Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Gendarmes-Guàrdia Civils-Acordió

Publicat el 29 de maig de 2008 per rginer

Aquests blocaires sempre em dónen lliçons ! En la meva estada als Pirineus, llarga, quatre setmanes, a Oô, poblet de 100 habitants, a 9 kms de Banheres de Luishon en direcció al col de Peyresourde, he observat molt, he fotografiat molt, he llegit molt, he parlat amb gent gran ( jo en català i ells en gascó ), jove i infants i he anat descobrint curiositats i maneres de viure i parlar.

Una tarda plujosa, trista, va aparèixer en Marcel a casa de na Marie i en Hilaire. Parlàvem de la inexistència de fronteres al Pirineu i en Marcel ens va alegrar la tarda amb el seu acordió.

Ha après d’oïda i la gent el reclama d’altres poblets com Saint Aventin, o Poubeau, o Garin. M’he compromès a enviar-li uns CD de música tradicional catalana, i així tindrà un repertori més ampli.

De tornada a casa, vaig llegint els blocs i intentant posar-me al dia, i em trobo amb el post del blocaire Jordi Puig ‘ Els oficis desapareguts’ del propassat 26 de maig. Ens parla molt i molt bé de la gent que tocava l’acordió per les festes dels pobles i ens recorda aquesta cultura popular  tant arrelada als Pirineus.
Bé, en Marcel, encara practica aquest ‘ ofici desaparegut’.
Parlant dels menjars d’abans, na Marie m’explica com contractàven pastors aragonesos per vigilar els seus ramats de vaques, bous i xais que pasturàven vora els cims, ja en terres aragoneses. Marie els pujava el menjar, i les arengades amb el pà deliciós de la terra ‘campaillou’, sempre eren dins el farcell. En Hilaire no li agraden les arengades, però na Marie li encanten i ara ja no en troba. Una altra promesa; l’any vinent podrà tornar a menjar-ne del meu proveïdor del barri … però la sorpresa va ser quan em va dir que ells a les arengades en diuen ‘ gendarmes’ !!!!!
Doncs bé, novament, na Carme-Laura en el seu post ‘El coc dels mots perduts’ ens explica la delícia de menjar ‘guardies civils’ o arangades. Gendarmes a França, Guàrdies Civils a casa nostra; veritablement la frontera no existeix.
La fotografia correspòn a casa els Cazeneuve, senzilla, plena de records, escoltant la música de’n Marcel d’aquest ofici perdut, però hi manquen els gendarmes amb pà i oli sobre la taula. L’any vinent hi seràn, sense cap mena de dubtes.

  1. Moltes gràcies per la referència al meu post, i el teu comentari. I quina enveja que em fas! Poder gaudir de coses tan senzilles com “en Marcel ens va alegrar la tarda amb el seu acordió“. Quan es porta la música dins, i es tenen ganes de compartir-la, els instruments prenen una màgia…! Quatre botons, una manxa de cartró, una mica de pluja… i cal res més?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.