La Forastera

Taíza Brito

Lula deixa la presó i anuncia que torna a l’arena política per a combatre Bolsonaro

0

Lula da Silva, del Partit dels Treballadors (PT) ha sortit de la presó després de l’autorització de la justícia emesa ahir per la suprema cort del país. L’ex-president brasiler ha deixat la seu de la Policia Federal, a Curitiba (Paraná), on estava complint condemna des de l’abril del 2018, enmig d’una multitud que l’ha rebut amb festa i molts aplaudiments. En el primer discurs, davant la mateixa seu policial  ha anunciat el seu retorn a l’arena política amb la promesa de viatjar per tot el Brasil i ha fet atacs contra el govern de Jair Bolsonaro i tots els responsables per la seva presó, entre ells l’ex-jutge Sérgio Moro, actual ministre de Justícia, i integrants de la Fiscalia Pública.

Lula da Silva discursant al sortir de la presó a Curitiba

Lula da Silva ha tornat a defensar la seva innocència i ha dit que “la dignitat no es pot comprar en un centre comercial, a les fires o al bar”, i que la seva hauria estat ferida pels seus acusadors. Lula ha promès “lluitar per millorar la vida dels brasilers”, que segons ell “està una desgràcia” i per ser un contrapunt al govern Bolsonaro.

Després de la celebració amb els militants a Curitiba al costat de polítics, amics, familiars i de la seva parella, Rosângela Silva, Lula da Silva ha viatjat a São Bernardo do Campo, a São Paulo, on té residència. A camí de l’aeroport, ha gravat un vídeo dins del cotxe que el conduïa, agraint la solidaritat rebuda i dient que “té moltes ganes de tornar a lluitar”. En els propers dies estan programats diversos actes amb treballadors en les ciutats de l’ABC paulista (el cinturó industrial de São Paulo), on va iniciar la seva vida laboral, sindical i política.

El petista ha pogut sortir de la presó gràcies a la decisió emesa dijous (07) pel Suprem Tribunal Federal (STF) del Brasil, que ha prohibit la presó en segona instància, com està establert en la constitució brasilera. La votació ha sigut decidida pel president de l’alta cort, Dias Toffoli, que ha donat el vot de minerva (desempat) contra la presó sense condemna ferma, amb un resultat de sis vots contra cinc.

El tema era al calaix de la més alta cort del Brasil des que l’expresident brasiler va ser detingut fa 580 dies. La decisió ha generat un allau de celebracions al Brasil, en un moment en què les denúncies del diari digital The Intercept mostren com jutges i fiscals es van saltar la llei per incriminar l’ex-president, en una trama que el va impedir de concórrer a les eleccions presidencials del 2018 i que obriren el camí a la victòria de l’ultra-dretà Jair Bolsonaro.

La defensa de Lula da Silva havia apel·lat, en el recurs d’empara al STF, als drets fonamentals recollits en la constitució brasilera, com el que reconeix el dret d’un reu primari (sense antecedents) a no complir pena de presó fins que no hi hagi condemna en sentència ferma.

El magistrat que ha signat la decisió ha citat “l’efecte vinculant” de la sentencia del STF. “S’observa que la present execució ha sigut iniciada exclusivament en virtut de la confirmació de la sentència condemnatòria en segon grau, no existint qualsevol altre motiu fàctic per l’inici del compliment de la pena”, ha afirmat el jutge.

Lula da Silva estava complint condemna a Curitiba en raó de la sentència que va rebre en el procés del cas anomenat “Tríplex de Guarujá”, derivat de l’Operació Lava Jato (Renta Cotxes). La condemna fou confirmada pel Superior Tribunal de Justícia (STJ), una mena de tercera instància. Encara falta però l’apreciació definitiva del STF.

 

SOLIDARITAT – A més dels militants i polítics brasilers, l’alliberament de Lula da Silva ha estat celebrat per personalitats polítiques d’altres països. El president electe d’Argentina, Alberto Fernández, ha expressat la seva admiració per la fortalesa de Lula durant la persecució judicial per part de la dreta brasilera. Per la seva part, el senador demòcrata nord-americà, Bernie Sanders, ha dit estar content amb l’alliberament de Lula da Silva, perquè creu que el seu empresonament “mai hauria d’haver ocorregut”.

 

La cort suprema del Brasil vota per l’alliberament provisional de Lula da Silva

1

El Suprem Tribunal Federal (STF) del Brasil ha finalitzat la votació sobre la polèmica presó en segona instància de Lula da Silva. El tema era al calaix de la més alta cort del país des que els advocats de l’ex-president van qüestionar-ne la seva detenció. Els lletrats van apel·lar als drets fonamentals recollits en la constitució brasilera, com el que reconeix el dret d’un reu primari (sense antecedents) a no complir pena de presó fins que no hi hagi condemna en sentència ferma. En aquestes circunstàncies, el STF ha decidit, per sis vots a cinc, vetar la presó de Lula da Silva abans de la sentència ferma, que aviat podrà sortir en llibertat.

La decisió ha generat un allau de celebracions al Brasil, en un moment en què les denúncies del diari digital The Intercept mostren com jutges i fiscals es van saltar la llei per incriminar l’ex-president, en una trama que el va impedir de concórrer a les eleccions presidencials del 2018 i que obriren el camí a la victòria de l’ultra-dretà Jair Bolsonaro.

(més…)