Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Birmània: Qui és Than Shwe ?

Publicat el 31 de maig de 2008 per rginer

En aquest món emergeix una simpatía per el feixisme i el poder absolut molt preocupant, però és un fet i ja ho podem constatar en diferents països. Un genocida com el general Than Shwe segueix deixant morir al seu propi poble.

Hi ha una campanya mundial, amb gent famosa, que intenta denunciar el que està passant a Birmània.
He trobat aquest video d’Ellen Page, que m’ha semblat el més realista, ben fet, i a més, podeu conèixer la cara d’aquest genocida, bastant desconeguda, per cert.

Vall d’Astau – Punt de partida del GR 10

Publicat el 31 de maig de 2008 per rginer

Els amants de la muntanya, que som molts en el nostre país, conèixen perfectament el GR-10, un camí que comença a prop de Banyuls i acaba a Donosti, fent una travessa per tot el Pirineu. Recomano als turistes, no avesats a l’alta muntanya, de caminar per algún dels trams del GR-10; són bellíssims.

Per exemple, si us trobeu a la Val d’Aran o al Pallars, agafeu el cotxe, entreu per el nou túnel de Vielha ( espectacular, per cert ), continueu direcció Les-França, i abans d’arribar a Bossost, pugeu al col del Portilló. Una paradeta a dalt del col és recomanable per respirar, estirar les cames i veure i gaudir de la frondositat dels boscos. La baixada té molta pendent, però en uns minuts arribareu a Banheres de Luishon ( Bagnères de Luchon en francès ). Cal continuar per les Allées d’Etigny i tombar a l’esquerra davant mateix de l’esglèsia, direcció Col de Peyresourde i Arreau. Entrem a la Val de Larboust.
Passat Saint Aventin, novament a l’esquerra direcció Lac d’Oô creuant els pobles de Castillon i Cazeaux de Larboust.

Una vegada arribes a Oô, continuar a la Val d’Astau. Punt de partida de múltiples excursions i trobada amb el GR 10. És un molt bon lloc d’estada i la vall és preciosa.

Els cotxes s’han de deixar. No valen ni els 4×4 ni motos; les cames seran d’ara en endavant el nostre  mitjà de transport.
Vaig ser a Astau un parell de vegades, quan el temps m’ho va permetre. Sola; alguns cotxes aparcats de muntayencs. Anar fins prop de la cascada i la vall i seure una bona estona és més que una emoció inexplicable.
Pujar al llac d’Oò , per el GR 10, ens cal una hora aproximadament de caminar constant i ràpid; dues hores si vas badant i camines al teu ritme; de 1.139 m arribes a 1504 m.  Hi han un parell de ”llacets’ abans d’arribar a dalt, però el camí és agradable i les panoràmiques meravelloses.
Ja ets al llac d’Oô; a la dreta el Spijeoles, un pic majestuós de 3.065 m, a l’esquerra el Quaydrat de 3.060 m. Pots anar al refugi a fer un mos o beure una cervesa i contemplar la bellesa de l’entorn. Ara van obrir la veda i és ple de pescadors.
Continuem ja pèr el GR 10 i pugem fins el llac d’Espingo a 1.967 m. Hi ha un tram una mica costerut i perillós per els ‘no experts’, però novament, arribes bé al llac i al refugi.
Passar-hi la nit és recomanable. Està gestionat per el CAF i té totes les comoditats d’un refugi d’alta muntanya.
Aquí s’ha de decidir que es vol fer; dues opcions et dóna el GR 10; a l’esquerra anar fins a Superbagnères o seguir pujant per el llac Saussat i arribar al llac del Portilló a 2.371 m, on trobem un altre refugi per fer nit.  L’endemà els muntanyencs experts poden fer tres cims de 3.000, el Perdiguero ( 3.222 m ) el Pic del Portilló d’Oô ( 3.050 m ) o el Pic de Cabrioules ( 3.116 m ), per exemple.
L’altra opció del GR 10 desde el refugi d’Espingo és anar seguint la carena fins arribar a 2.272 metres i pujar al cim del Cécire de 2.403 m i continuar baixant fins a Superbagnères i la població de Banheres de Luishon.
Aquesta travessa és llarga, però perfecte per persones no experts en alta muntanya.
Mentres, els no amants de la muntanya, s’han quedat a baix a la Val d’Astau. No t’avorreixes gens ni mica. Les passejades són boniques i pots tornar al poblet d’Oô per un caminet seguint el curs del riu. També pots seure a la terrassa del Mailh d’Astau on pots dinar, o berenar. Les crepes són delicioses, sobretot si hi afegeixes comfitura de ruibarbre, feta per la mestressa amb delicadesa i ‘savoir faire’.
Pel que fa a la intendència, sempre trobes un lloc ombrívol o assolellat per menjar el campaillou amb el gendarme, per exemple o el que més m’agrada a mí quan vaig de caminada per la muntanya; llom arrebossat, truita de patata i ceba i una poma.
Mentres , sents clarament en la quietud, el so del rierol corrent entre les pedres i els barrancs d’on pots omplir el got per apaivagar la sed.
La fotografia està feta pujant per el GR 10 al llac d’Oô. A partir d’aquí, el camí continúa bosc amunt i la Val d’Astau queda ja amagada de la visió de l’excursionista.

