La Forastera

Taíza Brito

La justícia brasilera impedeix Lula da Silva d’assistir al funeral del seu germà

0

L’afirmació del Partit dels Treballadors de que “ni la dictadura fou tan cruel i mesquina” en referència al tracte de la justícia a Lula da Silva és difícil de refutar. L’ex-president brasiler ha sigut impedit d’assistir a l’enterrament del seu germà, Genival Inácio da Silva (Vavá), que s’ha mort d’un càncer terminal el 29 de gener. La prohibició ha indignat perquè aquest tipus de permís és un dret previst a l’article 120 del codi d’execució penal, normalment autoritzat als presos per les diverses instàncies judicials del país.

La negativa a la sol·licitud dels advocats de Lula da Silva perquè s’acomiadés del germà ha sigut donada per la Policia Federal, per la Fiscalia Pública i per la jutgessa Carolina Lebbos. Aquesta és la substituta del jutge, Sérgio Moro, veritable bèstia negra del petista i actual ministre de la Justícia, que té sota el seu comandament la Policia Federal. El cos policial ha afirmat que no disposava d’aeronaus per traslladar Lula da Silva de Curitiba, on està encarcerat, fins a São Paulo, on fou l’enterrament de Vavá, realitzat ahir dimecres.

(més…)

Publicat dins de General i etiquetada amb , , | Deixa un comentari

Noranta nou morts i dos cents cinquanta desapareguts al esclatar una presa amb llots tòxics d’una mina al Brasil

0

La ruptura d’una presa que retenia llots residuals d’una mina de ferro de l’empresa Vale, a la ciutat de Brumandinho, a Minas Gerais, ha provocat el que és ja la tragèdia ambiental més gran de la història del Brasil. Segons les últimes dades oficials (una setmana després de l’accident), hi ha noranta nou morts confirmats i dues centes cinquanta persones continuen desaparegudes, entre treballadors de l’empresa i veïns de la localitat. Segons el governador de Minas Gerais, la probabilitat de trobar-hi supervivents són mínimes.

La companyia Vale ha informat que en el moment del desastre hi havia 427 treballadors en les seves instal·lacions, dels quals cent han pogut ser rescatats. Era l’hora del dinar i moltes d’aquestes persones eren al restaurant que ha quedat soterrat. L’allau de fang tòxic ha destrossat tot el que s’ha trobat pel seu camí a la regió del sud-est del Brasil, a només 60 km de Belo Horizonte, la capital de l’estat. Les imatges difoses fins ara pels mitjans de comunicació són tenebroses.

(més…)

Diputat federal abandona l’escó i s’exilia per la manca de seguretat al Brasil de Bolsonaro

1

Un dels més actuants i respectats parlamentaris del Congrés brasiler, el diputat Jean Wyllys, del Partit Socialisme i Llibertat (PSOL), ha anunciat que renunciarà a l’escó i marxarà del Brasil. Wyllys diu que té por de ser assassinat com li va passar a la seva amiga Marielle Franco, la regidora del seu mateix partit  que va ser executada el març del 2018 a Rio de Janeiro. La decisió ha estat anunciada en una entrevista exclusiva al diari Folha de São Paulo. Wyllys, que disposa d’escolta policial per compte de les amenaces de mort que rep, ha dit que ha pesat en la seva decisió el fet d’haver-hi indicis que apunten que la família Bolsonaro té relació amb criminals d’un dels grups de milicians més perillosos de Rio de Janeiro.

(més…)

La fiscalia destapa les relacions perilloses del clan Bolsonaro amb el crim

2

Una operació realitzada per la Fiscalia Pública amb la policia ha apropat Flávio Bolsonaro, senador electe i fill del president brasiler Jair Bolsonaro, de l’assassinat de la regidora Marielle Franco i d’una de les més perilloses bandes criminals del Rio de Janeiro. Marielle va ser morta a trets amb el seu conductor Anderson Gomes el març de 2018. L’assassinat va causar una gran commoció al país per la seva actuació en defensa dels drets humans i per ser una de les veus més actives contra les milicias, grups de criminals que exploten la gent de les favelas de Rio.

