Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

Birmània: Avui

Publicat el 31 de gener de 2010 per rginer

Un periodista, Ngwe Soe Lin, ha estat condemnat a 13 anys de presó en un judici sumaríssim. El seu delicte; informar a la redacció de ‘The Democratic Voice of Burma’ a Noruega, de la construcció per part de la Junta Militar, d’una xarxa de tunels, sota la direcció de tècnics de Corea del Nord, prop de la nova capital del país Nay Pyi Taw i també prop de Taunggy, capital de l’estat de Shan, prop de la meravella que és el llac Inle.

Aquesta és doncs la nova Birmània; tunels construïts amb tots els avenços tecnològics … fibra òptica, ventilació, habitatges, sales de reunions, electricitat, etc. etc. ….. Mentre la majoria del poble continúa vivint en unes condicions absolutament deplorables.

Ngwe Soe Lin va ser detingut tot just en sortir d’un internet café al barri de Kyaukmyaung de Rangoon, el propassat mes de juny de 2009.

La fotografia la vaig fer mentre navegaba per el llac Inle, un dels llocs més bonics que he vist mai; l’edifici és la biblioteca del poblet. No hi han gaires llibres, tan sols els que els deixen tenir o els que bona gent els deixa discretament, i així poden tenir accés a la poesia, a les narracions, a les novel.les, a la història del seu país.

En l’arxiu podeu veure fotografíes d’aquestes noves construccions que la Junta Militar està ja acabant, per protegir …. el què ?

Avui fa 14 anys i 99 díes que Daw Aung San Suu Kyi està empresonada.

Una cita a Hà Nôi amb el Professor Hu’û Ngoc: El seu casament

Publicat el 30 de gener de 2010 per rginer

Abans de marxar de viatge vaig contactar amb ”The Gio Publishers” per veure si podia concertar una visita  i conèixer personalment el professor Hu’û Ngoc.
Vaig obtenir una resposta immediata i afirmativa. 
Després de viatjar per Birmània, la meva estada a Mae Sot, Tailàndia i seguidament sud de Laos, el dia cinc de novembre vaig aterrar a Ho Chi Minh City (Saigon) i a l’endemà en un vol matiner fins a Hu’ê. Un dimecres del mes de novembre arribo a Hà Nôi.
I després de parlar per telèfon amb la responsable de relacions externes de ‘The Gio Publishers’ vaig anar a l’editorial, però el professor Hu’û Ngoc no hi era. Se’l pot trobar tots els matins, em diuen. 
Dos díes abans del meu retorn, torno a The Gio Publishers, aquesta vegada pel matí i m’informen que el professor arribarà d’un moment a l’altra i m’espero en un despatx petit, senzill, auster, on sembla que el temps passi lentament. Cap ordinador, cap mostra de noves tecnologíes, llibres, llibretes, fotografíes, una taula vella, cadires no gaire comfortables.
Arriba tots els matins a les 10, em diuen. I sí, a les deu, puntualment, va entrar per la porta del seu petit despatx. Baixet, prim, senzill, somrient …..
Era davant del Professor, 90 anys, escriptor, promotor de la cultura i història vietnamita, professor d’Universitat de Hu’ê, amic i col.laborador de l’Oncle Ho, moltes coses per explicar, molts moments viscuts al llarg dels anys, guerres, revolucions, fam, misèria, morts, destrucció, canvis, progrés ….. felicitat.  Parla perfectament l’anglès, francès i alemany !
Bé, podríem dir que vostè és de la generació de la guerra de Viêt Nam …. doncs sí, li vaig contestar.
S’aixeca i em regala un llibre escrit per ell de la Ciutat de Hà Nôi i me’l signa. Utilitza rotulador i també llapis. De vegades la pluma estilogràfica.
Però, la nostra conversa va girar entorn els casaments, els d’avui i els d’ahir.

M’ensenya un album de velles fotografíes durant els anys de lluita contra el colonitzador francès que va començar a finals de l’any 1946. L’Oncle Ho, és a dir, Ho Chi Minh apareix en moltes d’aquestes fotografíes. Paro atenció en la fotografía d’un professor Hu’û Ngoc molt jove al costat d’una noia guapíssima, la seva dona. Era el dia del seu casament i avui encara estàn junts. Imfermera i posteriorment metgessa de nens. Recorda el dia del seu casament l’any 1952 en una casa petita de bambú en mig de la jungla de la província de Tái Nguyên. La guerra de resistència contra el francès ja havia començat. L’any 1952 les autoritats franceses ocupàven les grans ciutats i poblacions urbanes, mentre que el govern revolucionari de Ho Chi Minh era l’amo i senyor de les zones rurals i de muntanya. Ell i la que seria la seva dona estàven a la base de Viêt Bâc. Les condicions de vida eren dolentes, difícils; la malaria els turmentava constantment. L’alimentació era a base d’arròs i arrels de bambú. Amb una mica de sort, una vegada al mes podíen menjar carn de porc. Degustar i menjar un pollastre era una veritable ‘delicadesa’; un parell de cops l’any, potser. No teníen sal, perque eren a les muntanyes, la jungla, i havíen de cremar petites tiges de bambú i utilitzàven la cendra com un sustitut de la sal.