Arròs – La diferència

Publicat el 30 de maig de 2008 per rginer

Sempre que vaig a Oô, faig una visita a uns molt bons amics aranesos i passem junts un dia, com sempre, esplèndid. Enguany, em van regalar amb un dinar que avui podem dir ‘de categoría i car’: un arròs amb carreretes collides del prat del seu jardí.

Arròs; una menja preuada i que molta gent no pot acceder-hi, perque els preus s’han triplicat, no cal que us ho digui. Països amb una cultura de l’arròs, pobres, són els que pateixen més el problema, ja que de ser productors, ara demanen arròs per poder sobreviure.
Torno a Birmània. Ens oblidem dels 140.000 refugiats birmans que viuen en camps desde fa més de vint anys, a la frontera amb Tailàndia. No poden entrar a aquest país, perque el seu govern no els deixa, i no poden tornar a la seva estimada Birmània, perque la Junta els mataria.

Thailàndia utilitza aquesta refugiats com a mà d’obra barata i per prostitucions, però no els autoritzen a viure legalment en aquest país veí. Hi han joves que han nascut ja en aquests camps. El preu de l’arròs impideix donar de menjar a tots aquests refugiats i mentres tothom es concentra en ajudar a la població de Birmània ( i cal insistir en entrar per impedir la mort de milions de persones per malaltíes ), s’obliden d’aquests refugiats, millor dit, presoners en uns camps absolutament de vergonya.

El seu delicte és defensar la seva terra davant el genocida i fugir per no ser executats.
Podem ajudar; existeix una associació anomenada ‘Consorci de la frontera de Tailàndia amb Birmània’ sense ànim de lucre, i que de fet, és la que nodreix de menjar i sobretot d’arròs a aquests 140.000 refugiats.
És una de les moltes barbaritats que aquest genocida General Than Shwe, amb la col.laboració del Govern de Tailàndia, fueteja a la gent del seu propi país.
Entreu a la web  http://birmaniaporlapaz.blogspot.com trobareu tota la informació.
Cerqueu l’article ‘ Posa arròs al plat – Ajudeu a Birmània’

Gendarmes-Guàrdia Civils-Acordió

Publicat el 29 de maig de 2008 per rginer

Aquests blocaires sempre em dónen lliçons ! En la meva estada als Pirineus, llarga, quatre setmanes, a Oô, poblet de 100 habitants, a 9 kms de Banheres de Luishon en direcció al col de Peyresourde, he observat molt, he fotografiat molt, he llegit molt, he parlat amb gent gran ( jo en català i ells en gascó ), jove i infants i he anat descobrint curiositats i maneres de viure i parlar.

Una tarda plujosa, trista, va aparèixer en Marcel a casa de na Marie i en Hilaire. Parlàvem de la inexistència de fronteres al Pirineu i en Marcel ens va alegrar la tarda amb el seu acordió.

Ha après d’oïda i la gent el reclama d’altres poblets com Saint Aventin, o Poubeau, o Garin. M’he compromès a enviar-li uns CD de música tradicional catalana, i així tindrà un repertori més ampli.

