La Forastera

Taíza Brito

El Brasil en xoc plora la mort de Marielle Franco, la veu guerrera de les favelas

4

El Brasil està en xoc amb l’assassinat de la regidora del Rio de Janeiro, Marielle Franco. Morta amb quatre trets mentre tornava a casa en un cotxe d’Uber la nit de dimecres als 38 anys d’edat. L’activista de drets humans s’havia tornat un símbol de la lluita de les dones negres brasileres contra el racisme, el masclisme i la violència policial.

Nascuda i criada a la favela de la Maré, el major complex de favelas i un dels més violents de Rio de Janeiro, Marielle era regidora del Partit Socialisme i Llibertat (PSOL), amb destacada actuació a les esquerres del país. Recentment ocupava el càrrec de relatora d’una comissió municipal creada per informar sobre els possibles abusos comesos pels militars durant la intervenció militar a Rio de Janeiro, ordenada pel president Michel Temer. S’havia pronunciat obertament en contra de la presència de l’Exèrcit en un vídeo en què van participar diversos artistes per denunciar el que consideraven l’ocupació una farsa. (més…)

Publicat dins de General | Deixa un comentari

El Brasil és condemnat per violar drets indígenes del poble Xukuru

0

La Cort Interamericana de Drets Humans ha pres una decisió sense precedents per als pobles indígenes al reconèixer una sèrie de violacions del dret per part de l’Estat brasiler en relació als Xukuru d’Ororubá, de l’estat de Pernambuco. Una notícia que ha sigut celebrada pel cacic Marco Xukuru, fillol de l’antic bisbe de l’Araguaia, el català Pere Casaldàliga, amb qui comparteix un historial de lluites en favor del dret d’aquest poble ancestral del Brasil.

La decisió, publicada el dilluns passat, condemna el país a finalitzar el procés de demarcació del territori de 27.555 hectàrees, ubicat a la ciutat de Pesqueira, a la regió de l’Agreste de Pernambuco, on viuen 7.700 persones, distribuïdes en 24 comunitats. El govern brasiler té un termini de 18 mesos per complir les determinacions, però abans d’això, en un any, ha de presentar un informe sobre les mesures adoptades.

(més…)

Publicat dins de General i etiquetada amb | Deixa un comentari

Cada terra fa sa guerra: 201 anys de la revolució pernambucana

0
Publicat el 7 de març de 2018

Tal dia com avui, l’any 1817, el poble de Pernambuco, l’estat on vaig néixer, va revoltar-se contra la corona Portuguesa, declarà la independència i instituí una república amb aires liberals. Amb aquest gest heròic, la revolució pernambucana esdevingué l’únic moviment emancipatori de la història del Brasil que aconseguí superar la fase conspirativa, prendre el poder i governar-se durant un cert periode de temps.

Al tombant del segle XIX, el Brasil era una immensa colònia dividida administrativament en capitanies i Pernambuco n’era la més productiva, basada en les plantacions de cotó fluix i canya de sucre, amb abundant mà d’obra esclava, tot sigui dit. El moviment va ser impulsat per les elits locals amb gran adhesió popular. Tingué com a causa directa el trasbals de la regió arran de la transferència de la Cort Portuguesa al Brasil al 1808, que es refugià a l’altra riba de l’oceà fugint de la invasió napoleònica de la Península Ibèrica.

(més…)

L’ombra militar plana sobre el Brasil

1
Publicat el 5 de març de 2018

Les notícies que m’arriben del Brasil són preocupants. El país, sota el comandament del president Michel Temer, cada dia avança més cap al passat. Després d’un any de govern marcat per l’escapçament de drets socials i laborals, Temer pilota des de fa dues setmanes una polèmica intervenció de les forces militars a Rio de Janeiro, on ara un general de l’exèrcit és qui reparteix les cartes en la seguritat pública. Una decisió política que apropa perillosament la nació de les casernes.

Aquesta és la primera vegada que el govern federal promou una intervenció militar en una unitat de la federació des de la promulgació de la Constitució democrática del 88. Fins ara, en situacions semblants, s’havia recorregut exclusivament a la Força Nacional, un contingent de policies de diversos estats cedits al govern central i que només s’activava en casos especials.

(més…)

Publicat dins de General i etiquetada amb , | Deixa un comentari