En aquestes circumstàncies, el seu casament no podia ser ni pompós ni extraordinari. Per seguir les tradicions vietnamites, les unitats de companys i companyes van fer el paper de ‘les famílies’. El grup familiar de la seva dona es va encarregar de construïr una caseta de bambú. D’un paracaigudes trobat, van fer un sostre, i també van poder mig omplir la caseta dels mobles necessaris per poder-hi viure.

Al capvespre, el cap de l’unitat va organitzar la cerimònia, els va desitjar tota la felicitat del món i va acabar tot dient: Gaudiu d’aquesta felicitat, però no oblideu els vostres deures i obligacions’ .

A continuació van oferir a la resta de l’unitat, els seus convidats, un te, petites restes de llaminadures i fruites del bosc. Un casament simple, plàcid com el capvespre. Els seus ulls, la seva mirada expressàven un sentiment d’il.lusió i alegria total. La seva dona, onze anys més jove que ell, continúa éssent d’una bellesa exquisida. 

La fotografia del Professor Hu’û Ngoc sentat darrera la seva taula i novament en l’arxiu fotografíes del barri vell d’Hà Nôi, on ell va nèixer i on viu i que tan s’estima.

Rics i pobres – Poder i desolació – Davos – Porto Alegre

Publicat el 28 de gener de 2010 per rginer

Quin món ….. riquesa, poder, governants invisibles, politics sense respostes i gent del poble, pobres, lluitadors, utòpics, derrotats …. Davos i Porto Alegre. Ambicions, diner, poder … és la història de sempre, des de que el món és  món.

Recordo l’impacte que em va produïr una escultura a Rinkobing, Dinamarca, i vaig escriure un apunt que podeu tornar a llegir-lo :                                                                              

                                      http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/121615

… i així anirem acumulant esperances de poder veure un món més equilibrat i just.
 
És un desig, una utopía, un impossible ? 

A l’altra banda de l’Inya Lake – Yangon/Myanmar (Birmània)

Publicat el 26 de gener de 2010 per rginer

Si ets a Yangon no pots deixar d’anar el més a prop possible on està empresonada ”The Lady” o ”The Mother”, és a dir, Daw Aung San Suu Kyi. Arribar al carrer University Road 54 és del tot impossible perque unes barreres t’ho impideixen.

Però sí pots passejar pels voltants de l’Inya Lake i en la llunyania pots veure la casa on fa més de 14 anys està empresonada aquesta dona d’aspecte fràgil, però forta a la vegada. No és lliure, des del dia que va guanyar clarament unes eleccions democràtiques l’any 1990, i les va guanyar amb un 86% dels vots i una altissima participació, per ser empresonada immediatament a casa seva per part de la Junta Militar. 

Va ser alliberada dues vegades, durant uns períodes molt curts, per tornar a la casa-presó. Ara ja porta catorze anys i quasi cent díes. Recentment va ser empresonada a la temuda presó d’Insein a Yangon, per culpa d’un home nordamericà que va ”nedar de punta a punta del llac” per arribar a casa seva. Una història rocambolesca, però efectiva, que va utiltzar la Junta per fer un judici i sentenciar-la a 8 anys de presó.

A finals de maig de 2009, segons les lleis vigents del país, Daw Aung San Suu Kyi havia de ser alliberada. Havia ja acomplert la seva comdemna. Però a finals d’aquest any 2010, hi han eleccions, i la Junta Militar no vol entrebancs ni sorpreses com en l’any 1990. El ‘nedador’ va aparèixer tot just abans de ser alliberada. El resultat ja el sabem; sentència, i rebaixa de l’empresonament a vuit mesos, els suficients per no poder fer campanya en les properes eleccions d’aquesta tardor de 2010.

La fotografia la vaig fer a corre-cuita. Al fons a l’esquerra, es veu la casa-presó de ‘The Lady’. Impossible poder apropar-m’hi més. Una persona em va cridar l’atenció i em va informar que era totalment ‘prohibit’ fer fotografíes.

