La Forastera

Taíza Brito

El vil atac de Bolsonaro al fill d’una victima de la Dictadura que ha commocionat el Brasil

0

Molt es parla de les atrocitats que el president Jair Bolsonaro perboca. Tant que en tan poc temps sembla que la societat brasilera estigui anestesiada perquè no es veuen reaccions al carrer a les bestieses que arriba a deixar anar aquest home. Però cal que la societat no normalitzi ni romangui callada davant de crueltats com la que ha comès aquest dilluns (29) al qüestionar la conducta del president de l’Ordre dels Advocats del Brasil (OAB), Felipe Santa Cruz. En to d’escarni el president ultra ha sorprès a propis i a estranys al afirmar que si Felipe vol, ell pot explicar-li com va desaparèixer el seu pare, Fernando Santa Cruz, durant el temps de la dictadura miliar. Afegint que “no li agradaria saber la veritat” que coneix a través de la seva pròpia vivència personal.

El mandatari brasiler ha afirmat que Fernando Santa Cruz va formar part del grup “més sanguinari” de la resistència clandestina, el Moviment Acció Popular. Com ja comença a ser habitual, Bolsonaro ha mentit. Està comprovat que el militant no participava de la lluita armada, segons documents rescatats per la Comissió de la Veritat – que ha reunit documentació sobre la Dictadura Militar Brasilera – i només donava assistència als integrants del Moviment.

(més…)

Indígenes denuncien que garimpeiros envaeixen una aldea i maten el seu cacic a l’Amapá

1

Indis Waiãpi, del poblat Pedra Branca do Amapari, a l’estat de l’Amapá, al Brasil, han fet una crida per demanar auxili després que un grup de garimpeiros (cavadors de minerals) envaïssin les seves terres i assassinessin el seu cacic. Els fets haurien ocorregut aquest divendres. Els indis s’han refugiat en terres veïnes i han enviat missatges al senador Randolfe Rodrigues, del partit ambientalista Rede.

Al assabentar-se dels fets, el cantautor Caetano Veloso, que es troba de gira a la ciutat de Mèxic, ha gravat un vídeo demanant que les autoritats brasileres donin suport als Waiãpi. “Jo demano a les autoritats brasileres que, en nom de la dignitat del Brasil i del món, escoltin aquest crit”.

(més…)

El president que menystingué una quarta part de la seva població

0

El Brasil està bullint amb crítiques i reprensions contra el president Jair Bolsonaro, que aquest divendres s’ha tornat a superar en el nombre de disbarats que ha deixat anar en una trobada amb periodistes internacionals. Entre les “perles” es destaca l’afirmació que “menteix qui diu que al Brasil hi ha fam”. Bolsonaro també va difamar el nom de l’experimentada periodista Miriam Leitão (O Globo), mentint sobre la seva presó i tortura durant la dictadura, i va amenaçar d’extingir l’Ancine, agència estatal de suport al cinema, per suposadament finançar pel·lícules que atempten contra les famílies.

Per acabar-ho d’adobar, els micros dels periodistes van enxampar Bolsonaro referint-se despectivament als governadors de la regió Nordeste del país com a “paraíbas”. En la gravació, el president ulta dona ordre al ministre de la Casa Civil, Onyx Lorenzoni, per a que no faci res per ajudar l’Estat del Maranhão, per compte del governador Flàvio Dino, del Partit Comunista del Brasil (PCdoB). Bolsonaro diu a cau d’orella a Onyx: “’D’aquests governadors de ‘paraíba’, el pitjor és el del Maranhão. No s’ha de donar res per a ell”.

L’expressió “Paraíba”, nom d’un dels nou estats del Nord-Est, és utilitzada informalment en el Sur i Sud-est per a referir-se genèricament al conjunt dels habitants d’aquesta regió brasilera, que deté els pitjors indicadors socio-econòmics del país. En aquest cas, Bolsonaro l’utilitza per a refererir-se als nou estats del Nordeste on viuen 57 milions de persones, una quarta part de la població del Brasil.

(més…)

Publicat dins de General i etiquetada amb | Deixa un comentari

Alerta roja per l’amenaça Bolsonaro sobre l’Amazònia

2

L’impacte de la desforestació de l’Amazònia brasilera durant el govern de Jair Bolsonaro pot arribar a un punt de no retorn. El toc d’alerta, donat pel físic atmosfèric Paulo Artaxo en una entrevista recent a la BBC News, sembla no significar res pel president brasiler. Ahir mateix, en una conversa amb periodistes estrangers, Bolsonaro va dir que existeix una “psicosi ambiental” i fins i tot va a contestar les dades oficials, dient que “els nombres són mentiders”.

