L'Hereu Riera

El Dret Humà oblidat: el dret d'herència universal

Goita què fan ara!

Deixa un comentari
Em van dir de participar-hi i (a bodes em convides!) m’hi he apuntat: És el recull d’idees de la Universitat Oberta de Catalunya, UOC&Plugged, que està tenint un èxit remarcable, amb una multitud de propostes, i de tota mena. Catalunya és una terra inquieta, inconformista, perfeccionista, emprenedora, i que aquesta afirmació no és un tòpic es fa evident una vegada més: només cal fer-hi un cop d’ull, a l’unplugged de la UOC, per comprovar-ho.
Pel que fa a la meva proposta, està sintetitzada (obligatòriament) en els 1.000 espais que podeu trobar en aquest enllaç: http://mentsobertes.uoc.edu/plug/idea?id=698. I si teniu l’amabilitat d’entrar-hi, us en demano un suplement perquè hi deixeu el vostre inestimable vot (i un comentari ad hoc, si us abelleix), més que res perquè si la cosa prosperés tindria l’oportunitat de defensar la idea amb més extensió i amb tot el fonament de causa que fos del cas.
Gràcies mil.

Aquest era el text inicial:

L’herència universal: Un (únic) impost per a la igualtat d’oportunitats

Objectiu:

L’objectiu d’aquesta proposta és la creació d’un grup de treball universitari, transversal, que estudiï la viabilitat de la implantació d’un únic impost que substituís tots els impostos actuals i que servís de fons per a la igualtat d’oportunitats i de base per a una societat meritocràtica.

Fonament argumental:

Els impostos amb els quals es graven els guanys econòmics dels treballadors (empresaris o assalariats) tenen com a finalitat reequilibrar les desigualtats que es donen al si de la nostra societat. La intenció, doncs, en principi sembla bona. Però aquest sistema compensatori presenta dos defectes insolubles: d’una banda, com que no ataca l’arrel del problema (perquè aquest és de caràcter estructural), sinó que només pretén pal·liar-lo, el seu efecte “benèfic” és necessàriament limitat; i de l’altra, allò que fan, en realitat, és penalitzar (castigar) els emprenedors, les persones actives, el treball i l’esforç.

L’origen de les desigualtats socials es troba en el mateix origen social de les persones: en virtut de l’herència familiar (que és una pura qüestió d’atzar, i per tant una absurditat, en termes organitzatius), les oportunitats de desenvolupament personal i social són desiguals, aleatòries i injustes. Si l’herència fos un dret universal, de ciutadania, i no exclusivament familiar, tots els joves tindrien assegurat el futur, perquè disposarien dels recursos necessaris, tots tindrien les mateixes oportunitats, i els drets humans (al treball, a l’habitatge, etc) i la cobertura social estarien garantits.

Sistema operatiu:

La idea d’aquest projecte en realitat té un fons polític, però allò que ens interessa aquí no és tant un “canvi de model” de societat com veure si és possible descobrir, confirmar i atacar les causes per les quals el mecanisme que regula la nostra societat presenta tants errors funcionals (amb les “crisis cícliques del capitalisme” com a màxima manifestació).

Es tractaria d’explorar dues vies: la política i la social. El grup d’estudis que proposem (de perfil prospectiu i interdisciplinari: englobaria dret, economia, matemàtiques, ciències socials…) hauria de dissenyar (amb l’ajuda de les TIC) un escenari virtual que plantegés a la classe política la conveniència de fer els canvis legislatius necessaris perquè el sistema hereditari deixés de ser el problema per passar a ser la solució (en lloc de perpetuar la desigualtat seria el mecanisme repartidor de riquesa); i a la societat en general la possibilitat d’un canvi real de paradigma (que, independentment del marc polític, es troba a l’abast de la mà, ja que el fet de testar és un acte de voluntat personal sobirana) amb el qual no tindrien res a perdre (ni ells ni els seus fills) i en canvi tindrien molt a guanyar: una societat renovada, més justa i participativa, inclusiva, sense “desheretats”, eficient, de creixement moderat però sostingut,  sostenible, respectuosa amb el medi ambient i democràticament blindada.

________________________________________

[Il·lustració: Pubs-grandes-causes-012]

Aquesta entrada s'ha publicat en El dret d'herència universal el 22 de maig de 2012 per mininu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.