La regidora Marielle Franco va ser assassinad el març del 2018

Al menys cinc persones detingudes poden estar involucrades en l’assassinat de la regidora. Un dels buscats en l’operació, batejada com Els intocables ha sigut el capità Adriano Magalhães da Nóbrega, considerat per la fiscalia com l’home fort de l’anomenada “Oficina del Crim” (Escritório do crime), organització que domina la favela Rio das Pedras. Adriano és acusat d’estar involucrat en homicidis i no ha sigut localitzat. (més…)

Publicat dins de General | Deixa un comentari

La ‘musa del verí’ del Brasil aprova agrotòxics prohibits a la Unió Europea

0

L’arribada de la ruralista Teresa Cristina al capdavant del Ministeri d’Agricultura del Brasil comença a provocar estralls. I és que abans que s’acabi el mes de gener, una quarantena de nous productes comercials amb agroquímics hauran rebut permís per arribar al mercat brasiler. No en va, Teresa cristina és coneguda com la “Musa del verí” per haver defensat l’ús de pesticides quan era diputada al Congrés.

(més…)

Publicat dins de General i etiquetada amb , , | Deixa un comentari

Discurs anticorrupció de Bolsonaro es gira contra la pròpia família

1

Amb menys d’una vintena de dies al capdavant del govern brasiler, el discurs de combat a la corrupció que va impulsar la victòria de Jair Bolsonaro ha caigut per terra. El seu fill, Flávio Bolsonaro, que prendrà possessió com a senador al febrer, està a l’epicentre d’una investigació de la Fiscalia Pública de Rio de Janeiro que demostra fins a quin punt era fràgil la retòrica del clan que apuntava el dit acusador contra l’expresident Lula da Silva i el Partit dels Treballadors (PT).

Un informe obtingut pel Jornal Nacional de la TV Globo, la cadena de televisió més gran del Brasil, ha implicat directament el fill del president en la investigació que fins ara involucrava només ex-assessors de Flávio Bolsonaro. El document conté informacions financeres entre juny i juliol del 2017 que apunten 48 ingressos en espècie en el compte del senador electe, concentrats en el caixer de l’agència bancària ubicada dins de l’Assemblea Legislativa de Rio de Janeiro. Tots pel mateix valor: 2 mil reals (468 euros), sumant un total de 96 mil reals (22,5 mil euros) ingressats en cinc dies.

(més…)

Publicat dins de General i etiquetada amb , | Deixa un comentari

Bolsonaro liberalitza la compra d’armes de foc

0

Nou decret signat pel president Jair Bolsonaro permetrà que quatre de cada cinc brasilers puguin tenir accés més fàcil a partir d’ara a una arma de foc. El text determina el lliurament de la compra per les persones que viuen en municipis amb taxes d’homicidis superiors als deu morts per cada 100 mil habitants. Dels 5.570 municipis del país, 3.179 es troben per sobre d’aquesta línia de tall. La flexibilització de l’ús de les armes de foc va ser una de les promeses de campanya de Bolsonaro.

Abans, la reglamentació requeria que hi hagués “efectiva necessitat perquè la compra fos autoritzada. Pel decret de Bolsonaro hi ha una llista d’hipòtesis en què es considerarà requerida aquesta necessitat. El tràmit seguirà a càrrec de la Policia Federal. 

(més…)

El govern Bolsonaro recula en la inminent censura de llibres de text escolars

0

El combat del govern Jair Bolsonaro al suposat “adoctrinament de l’esquerra” s’ha dirigit contra el contingut dels llibres utilitzats pels alumnes de 12 a 15 anys de les escoles públiques brasileres. El nou mandatari ha ordenat canvis en el text de licitació del Programa Nacional del Llibre Didàctic (PNLD) que servirà d’orientació per la compra de les obres que seran distribuïdes als alumnes d’ensenyament fonamental (equivalent a la ESO). Qüestions com el combat a la violència contra la dona i la promoció de la cultura dels negres originaris dels quilombos han sigut suprimides del text.

La intenció de combatre la “brossa marxista” va ser anunciada per Bolsonaro el dia 31 de desembre a les xarxes socials. Al Twitter va dir que treballaria amb el Ministeri d’Educació i Cultura (MEC) per formar ciutadans i no militants, com una de les solucions per millorar el rendiment del Brasil en rankings mundials. Val a dir que una de les seves banderes de campanya fou l’anomenat projecte “Escola sense Partit”, destinat a fomentar l’autocensura dels professors i l’absència de debat sobre qüestions d’actualitat amb els alumnes.

