40% dels “españoles” no llig la premsa i el 45% no llig mai un llibre… ens podem fer idea de quin és en aquest país el vertader Ministre de Cultura.

     És veritat que els avenços aconseguits per Internet permeten pensar que una nova era de la comunicació i el saber s’està obrint i que pot produir espais de major llibertat i organització entre les persones… però, també és cert que els canvis vertiginosos fan concebir esperances però també inquietuds.

     Quan l’educació és insuficient, quan la cultura no és un dret, la democràcia és imconmpleta, la llibertat una mentida i la igualtat una utopia. Si vols lluitar per una societat millor, per un canvi de cultura que ens faça persones… LLIG!!!! Els llibres són més revolucionaris que les armes, perquè canvien les persones, no les maten.
 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.