La Forastera

Taíza Brito

L’educació destrueix mites: el Brasil surt al carrer contra Bolsonaro

0
Publicat el 16 de maig de 2019

Estudiants, professors i treballadors de l’educació acompanyats per multituds han omplert des de les primeres hores del matí els carrers de setze estats brasilers i del Districte Federal en manifestacions en defensa de les universitats federals, de la recerca científica i de la inversió en l’educació bàsica. A les 11:00h (horari de Brasília) es comptabilitzaven protestes als quatre cantons del país – Acre, Amazonas, Bahia, Ceará, Espírito Santo, Goiás, Mato Grosso do Sul, Minas Gerais, Pará, Paraná, Paraíba, Pernambuco, Piauí, Rio de Janeiro, Rio Grande do Sul, Santa Catarina, São Paulo i Brasília.

Les mobilitzacions han sigut organitzades després que el Ministeri d’Educació ha anunciat una congelació del pressupost que inclou els recursos des de l’educació infantil fins al postgrau, amb suspensió de bosses de recerca de nivell superior. A les universitats federals el bloqueig anunciat arriba fins el 30% dels recursos destinats a cobrir despeses com aigua, llum i serveis de manteniment.

(més…)

La recompensa de Bolsonaro al jutge-ministre que envià Lula a la presó

0
Publicat el 15 de maig de 2019

Sí algú encara tenia dubtes que el jutge Sérgio Moro – responsable per la condemnació de Lula da Silva – va participar d’un pla per impedir que l’expresident brasiler participés de les eleccions presidencials al Brasil, ara ha quedat més clar que l’aigua. L’actual president, Jair Bolsonaro ha revelat aquesta setmana en una entrevista a la Ràdio Bandeirantes que va prometre a Moro una plaça al Suprem Tribunal Federal (STF), la més alta cort de la justícia brasilera.

L’exjutge de primera instància, ara ministre de Justícia, va fer un pacte amb Jair Bolsonaro, de prestar la seva imatge i prestigi al nou govern, a canvi de la primera cadira que quedés vacant en el STF. Està previst que això succeeixi al novembre de 2020, quan el decà i president da cort, Celso de Mello, es jubilarà.

(més…)

Publicat dins de General i etiquetada amb , , | Deixa un comentari

Nova York rebutja homenatge a Bolsonaro

0
Publicat el 6 de maig de 2019

L’exemple de Nova York fa que Bolsonaro desisteixi d’homenatge

El discurs d’odi del president brasiler no ha tingut cabuda a Nova York. Des de que es va noticiar que seria premiat com a Personalitat de l’Any 2019 per la Cambra de Comerç Brasil-EUA, en cerimònia que s’havia de celebrar el proper 14 de maig, s’han generat nombroses protestes al país nord-americà. El sopar de gala estava previst que fos inicialment al Museu d’Història Natural, que es va negar a acollir l’esdeveniment després de la pressió d’activistes, polítics i de la societat civil.

La campanya de rebuig a Bolsonaro va guanyar el suport de l’alcalde de Nova York, el demòcrata Bill de Blasio, que en una entrevista a l’abril a una ràdio va titllar el president brasiler de racista i homòfob, a més d’una persona perillosa, i va afegir que l’ultraconservador no era benvingut a la ciutat.

(més…)

Publicat dins de General i etiquetada amb | Deixa un comentari