La Forastera

Taíza Brito

BolsoNero el piròman, en el punt de mira internacional per la destrucció de l’Amazònia

1
Publicat el 24 d'agost de 2019

Mentider compulsiu i sempre irrespectuós amb qui el confronta, el president brasiler Jair Bolsonaro es troba en una situació complicada després que els incendis a l’Amazònia han cridat l’atenció de l’opinió pública mundial. Moltes veus s’han aixecat en contra la desforestació que des de l’inici del seu govern ha crescut exponencialment estimulada per la seva política d’enderrocament dels òrgans de fiscalització i de l’institut que fa el monitoratge de les cremades a la regió.

Després de les crítiques d’artistes nord-americans de Hollywood, de la cantant Madonna i de futbolistes com Cristiano Ronaldo i Mbapé, el president francès, Emmanuel Macron, portarà el tema a debat durant la reunió del G7 aquest cap de setmana a Biarritz. La trobada del grup, que reuneix Estats Units, França, Alemanya, Regne Unit, Itàlia, Canadà i el Japó, debatrà els assumptes relatius a la preservació de l’Amazònia. El grup estaria estudiant sancions al Brasil i fins i tot l’exclusió del país de l’acord de lliure comerç entre la Unió Europea i el Mercosul.

(més…)

La maldestra venjança de la Lava Jato contra Lula da Silva

0
Publicat el 8 d'agost de 2019

Acorralats per les denúncies que venen sent publicades per The Intercept Brasil, en col·laboració amb diversos mitjans de comunicació, un dels jutges de l’operació anti-corrupció Lava Jato ha autoritzat la transferència de Lula da Silva de Curitiba a una presó comuna de São Paulo. Atenent sol·licitud de la Policia Federal, ara sota el control del ministre de Justícia, Sérgio Moro, ex-jutge de l’operació, La jutgessa federal Carolina Lebbos ha decidit aquest dimecres al matí que l’ex-president Lula da Silva fos traslladat en una cel·la comuna de la presó de Tremembé, a l’interior de São Paulo.

Tanmateix, el Suprem Tribunal Federal (STF) atenent una petició llampec de la defensa de Lula da Silva ha emès una primera decisió contrària a la seva transferència immediata, donat que la màxima cort del país encara té pendent jutjar una petició prèvia demanant el seu alliberament. I és que la decisió de la jutgessa havia causat una reacció immediata dels advocats de Lula perquè l’ex-president té dret, com ex-cap d’estat, a ser allotjat en una cel·la individual, l’anomenada sala d’estat major.

(més…)

Publicat dins de General i etiquetada amb , , | Deixa un comentari

El Nordeste aprova el consorci de la resistència contra Bolsonaro

0
Publicat el 3 d'agost de 2019

Menystinguts per Jair Bolsonaro, els governadors dels nou estats del Nordeste brasiler han oficialitzat un consorci per intentar sobreviure davant de l’escassetat de recursos del govern federal per a la regió. L’associació jurídica entre els representants de les unitats federatives fou proposada el març passat, però calia l’aprovació definitiva dels parlaments de cada estat per a poder tirar-la endavant. La idea del consorci és fer economia en la compra de materials per les àrees d’educació, salut i seguretat pública. A més, pretén facilitar el desenvolupament de polítiques públiques conjuntes.

Els governadors, que s’han reunit a la seu de l’estat de Bahia, també tenen la intenció de desenvolupar un programa, “Més Metges Nordeste”, per poder contractar metges cubans i d’altres païssos per tal d’enviar-los a les zones més pobres i remotes. La idea està inspirada en el programa federal creat pel govern de Dilma Rousseff (Més Metges Brasil) en conjunt amb la Organització Pan-Americana de la Salut (Opas/OMS).

(més…)