De tornada a casa, vaig llegint els blocs i intentant posar-me al dia, i em trobo amb el post del blocaire Jordi Puig ‘ Els oficis desapareguts’ del propassat 26 de maig. Ens parla molt i molt bé de la gent que tocava l’acordió per les festes dels pobles i ens recorda aquesta cultura popular  tant arrelada als Pirineus.
Bé, en Marcel, encara practica aquest ‘ ofici desaparegut’.
Parlant dels menjars d’abans, na Marie m’explica com contractàven pastors aragonesos per vigilar els seus ramats de vaques, bous i xais que pasturàven vora els cims, ja en terres aragoneses. Marie els pujava el menjar, i les arengades amb el pà deliciós de la terra ‘campaillou’, sempre eren dins el farcell. En Hilaire no li agraden les arengades, però na Marie li encanten i ara ja no en troba. Una altra promesa; l’any vinent podrà tornar a menjar-ne del meu proveïdor del barri … però la sorpresa va ser quan em va dir que ells a les arengades en diuen ‘ gendarmes’ !!!!!
Doncs bé, novament, na Carme-Laura en el seu post ‘El coc dels mots perduts’ ens explica la delícia de menjar ‘guardies civils’ o arangades. Gendarmes a França, Guàrdies Civils a casa nostra; veritablement la frontera no existeix.
La fotografia correspòn a casa els Cazeneuve, senzilla, plena de records, escoltant la música de’n Marcel d’aquest ofici perdut, però hi manquen els gendarmes amb pà i oli sobre la taula. L’any vinent hi seràn, sense cap mena de dubtes.

Birmània : La veritat

Publicat el 28 de maig de 2008 per rginer

Aquest video conté fotografíes d’una duresa que pot impactar; molt dures; però cal veure’l. És la veritat, la que la junta ens amaga i el genocida General Than Shwe, absolutament insensible als sentiments de bondat i humanitat,  no vol que la resta del món les vegi. Però no compta en que la majoria del seu poble continúa lluitant i ajudant a la gent, com pot, i els agoserats que creuen la frontera clandestinament, poden fer les fotografíes personalment, o recollir-les i sortir novament del país per poder ensenyar-les.

 El blocaire ‘Què passa a Birmània’ també ha editat fotografíes que cal veure-les. 
La cançó del video : ‘ Mad World ‘ interpretada per Gary Jules.
Última hora:  Ja en són 300.000 els birmans morts a conseqüència del cicló.

Birmània: I’m angry, very angry

Publicat el 28 de maig de 2008 per rginer

Desitjaria escriure sobre les meves impresions de la meva estada als Pirineus, de les passejades, de la muntanya, de llocs plàcids i meravellosos, excursions agraïdes, colors o també de Hue, com el Dr Nhan aconsegueix allargar l’ajut de 150 Euros fent rehabilitació a infants vietnamites amb problemes cerebrals a conseqüència dels efectes de l’agent orange, l’herbicida assasí que els americans van llençar durant la guerra o senzillament seguir explicant llocs d’aquest país, o de l’altre continent Austràlia; no puc fer-ho. Les notícies i fotografíes que vaig rebent dia a dia de Birmània m’ho impedeixen. El genocidi ja és un fet i parlo com ho va fer na Zoya Phan quan va ser a Barcelona el propassat dia 24 d’abril: ‘I’m angry, very angry’ en contra els governs dels països, dits democràtics i amants de la llibertat, la ONU, la UE, les multinacionals, els països veïns, com Thailàndia, una dictadura ‘toba’. Són uns testimonis esgarrifosos, unes fotografíes ‘no publicables’. I ningú fa res, ningú es mou, ningú fa valer el dret de  principi de responsabilitat de protecció que ténen els mil.lions de persones d’aquest pais, Birmània, on un veritable genocida, el general Than Shwe, segueix amb la seva melagomania del poder i la mort.
Què està passant ? Ahir aquest dictador va allargar l’empresonament de Aung San Suu Kyi per un any més; no és notícia. Està eliminant  birmans, monjos budistes inclosos, opositors a la dictadura, hi ha milers de persones que desde el 3 de maig que va passar el cicló no han rebut cap mena d’ajut ni assistència mèdica, els cossos de persones, avis, famílies senceres, infants, encara suren per el delta, cooperants esperant a Bangkok per un visat i sorprenentment l’Ambaixada va patir un incendi i els passeports que s’amunteguen sobre les taules s’han cremat.

