L'Hereu Riera

El Dret Humà oblidat: el dret d'herència universal

Insultar deixarà de ser de franc

Deixa un comentari
No puc deixar passar sense comentar aquesta notícia, tenint en compte la insistència amb què en diversos apunts d’aquest blog m’he referit a la irritant impunitat amb què els catalans hem estat insultats repetidament i per múltiples causes –o excuses– des de Ponent, i la sorprenent manca de reacció a aquest cúmul d’agressions, una insensata apatia, impassibilitat o meselleria que no ha fet més que donar corda a la intolerància i a la violència verbal d’aquella colla de troglodites, uns quants dels quals s’asseuen a dreta i esquerra de l’arc parlamentari espanyol.

Només cenyint-nos a aquest segment de (teòrics) servidors de la cosa pública, a qui se suposa un cert nivell de cultura, la llista de penjaments gratuïts –en tots els sentits de la paraula– és llarguíssima, interminable, fatigosa i fastigosa a parts iguals. Algunes d’aquestes fineses eren recollides a la crònica del corresponsal d’El Punt Avui a Brussel·les, Albert Segura: “Europa no admet més brometes amb el nazisme. Fins ara Brussel·les havia passat per alt les comparacions que tant el PP com el PSOE, Telemadrid o Pedro J. Ramírez han anat fent de l’independentisme català i d’Artur Mas amb l’Alemanya nazi i Adolf Hitler”. L’advertiment és de l’eurocomissària Viviane Reding i té com a clar destinatari l’Estat castellà, que, ultra els nombrosíssims casos acumulats –comesos o permesos– d’absoluta falta de respecte per Catalunya i els catalans, va travessar una línia vermella amb l’homenatge a la División Azul perpetrat fa uns mesos per l’ambaixadora d’Espanya a Barcelona, María de las Banderas de los Llanos de Luna.

De resultes, doncs, de la pressió parlamentària (ja era hora!) dels eurodiputats Ramon Tremosa i Salvador Sedó (CiU), Raül Romeva (ICV), Izaskun Bilbao (PNB) i Ana Miranda (BNG), Reding avisa que a partir de l’1 de desembre del 2014 Brussel·les tindrà competències per “incoar procediments d’infracció” i castigar els estats membre que no sancionin “penalment la incitació a la violència i l’odi”.  Això significa que al cor de porcs de la difamació, l’insult i l’ofensa de la Meseta pot deixar de sortir-li gratis la seva activitat delictiva. Llàstima que, segons aquesta informació, això hagi de passar quan probablement ja serem tan lluny d’ells, que els seus grunys seran inaudibles i ja no faran cap efecte…

Fa pocs dies Hèctor López Bofill recordava que aquest mateix mes (i justament el dia 12, l’endemà de la Via Catalana) farà 800 anys de la batalla de Muret, que es va convertir en la Muralla on es van estavellar les aspiracions occitanes de Pere I, cosa que va fer girar els ulls del seu fill, el rei En Jaume, i successors cap al sud, on, a més d’ampliar els territoris reials del Casal de Barcelona, van ajudar desinteressadament els castellans a conquerir la seva part de Península als moriscos. La desfeta de Muret ens va posar, doncs, al costat d’una gent que es revelaria objectivament com una desgràcia per als seus veïns i que anys a venir es convertiria en la nostra gran incomoditat.

Ve a tomb, en aquest sentit, un article de Manuel Cuyàs sobre un seu conciutadà, Antoni Puig i Blanch (Mataró, 1775 – Londres, 1840), que signava les seves obres AntoniPuigblanch i que té en el seu haver ser “un dels autors de la destrucció de la Inquisició espanyola, potser el principal”, en paraules de Josep Pla (Notes per a Sílvia) citades per Cuyàs. Vegem-ne un fragment, amb unes destacades observacions del polític i escriptor maresmenc:
 

»Pla comenta i reprodueix textos del seu “admirat”. Diu que Puigblanch considera que “l’home castellà” s’ha format en un país “que se contentó en envidiar a Aragón la libertad, ayudando a quitársela”. Paraules dures. Segueix Pla dient que Puigblanch, després d’estudiar les inclinacions liberals dels pobles d’Espanya, conclou que els súbdits de Catalunya són els únics que en tenen, tot i que “el catalán mismo, en otro tiempo de carácter tan libre, ha perdido no poco su amor a la libertad después que se halla unido al indolente castellano sobre todo después de los repetidos esfuerzos que ha hecho para recobrarla”.

»Quan la República era un ens en construcció, amb Catalunya volent-se governar, Pla evoca el Puigblanch de l’època de les perruques i el rapè que amb el llibre La inquisión sin máscara va contribuir efectivament a l’abolició dels sants tribunals i amb altres escrits es va preocupar per la llibertat del seu país. Em sembla que la Catalunya preindependent o preconsultiva que necessita referents no hauria tampoc de negligir-lo».

Som a migdia del 5 de setembre de 2013, i avui, a menys d’una setmana per a la Diada i la cadena humana amb què els catalans ens enllaçarem de punta a punta del Principat per reclamar la llibertat perduda, el President ens anuncia des de Catalunya Ràdio [*] que si la consulta no té l’autorització de les autoritats castellanes (això és, permís de l’invasor), no tindrà més remei que esperar al 2016 per convocar llavors, un cop esgotada la legislatura (?), unes eleccions “clarament plebiscitàries”… És un ruixat d’aigua freda, no hi ha dubte, però potser millor que hagi sigut ara, abans de la Diada, perquè els encadenats estarem avisats, i ens convencerem que no ens podem adormir ni hem d’afluixar, per poder deixar enrere d’una vegada, més aviat que tard, l’amargor d’aquestes ratlles, prou justificades, de l’escrit de López Bofill:

«Tot plegat sembla que sempre ens movem en la direcció contrària a com actuen els pobles que han creat un aparell de dominació sigui per erigir-se com a protagonistes dels avatars històrics o sigui, simplement, per protegir-se amb efectivitat dels seus veïns.

»El procés cap a la independència en el qual semblem immersos de moment no representa un canvi substancial en aquesta constant que s’ha reproduït durant segles. La manca de claredat en el discurs sobre els objectius que ens proposem, la suprema autoexigència (per exemple, l’apel·lació a unes supermajories que no s’han exigit mai a cap comunitat que hagi aspirat a la sobirania), la poca consideració cap als elements que determinen la nostra identitat nacional (fins i tot amb la predisposició a renunciar a la llengua com a moneda de canvi de la llibertat política) o la ingènua confiança en el fet que les relacions de força (incloses les reaccions violentes) no tindran cap paper ni en el trànsit cap a la secessió ni en la defensa del futur estat independent serien l’adaptació contemporània a això que podríem anomenar, per contraposició a la voluntat de poder, la voluntat d’impotència».
 
Pit i collons? Doncs pit i collons!!

____________________________________

[*] A la mateixa franja horària, dins la tertúlia matinal de l’emissora, l’antic diputat tortosí del PP Josep Curto (ara desvinculat del partit) ha dit, literalment, que “el Govern català no sap amb qui es juga els diners”, i que “a la Meseta tots els arguments es basen en la mentida i l’estafa”. Qui tingui orelles per escoltar, que escolti…
 

Aquesta entrada s'ha publicat en Articles salats el 5 de setembre de 2013 per mininu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.