He trobat aquest video de la BBC; una entrevista amb ella enregistrada l’any 1995.
El seu pensament continúa éssent el mateix.

Avui fa 14 anys i 94 díes que Daw Aung San Suu Kyi està empresonada.

http://news.bbc.co.uk/go/em/fr/-/2/hi/asia-pacific/8195353.stm 

Ouvertyr: Trollflöjten – W.A. Mozart/Ingmar Bergman

Publicat el 24 de gener de 2010 per rginer

Ingmar Bergman va fer la millor versió mai vista de ‘La flauta màgica’ de W.A. Mozart.
El mestre en sabia molt de fer cinema. L’any 1976, crec, va filmar aquesta pel.lícula. 
La vaig veure als cinemes Verdi, una, dues, fins a tres vegades. Em va entusiasmar.
Només començar, la música, el bon cinema, les imatges, tot va ser una delícia inoblidable, un guster, fins el final que no hi voldríes arribar mai.
El DVD de la pel.lícula és deficient i no l’he comprat. Cercant dins la xarxa, he trobat la ‘overture’ original de la pel.lícula i a més tres videos d’altres escenes, d’una qualitat perfecta. És una gran lliçó de cinema. Avui, diumenge, m’ho he passat molt i molt bé.

Retrats d’infants XVII – La terra se m’acosta …

Publicat el 23 de gener de 2010 per rginer

O un somriure o veure’ls dormir plàcidament o fixar-s’hi com juguen o rebre les seves carícies …. aquests són alguns dels instants en que pots arribar a la felicitat.

Aquest infant dormint, somiant, en un llitet penjant dels arbres del costat de casa seva, ben a prop de la seva mare, en una illa del riu Mekong a Laos.

Llegint poemes de na Montserrat Abelló aquest sentiment de felicitat, però, pot tornar-se inquietant :

– Al meu voltant només silenci:
  sola, distant com un ocell que plana
  en una tarda oberta.

– Però la terra munta, se m’acosta.
  Escolteu el seu plany contingent,
  mireu quanta injustícia !

– Som sords i cecs.
  I ara la quietud em puny
  i em dol tant de silenci. 

Novament la denúncia: Dues dones mortes

Publicat el 22 de gener de 2010 per rginer

En dos díes, dos noves morts de dones, a casa seva, lluny de les mirades de la gent, a ganivetades. Els presumptes autors, els seus ex companys; un ha fugit, l’altre ja ha confessat el seu crim.
També en aquest període temps, una dona ha ferit greument a ganivetades el seu company i ha estat detinguda.

Violència, i més violència absurda, cruel, sense sentit. Més tristor en començar el dia.

El meu sincer condol.
Una flor emergent d’un petit estany i que desitja viure.

Shwedagon Pagoda Paya : Astrologia, planetes, rituals

Publicat el 21 de gener de 2010 per rginer
La visita a Shwedagon, centre espiritual de Birmània/Myanmar va tenir lloc els dos últims díes d’estada en aquest país. Hi vaig anar sense cap visita programada, ni cap guía. Després de quinze díes de viatge, les visites a pagodes, temples i monestirs van ser una prioritat i ja en tenia ben bé prou. Passar-m’hi unes hores, tota la tarda a Shwedagon, caminar, descalça és clar, seguint l’agulla del rellotge, amb temps, sense presses. M’agrada fer-ho així, i quan sóc novament a casa vaig mirant les fotografíes, llegint llibres, texts, cròniques i omplint el meu cabàs de saviesa.

El ritual de les postes dels planetes que la gent fa al llarg de tot el dia (Shwedagon obre portes a les 06:00 del matí i tanca a les 10 del vespre) va ser un dels moments que em va sorprendre, però no sabía quin era el propòsit i la finalitat de les oracions.

Famílies senceres, dones soles, homes, joves, monjos, monges van caminant i de sobte alguns paren davant la posta del planeta Jupiter, o de Mart, o Mercuri.

L’astrologia birmana reconeix set planetes: Sun, Mon, Mart, Jupiter, Mercuri, Venus i Saturn. Reconeix dos planetes adicionals, Rahu i Ketu. Tots els noms dels planetes ha estat una ‘prestació’ de l’astrologia hinduista, però els planetes Rahu i Ketu són diferents de la religió hindú. Igual que les altres nacions, el nom dels set díes de la setmana es refereix als set planetes però també a Birmània/Myanmar hi ha una diferència i reconeix vuit díes durant la setmana. És per aquest motiu, que el dimecres es divideix en dos díes: fins a les 6 de la tarda és efectivament dimecres – Mercuri -, però després de les sis fins a mitjanit, és Rahu. 