I tinc la impresió com si la gent de tot el món no dongués credibilitat a tot el què passa, i per damunt de tot, els organismes internacionals se’ls en fot el que un dictador, genocida, que demana 11 bilions de dòlars,  deixi morir milers i milers de persones del seu propi país, tanqui les fronteres, no deixi passar ni un bri d’ajut ni persones, i els més agoserats ho hagin de fer clandestinament amb perill de la seva pròpia vida.
I’m angry, very angry. No entenc el silenci, no entenc la rendició, no entenc les diferències, no entenc la covardia, no entenc la deshumanització, no entenc les respostes ambigües ‘estem frustrats, no podem fer res més, no podem entrar al país’.
Aquest muguet, blanc, color representatiu de la pau per la humanitat, és el meu petit homenatge, avui, per aquest poble. A França, el dia 1 de maig, es regala muguet per desitjar sort i salut a la gent estimada.
Els birmans necessiten molt de muguet per tenir encara una mica d’esperança.

Birmània – Genocidi

Publicat el 26 de maig de 2008 per rginer

Quatre setmanes són molts díes; és el temps que he estat a Oô, Pirineus de França, departament de la Haute Garonne. Canvi radical de vida, d’entorn. Mesurar el temps, com a Viêt Nam; no tenir presses; observar; caminar per camins desconeguts; escoltar els concerts matinals de les caderneres, merles, pit roig; canvis de llum; arbres esquitxats d’un verd nou; pluja de primavera, autèntica; terra lluenta i molla; capolls que comencen a obrir-se; abelles cercant el pol.len i tornar al rusc; escoltar el so de l’aigua del riu; núvols baixos, grisos, tristos; racons a les muntanyes que es resisteixen a perdre la neu …. 

Però, en aquesta solitud o fugida del món real, un món on hi passen coses, moltes i greus, no vaig poder escapar-me d’escriure tres posts curts i de denúncia per el que passa a Birmània.

I així vull retornar en aquest món blocaire, per continuar denunciant el genocidi que estàn patint la gent a Birmània; vivint com a refugiats en el seu propi país; menjant el que poden i el que la gent vulgui donar-lis; cal cridar alt i molt fort de tot el que està fent aquest personatge, general, cap de la junta, Than  Shwe, amb el seu poble, i denunciar la incapacitat manifesta de la ONU, Europa i tots els països, per acceptar un principi de responsabilitat de protecció i actuar sense més.

Més de 150.000 morts i més de dos mil.lions de persones que necessiten ajut; però cal estar alerta i l’ajut ‘no s’ha de politzar’ com ha manifestat Aung San Suu Kyi; la Junta NO pot rebre cap ajut de ningú; no arriba a la gent, al seu propi poble.
Escriptors i periodistes han pogut entrar clandestinament a Birmània i han de estar en alerta continuada, ja que si són descoberts, els fan fora del país i als birmans que els han ajudat a entrar-hi, són manillats i tancats a la presó, o senzillament
executats.
Les empreses multinacionals del món amb grans negocis amb el general Tan Shwe no han deixat de fer les transaccions comercials. Per què tanta crueltat ?
La fotografia correspòn a la BBC News; la gent, el poble, arrenglerat a la carretera amb un bol a la mà, esperant que algú els hi posi menjar.

Birmània : Refèrendum, dictadura, morts.

Publicat el 16 de maig de 2008 per rginer

Poc a poc les noticies de Birmània es van esvain de les portades. Sabrem algun dia els morts ? Els primers, els afectats directament per el ciclo; els desapareguts; els morts per malaltia o fam; els refugiats tancats en camps de presoners. Mentres el general Than Shwe ja ha facilitat els resultats del referèndum per poder perpetuar-se en el poder; un 98% de participacio i un SI absolut. On eren els enviats internacionals per garantir la llibertat de vot ?
Continuen les empreses i els països fent negocis amb aquest dictador ? Vaig escoltar declaracions del flamant Ministre d’Afers Estrangers francès, senyor Kouchner ….. indignants i vergonyoses.
Nomes puc reproduïr, novament; el que escriu en Miquel Bauçà:

Es un vell i es creti.
Jo em pensava … No t’ho creguis. La brutal cretinitat un cop que s’és instal.lada – aixo passa al primer anyet – ja no deixa mai la victima.

