La Forastera

Taíza Brito

Lula decreta l’emergència sanitària per contenir la tragèdia humanitària a la Terra dels ianomami

0

El govern brasiler ha decretat l’emergència sanitària per tractar de revertir de forma urgent les conseqüències de la manca d’assistència sanitària que afecta la població ianomami a l’estat de Roraima, al nord del país. L’anunci l’ha fet el president Luiz Inácio Lula da Silva després de veure la situació amb els seus propis ulls. Només l’any 2022, 99 nens i nenes ianomamis amb edats entre 1 i 4 anys han mort en el marc de les tensions socials i el clima d’inseguretat produït per l’avenç de la mineria il·legal a la regió. Les morts infantils foren provocades, en la seva majoria, per causes evitables, com són la desnutrició, la pneumònia i la diarrea. També es confirmaren 11.530 casos de malària al Districte Sanitari Especial Indígena ianomami.

“He vingut aquí per assumir un compromís conjuntament amb els nostres ministres. Donarem als pobles indígenes la dignitat que es mereixen. En sanitat, educació, garantint el dret d’anar i venir… Ens prendrem molt seriosament el combat contra la mineria il·legal”, ha dit en una entrevista acompanyat de set ministres, entre ells Sonia Guajajara, cap de la nova cartera ministerial dels Pobles Indígenes.

(més…)

Publicat dins de Sense categoria i etiquetada amb , , , | Deixa un comentari

El retorn de Lula a la presidència del Brasil i la ingent tasca de reconstrucció nacional

0
Publicat el 1 de gener de 2023

Avui, 1 de gener del 2023, és un dia històric per al Brasil: Luiz Inácio Lula da Silva (PT) pren possessió de nou del càrrec de president de la República. Lula retorna a la representació més alta del país després d’un llarg període de crisi i involució política: als quatre anys del govern de l’ultradretà Bolsonaro cal sumar-hi el procés d’impeachment, que va resultar amb el cessament de Dilma Rousseff, dos anys abans.

Per a l’ocasió, més de 120 líders mundials participen de la cerimònia a Brasília, en un senyal de retorn del país a l’escena internacional. Els milers de brasilers que hi assisteixin també podran gaudir d’un concert musical amb desenes de cantants famosos que actuaran de franc. (més…)

Publicat dins de Sense categoria i etiquetada amb , | Deixa un comentari