La Forastera

Taíza Brito

L’heretgia ‘petista’ i la corrupció al Brasil

0

Revocar el mandat de Dilma Rousseff i detenir l’ex-president Lula da Silva (Partit dels Treballadors), com una part de la població del Brasil anhela, no significarà la victòria contra la corrupció al Brasil. I potser no sigui la solució per constituir un govern que pugui combatre la greu crisi política i econòmica que indigna el país.

El desviament de recursos econòmics de la petrolera estatal Petrobras, desvelat per la Fiscalia Pública en l’Operació ‘Lava Jato’ (rentat de cotxes), va treure a la llum pública una xarxa complexa, en la qual estan involucrats gairebé cinquanta polítics de diversos partits, entre diputats i senadors, que participen d’aquest esquema des d’abans del govern Lula.

(més…)

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Lula pren possessió com a ministre i la justícia suspèn el nomenament

0

El Brasil viu dies convulsos. La crisi política arran de l’escàndol de corrupció que esquitxa el govern de Dilma i el carismàtic Lula da Silva, pel cas de l’empresa estatal petrolera Petrobras, no para d’agreujar-se. Els fets s’estan succeint a una velocitat dramàtica.

Ahir el vespre es va saber que Lula seria designat Ministre de la Casa Civil, un nou càrrec que ara seria responsable per l’articulació política de la Presidència. El nomenament converteix l’ex-president en aforat, amb el qual només podrà ser jutjat pel Tribunal Suprem, allargant, de retruc, el procés.

En saber de l’estratagema, el mateix jutge que actualment investiga Lula, el mediàtic Sergio Moro, va filtrar a la premsa unes gravacions entre Dilma i Lula que, suposadament, indicarien la intenció de la presidenta de protegir al seu mentor.

(més…)

Publicat dins de General | Deixa un comentari

El català, a l’abast de qualsevol persona del món

0

Vull donar testimoni de quant és dinàmic i funcional l’espai d’aprenentatge virtual Parla.cat, impulsat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat. I és que aquesta setmana Parla.cat ha superat la marca dels 200 mil usuaris registrats a tot el món, des de que va posar-se en funcionament, l’any 2008. Xifra en la qual estic inclosa.

Em vaig registrar encara al Brasil, l’any 2014, al nivell inicial, a la modalitat lliure, que és gratuïta i per als aprenents més autònoms (sense tutoria). De mica en mica, anava progressant en els estudis de la llengua fins que vaig creuar l’oceà Atlàntic i vaig arribar a Barcelona, l’any 2015. (més…)

Publicat dins de General i etiquetada amb | Deixa un comentari

Protestes massives al Brasil contra Dilma

0

Un any després de les manifestacions contra el govern de Dilma Rousseff, del Partit dels Treballadors (PT), aquest diumenge, 13 de març, almenys un milió de brasilers han tornat a sortir al carrer a les principals ciutats del país per a demanar l’impeachment de la presidenta.

Amb un ingredient afegit que ha esperonat els manifestants: la série de processos a la justicia contra l’ex-president Lula da Silva, que van resultar en el testemoni coercitiu el 4 de març passat i la sol·licitud de presó preventiva feta el divendres (10) per la Fiscalia Pública de São Paulo.

(més…)

Publicat dins de General i etiquetada amb , , | Deixa un comentari

Nou terrabastall polític al Brasil

0
Publicat el 5 de març de 2016

L’opinió pública brasilera s’ha vist fortament trasbalsada després que la policia federal dugués l’ex-president Lula a declarar per presumpta participació en la trama de  corrupció a la Petrobras, la companyia estatal de petroli (veure post anterior). Els fets provocaren la reacció airada dels militants del Partit dels Traballadors (PT), que als darrers mesos es trobaven amagats, en funció del gran nombre d’alts carrecs implicats en casos recents de corrupció i les constants manifestacions contra el govern de la també petista Dilma Rousseff.

El terrabastall polític d’ahir es va reflectir en diferents fronts: al carrer, amb manifestacions i aldarulls diversos; a intenet, amb espectaculars registres d’audiència a les xarxes socials, i als gabinets jurídics, amb acalorats debats entre magistrats i membres d’associacions de la Fiscalia Pública. (més…)

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Operació anti-corrupció al Brasil encalça Lula da Silva

0
Publicat el 4 de març de 2016

Aquest matí, la policia brasilera ha dut a declarar coerctivament l’ex-president del Brasil Luis Inácio Lula da Silva per presumpta corrupció en el cas de la companyia estatal de petroli Petrobras. Després de quatre hores de declaracions Lula ha estat alliberat.

L’interrogatori ha ocorregut a l’oficina de la Policia Federal a São Paulo, situada a l’aeroport de Congonhas, lluny del centre de la ciutat. Mentres, la policia entrava a la seva casa amb una ordre d’escorcoll. Lula da Silva està sent investigat en l’Operació Aletheia, que és el desdoblament d’una investigació anterior, anomenada Lava Jato, i que incriminà alts càrrecs del Partit dels Treballadors (PT).

(més…)

Publicat dins de General | Deixa un comentari