(més…)

Delator i jutge que condemnaren Lula da Silva premiats per Bolsonaro

0
Publicat el 9 de gener de 2019

Leo Pinheiro, l’executiu de la constructora OAS que va incriminar Lula da Silva en el procés de l’Operació Renta Cotxes dient que l’expresident era propietari d’un pis a Guarujá (São Paulo), ha sigut premiat pel president Jair Bolsonaro. El seu gendre, Pedro Guimarães, ha sigut nomenat president de la Caixa Econòmica Federal – banc estatal brasiler. El més interessant d’aquesta història és que l’exjutge Sergio Moro, ara ministre de Justícia de Bolsonaro, només va poder incriminar Lula da Silva amb les informacions contingudes en el pacte de delació firmat per Pinheiro.

La indicació ha encès les xarxes socials al Brasil pel fet que el delator i el jutge que van impedir que Lula da Silva pogués ser candidat a la presidència de la República a les eleccions passades siguin ara premiats pel nou president. El diputat congressista del Partit dels Treballadors (PT), Paulo Pimenta, ha comentat el fet al Twitter: “El nou president de a Caixa és gendre del delator del cas tríplex #LavaToga”.

(més…)

El clan Bolsonaro apunta la seva metralladora ideològica contra els professors

4
Publicat el 7 de gener de 2019

El diputat del Congrés, Eduardo Bolsonaro (PSL), fill del nou president del Brasil, ha fet una piulada a Twitter orientant als professors del país com deuen ensenyar a partir d’ara als seus alumnes. “Atenció professors: el seu alumne que comença ara el primer any de l’ensenyament mig no necessita saber sobre feminisme, altres llenguatges que no la llengua portuguesa o història d’acord amb l’esquerra, doncs la seva selectivitat serà al 2021 encara sota l’ègida de persones de l’estirp de Murilo Resende”, ha escrit el parlamentar.

I és que Murilo Resende ha estat triat pel president Jair Bolsonaro com a director de l’Institut Nacional de Recerques Educacionals (Inep), responsable per l’aplicació de l’Enem (examen d’accés a les universitats) i gestió del Saeb (Sistema d’avaluació de l’Educació Bàsica). Eduardo ha fet la piulada replicant missatge publicada a la xarxa pel seu pare, que ha dit que el nou director tindrà com a focus la “mesura de la formació acadèmica dels alumnes i no només el quant han sigut adoctrinats a les classes”.
(més…)

Publicat dins de General i etiquetada amb , , , | Deixa un comentari

Lula da Silva alerta que Bolsonaro utilitza cortina de fum moral per amagar mesures impopulars

0
Publicat el 6 de gener de 2019

L’expresident del Brasil, Lula da Silva, està preocupat amb la forma amb què el nou govern de Jair Bolsonaro utilitza qüestions morals o de comportament com a cortina de fum mentre enceta mesures impopulars sense que la gent se n’adoni. Per això Lula, que està complint pena de presó, ha demanat a la presidenta del Partit dels Treballadors (PT), Gleisi Hoffmann, i l’expresidenta Dilma Rousseff, que la sigla no s’involucri  en baralles estèrils i es mantingui amatent als temes econòmics i a les accions que representin pèrdues de drets socials pel conjunt de la població.

Un exemple del què Lula da Silva s’ha referit és l’acalorat debat que s’ha generat al voltant de les declaracions de la nova ministra de les Dones, Família i Drets Humans, Damares Alves, que va afirmar recentment que els nens s’han de vestir de blau i les nenes de rosa, al tractar de qüestions de gènere. La declaració va aixecar polseguera i generà un intens debat a les xarxes socials, motivant diversos reportatges sobre la ministra, pastora evangèlica que s’autoqualificà com a ‘terriblement cristiana’. (més…)

Publicat dins de General i etiquetada amb , , | Deixa un comentari

Bolsonaro menysprea la premsa al primer dia de govern

0
Publicat el 2 de gener de 2019

El tracte als periodistes durant la presa de possessió de Jair Bolsonaro com a president diu molt de com serà la relació del nou mandatari brasiler amb la premsa. Els professionals han sigut prohibits de circular entre els tres edificis on s’han realitzat les diferents cerimònies de la programació i de parlar amb les autoritats.

Això no ha sigut el més greu. Tots han sigut avisats a crits en el moment de pujar als autocars que no desobeïssin les normes i no ultrapassessin els límits establerts perquè podrien rebre algun tret dels franctiradors.

(més…)

Publicat dins de General i etiquetada amb , | Deixa un comentari