La fe bàsica en l’astrologia a Birmània/Myanmar és que els planetes, a excepció de Ketu, afecta directament la sort i i el destí de la persona.

Molts birmans consulten als astròlegs per qualsevol fet en les seves vides (el que més, el General en Cap de la Junta Militar ….). Quan entres a Shwedagon, per la porta sud o la de l’est,  sempre et trobes astròlegs que poden llegir el teu destí. Quan ja saps quin serà el teu destí o la teva sort, l’astròleg et demana conèixer el dia de la setmana del teu naixement i ja tens la informació del planeta que més pot influir en el teu destí i en el de la teva família.
Només cal entrar a Shwedagon, deixar les sabates fora, començar a caminar seguint l’agulla del rel.lotge i cercar la posta del planeta que correspòn al día del teu naixement. 

Cada posta del planeta hi és representat un animal:  
Sun -l’ocell garuda -diumenge; Mon – el tigre – dilluns; Mart – el lleó – dimarts; Mercuri – l’elefant amb ullals el dimecres matí; Rahu -l’elefant sense ullals, el dimecres tarda; Jupiter – la rata – dijous; Venus – el conillet d’Índies – divendres; Saturn – el naga (els mítics drac i serp) – dissabte.

Cada posta hi ha una imatge de Buda i els devots li ofereixen flors, deixen pregàries escrites  i  van ruixant aigua sobre la imatge de Buda mentres resen i demanen el desig. Al darrera de l’imatge de Buda sempre es pot veure un àngel guardià i més al darrera l’animal que representa el dia de la setmana.

És molt important que la persona de fe budista sàpiga el dia de la setmana del seu naixement; ell o ella no sabríen en quin lloc de la pagoda es troba la posta on anar i demanar amb una devoció absolutament en èxtasi el que li ha predit l’astròleg. 

Aquests són els rituals que vaig veure un rera l’altre, mentre caminava. És probable que hi hagi viatgers que els interessa conèixer tots aquests rituals i una mica d’història mentre visiten Shwedagon. Bé, no és el meu cas.

Abans de començar un viatge ja gaudeixo preparant l’itinerari i les coses a fer; durant el viatge el meu gaudi és ser allà, al lloc; i després del viatge arxivar els apunts, tot el que he anat arreplegant, les fotografíes, i llegir i documentar-me de tot el que he vist. 

Les fotografíes corresponen a la posta de Mart- dimarts – el lleó, però també en l’arxiu podeu  veure’n una altra, els elefants sense ullals, és a dir dimecres tarda – Rahu.

Avui fa 14 anys i 89 díes que Daw Aung San Suu Kyi està empresonada.

Yangon/Rangoon: Shwedagon Pagoda Paya – Colpida d’admiració

Publicat el 19 de gener de 2010 per rginer
Entrar per qualsevol de les quatre portes de Shwedagon a Yangon/Rangoon és molt més que un passeig, que una visita. Només arribar a l’antiga capital de Birmània/Myanmar i quan enfiles el camí al centre, ja es veu l’impresionant Stupa emergint els seus 98 metres d’alçada des de Singuttara Hill (58 metres d’altitud). 

Pavellons, imatges, campanes, stupas, petites pagodes, la gent, famílies senceres caminant seguint l’agulla del rellotge, resant, fent ofrenes, descansant. És un lloc sagrat, de peregrinatge, de meditació, on els sentiments, les sensacions són encara més grans que tot el que veus i vius. És com endinsar-te en una atmosfera absolutament inversemblant per un visitant de qualsevol altre continent o religió. De vegades tan i tan serena, silenciosa, de vegades excitant, o de joia en veient la cermònia habitual de les nenes i nens que entraran com a novicis en els diferents monestirs del país.

Hi ha molt per explicar. Durant les hores que vaig ser-hi, és impossible conèixer tot i cadascún dels pavellons i pagodes al voltant de la gran stupa.  Vaig decidir, jo també, caminar seguint l’agulla del rellotge i mirar, observar i fer fotografíes. Una vegada a casa, aniría arxivant les fotografíes, llegir llibres, cròniques i les notes del meu diari.

Shwedagon Pagoda Paya …. és possible que escrigui apunts i més apunts. Vosaltres decidireu si paga la pena llegir-los. Jo sí crec que he d’explicar els meus sentiments, emocions i escriure llegendes, la història, els esdeveniments polítics, la revolució dels monjos ara fa dos anys,  la arquitectura d’aquest lloc, meravella del món, on els turistes som en absoluta minoria.
Les fotografíes són les primeres que vaig fer en veure’m dins el recinte, una tarda de molta calor amb una llum esplèndida, colors d’or, cel d’un blau intens, i un aire d’encanteri que no et deixa ni un instant.