Dades difoses aquesta setmana per l’Institut Nacional de Recerques Espacials (Inpe, en la sigla en portuguès) mostren que la taxa de desforestació a l’Amazones s’ha disparat en la primera setmana de juliol i ha superat la taxa del mateix mes sencer de l’any passat. Les informacions col·lectades pels satèl·lits indiquen la destrucció de més de mil quilòmetres quadrats del bosc, el 68% a més que tot el juliol del 2018.

(més…)

Publicat dins de General | Deixa un comentari

La Mar arriba a les portes del cel

2

Barcelona, 15 de juliol de 2019, quart creixent cedint pas a una lluna plena exuberant que permet admirar les estrelles. Data en que la Maria del Mar Sauret Manén, la meva sogra, ens ha deixat i ha partit camí cap al gran cosmos que tant admirava. Ha acabat amb valentia la seva última batalla d’una vida iniciada a l’abril del 1937 enmig de la Guerra Civil Espanyola.

Per a nosaltres, fills, nets, nores, germans, cosins, cunyades, ha sigut breu el temps en què li van diagnosticar un tumor cancerós monstruós a l’abril passat, fins aquest dia de comiat. Però per a ella va ser un llarg temps, sabent que no hi havia remei, d’acord amb els metges de l’Hospital Clínic i de Sant Pau. Res de cirurgia, res de quimioteràpia o de radioteràpia.

(més…)

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Bolsonaro pretén nomenar el seu fill ambaixador dels Estats Units

0

Els crítics de Jair Bolsonaro diuen que ja no resten més motius per a que els seus electors es sorprenguin amb les mesures que l’actual president del Brasil ha pres en els sis mesos de govern – com l’obertura per l’explotació de l’Amazones, l’alliberament de pesticides prohibits en altres països, la venda de les empreses estatals més lucratives, l’incentiu a l’armament de la població, entre d’altres. Ni amb el seu discurs racista, misògin, homòfob i contra altres col·lectius vulnerables. Però el president brasiler aconsegueix superar-se cada dia, per a desesperació dels qui encara tenen un mínim de seny.

La darrera del mandatari és l’anunci de que indicarà el seu fill Eduardo Bolsonaro, conegut com el Zero Três (el tercer), com a ambaixador del Brasil a Washington, als Estats Units. El propi Bolsonaro ha presentat les credencials de l’actual diputat federal per prendre el càrrec. “Ell és amic dels fills de Donald Trump, parla anglès i espanyol, té una vivència molt gran al món. És la persona adequada”, ha sentenciat el president. L’anunci ha sigut fet pel president a través d’una transmissió en directe al Facebook i confirmada en entrevistes a diversos mitjans. (més…)

El BrasilLeaks revela la falta d’imparcialitat del jutge que va condemnar Lula da Silva

1

El reportatge publicat ahir per la revista Veja, en associació amb la diari electrònic TheIntercept, sobre l’actuació de l’ex-jutge Sérgio Moro durant l’Operació Lava Jato, és devastadora. Missatges inèdits de converses entre Moro i membres de la Fiscalia Pública, rebuts de forma anònima pel periodista nord-americà Glenn Greenwald, editor del The Intercept, comproven com el magistrat va deixar de banda el seu rol d’imparcialitat i va actuar al costat de l’acusació. I això no només contra l’ex-president Lula da Silva, a qui ha condemnat en un procés molt qüestionat, sinó contra diversos dels acusats involucrats en el procés que investiga la corrupció a l’empresa estatal Petrobras.

Els diàlegs demostren que com a jutge de la macro-operació Lava Jato (renta-cotxes), Moro, ara ministre de Justícia de Jair Bolsonaro, va demanar que l’acusació inclogués proves en els processos que arribarien després a les seves mans i va ordenar que s’acceleressin o es retardessin operacions de la policia. A més, va pressionar perquè algunes de les delacions no anessin endavant al no ser del seu interès, comportant-se com si fos l’autèntic cap de la Fiscalia Pública (en tesi, un òrgan autònom), posició incompatible amb la neutralitat exigida per la llei a un magistrat. En la privacitat del Telegram, Moro revisava peces dels fiscals i fins i tot els esbroncava.

(més…)