Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

17 d'agost de 2012
0 comentaris

El Capitulet (València)

     Es troba situat en els jardins de l’antic Hospital General, al carrer Guillem de Castro. Els seus orígens es remunten a una ermita de la qual no queden vestigis. Es va construir el 1411 per tal de venerar la imatge de la Mare de Déu dels Innocents, davall la protecció de la qual s’havia col.locat l’hospital de dements. Aquest s’havia construït a instàncies del mercedari, pare Joan Gilabert Jofré, del qual s’havia fet ressò el ciutadà Llorenç Salom, auxiliat per altres ciutadans.

     El papa Benet XIII, amb les lletres apostòliques donades el 22 d’agost de 1411, concedia als fundadors la facultat per tal de construir l’expressada capella. El 1413 es constituí la Confraria de la Mare de Déu dels Innocents, Una llegenda narra que foren tres pelegrins els que s’oferiren al pare Jofré a fer la imatge. Passats uns dies, aquests havien desaparegut, però quedava la imatge de la Mare de Déu. Pel temps els valencians l’atribuïren com a obra d’uns àngels, que foren identificats amb els pelegrins.

     El 5 d’octubre de 1416 el rei Alfons el Magnànim concedí a la Confraria que fóra la imatge de la Mare de Déu, d’argent sobredorat o de fusta. Els privilegis a favor de la Confraria s’anaren prodigant. El 22 de gener de 1496 el rei Ferran el Catòlic disposà que al primitiu títol dels Innocents se li afegira el dels Desemparats. Dos dies després des de Tortosa concedia el títol de reial a la Confraria i a la Capella.

     Una de les tasques de la Confraria era arreplegar els cadàvers dels desemparats i donar-los sepultura. Sobre la coberta del fèretre es col.locava la imatge de la Mare de Déu dels Desemparats, l’esquena de la qual estava totalment llisa, i tenir el cap inclinat és degut que en presidir les exèquies havia de contemplar les despulles dels seus fills desemparats, col.locats als peus.

     En un dels murs exteriors de la capella es troba la inscripció que diu així: “Al molt honorable pare Joan Gilabert Jofré i als honrats tretze ciutadans caritatius fundadors de l’Hospital de Folls el 1409. Per a perpètua memòria”. 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.