Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

2 de desembre de 2013
0 comentaris

De la riquesa econòmica a la riquesa humana (i 2)

El gran desafiu que es presenta a les persones avui dia consisteix a com passar del capital material al capital humà i espiritual. Tenint en compte la necessitat d’un cert creixement material per tal de garantir -amb suficiència i decència- el sosteniment material de la vida. L’humà i l’espiritual no eximeixen del capital material.
El Premi Nobel d’economia 1998, l’indi Amartya Sen, en el seu llibre “Desevolupament i llibertat” definí el desenvolupament com el procés d’expansió de les llibertats substantives de les persones”. No es tracta d’atendre la nutrició i la salut com a base per a qualsevol prosperitat. No és solament això, sinó que el decisiu resideix a transformar l’ésser humà. Per a Amartya Sen és fonamental, per exemple, l’educació i la democràcia participativa, on tots han de sentir-se inclosos per a, units, construir el bé comú. “L’ésser humà -diu Sen- es descobreix un ésser utòpic, és a dir, un ésser sempre en construcció, habitat per una infinitat de potencialitats. Crear les condicions per tal que puguen eixir a la llum i siguen implementades, és el propòsit del desenvolupament humà com a prosperitat. Es tracta d’humanitzar l’humà”.

I el cèlebre Leonardo Boff puntualitza que aquest capital humà i espiritual “quan més s’usa més creix, al contrari del capital material que quan més s’usa més minva”. Tal vegada siga aquest el gran llegat de la crisi actual. 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.