La meva hibernacio primaveral continua ……

Birmània : Vergonya, mort, hipocresia, coratge

Publicat el 9 de maig de 2008 per rginer

En aquest raco del Pirineu on tot es pau i bellesa, escolto les noticies per Catalunya Radio i evidentment miro la televisio francesa. El meu neguit es constant. Ja sabem que els morts poden ser mes de cent mil, mes d’un mil.lio de persones sense sostre, aigua; menjar. Avui he escoltat que han atorgat el Premi Catalunya a Ang San Suu Kyi i a la doctora Maung: El propassat 24 d’abril quan va venir na Zoya Phan, ja ens van anunciar aquest premi. Dues dones valentes; amb coratge; com tambe na Zoya Phan. Contrastant amb les imatges que he vist a TF2; una àvia sota unes canyes de bambu; aixecant els dits de la mà i unes branques d’arbre entre els seus dits i coberta de mosques demanant ajut.
Una entrevista a la TF2; la Junta Militar esta disposada a sacrificar el seu poble per tal de preservar el poder. Centenars de cooperants i ajuts bloquejats a les fronteres: Segueixo veient la TF2; la televisio birmana de la Junta Militar encoratja al poble per anar a votar el referendum per una nova constitucio a la seva mida el proper diumenge. Els monjos sortint dels temples i juntament amb la societat civil cercant els morts, treient arbres caiguts, cercant aigua. La Junta, sense escrupols de cap mena, no dona cap visat a ningu. Avui he escoltat que Ang San Suu Kyi està be.
Pero aquesta Junta; no ho oblidem si us plau, te molts diners que els paisos occidentals han anat pagant al llarg dels 40 anys que governen; jade, maragdes, rubis; teca, oleuductes, gas, petroli, trafic de persones, autoritzacio de pas. Ara tots a cooperar, ajudar, pero han estat tots aquests paisos els que han engreixat aquest monstre.
Una turista belga manifesta que els soldats els van evacuar rapidament; i manifesta sense embuts:” nomes als turistes, a la gent dels pobles, no els feien ni cas”.
Irak, Iran, Palestina, Liban, i guerres; i mes guerres; els birmanesos volen la llibertat sense violència; ara nomes tenen forces per salvar les vides del desastre i continuar vivint, no tenen esma per res mes.
No entenc perque no s’utilitzen tots els mitjans per combatre, sense violències,, aquest règim i no permetre deixar morir a la gent.
Tanta força te aquest dictador o potser es volen amagar les vergonyes ??????

Plorar per Birmania

Publicat el 6 de maig de 2008 per rginer

La meva hibernacio primaveral s’ha vist sobtadament trasbalsada per les noticies del desastre a Birmania; mes de 25000 morts; ja no se quantes persones desaparagudes i la junta militar fins, tot just fa un dia, ha admes l’ajut de l’estranger: ara aquest pais tornara a ser noticia de primera plana. La junta cruel, molt cruel, no va avisar del tifo que ja era molt a prop. Recordo quan vaig ser a Vietnam, el Govern va avisar, sempre ho fa, d’un tifo a la costa central i els comites dels pobles amb l’ajut de l’exercit van evacuar mes de 300000 persones: A Birmania no ho han fet i la junta encara vol fer el referendum per una constitucio feta a mida el proper dia 10 de maig; pot haver-hi encara mes crueltat ? Zoya Phan ja ens ho va dir quan va ser al nostre pais el propassat abril; van casa per casa per obligar a la gent a votar un si. Quan deixaran de fer negocis amb aquests criminals multinacionals de països com Russia, India; Sudafrica, França; Xina; Japo, Thailandia …..
La Junta s’ha vist obligada a obrir les fronteres per rebre ajut; pobles arrasats literalment; el poble sense res.
Podeu entrar a www.birmaniaporlapaz.org, supos que tindran informacions d’ultima hora.

Un petit  poema sortit de les oscil.lacions d’un pendol, i estic segura; que encara sense permis, ho sabra entendre:

En el solc d’una penya
neix fonoll carnos.
En el caliu d’un foc
llueix la claror.
La guspira batega,
com si fos viva.
El vent que se l’endu
crea un foc nou.

Soc en un ” ciber espace” i el teclat es complicat i amb els accents no ho tinc gaire clar;  pero desitjava deixar escriure sobre aquest pais on lluiten per la seva llibertat sense violencies; els violents son els militars i la junta; que no tenen cap pietat amb el seu poble.

Tinc moltes fotografies de flors, moltes; fetes durant aquests dies; no les puc mostrar.
Birmania mereix un foc nou en total llibertat.