Avui fa 14 anys i 87 díes que Daw Aung San Suu Kyi està empresonada

Haiti II

Publicat el 17 de gener de 2010 per rginer

La situació en que es troba Haiti és de caos i crec sincerament, i em fa mal dir-ho, del final d’un país desgraciat. El meu dolor i tristor i poquíssima fe en l’ésser humà per el que està passant i la poca responsabilitat existent per part de tots aquests països anomenats d’èlit que no ténen la capacitat logistica per redreçar tanta desgràcia i crueltat.
Però … m’he endinsat una mica a llegir la història de Haiti i potser la gent podría entendre com s’ha arribat a una situació tan i tan miserable.
420.000 haitians viuen legalment als EE.UU. Entre uns 30.000 i 125.000 també hi viuen, però il.legalment. 
EE.UU. va declarar la seva independència de la Gran Bretanya l’any 1776. El primer país del continent americà. Haiti va declarar la seva independència l’any 1804, el segon país.
Però amb una clara diferència … Els EE.UU., la població blanca, lluitant per no continuar pagant els impostos als europeus colonitzadors, i Haití va ser un esclau  negre, Toussaint Louverture qui va dirigir la lluita per la independència contra el francès.
L’ existència d’una nació lliure, sense esclaus africans, podría esdevenir una inspiració per tots els esclaus del sud dels EE.UU. Compte !!
És a partir de la guerra civil de l’any 1860 quan el recel dels Estats Confederats envers Haiti comença a prendre cos i des de llavors sempre, sempre Haiti ha estat un ”perill”. 

Geogràficament aquest petit país és un lloc estratègic per muntar una base naval, potent, per demostrar a Europa que ‘nosaltres els EE-UU. som aquí’. Fins i tot l’any 1868, el President Andrew Johnson va proposar l’annexió de la República Dominicana i Haití en un sol país, en una sola illa. No va tenir èxit aquesta proposta, però els vaixells nordamericans van actuar en aigües haitianes més de 17 vegades, fins que van reconèixer la seva independència i l’any 1915 van ocupar el país.
Un secretari d’estat nordamericà, Alvey Adee va declarar l’any 1888: ” Haiti és un perill públic i nacional que tenim davant mateix la nostra porta”.
Entre els anys 1888 i 1915 cap President va durar més de set anys al poder a Haiti. Fins que els EE.UU. van envair el país, només un President va morir per causes naturals, la resta violentament.
L’any 1914, el President Woodrow Wilson va prendre el control del Haitian National Bank, va enviar els marines, van agafar (¿?) per raons de seguretat 500,000 USD i van ingressar els diners a Nova York !
L’assassinat del President d’Haití un any després,  va ser la justificació del President Wilson per envair el país i protegir la zona caribenya davant la força que ja començava a despuntar Alemanya.
Fins l’any 1934 tot va ser tumultuós i violent. Finalment el President Franklin Roosevelt va acabar amb aquesta ‘ocupació’ i va considerar Haiti com un país veí amb el qui s’ha de col.laborar i els militars van marxar del país per donar estabilitat política.
Tothom recordarà el període nefast, de la dictadura de la familia Duvalier, François ‘Papa Doc’ i el seu fill Jean-Claude ‘Baby Doc’. Milers i milers d’haitians van fugir d’aquesta dictadura cruel i genocida als EE.UU. entre els anys 1970 i 1980, però aquest país poderós, va decidir no acceptar més refugiats i quan els guardacostes interceptàven una d’aquestes pateres, la retornàven a Haití, sabent perfectament el final tràgic per aquestes persones.
Les eleccions de l’any 1990 van fer pujar a la Presidència Jean-Bertrand Aristide que va ser descabalgat un any després per un règim militar. Però les gestions per part de Jimmy Carter i Bill Clinton el van fer tornar al poder l’any 1994, guanyat legítimament. Va ser President fins l’any 2004, quan un cop d’estat el va foragitar del país. Aristide sempre ha acusat als EE.UU. de fer-lo fora.

Avui un President dels EE.UU. dona prioritat per ajudar a Haiti .. ens ho creiem? Importants caps de la màfia de la droga viuen en aquest país, però evidentment, durant els segons d’aquest terrible terratrèmol, no hi eren, i tan ells com els seus diners són en lloc segur.

Tothom hi ha posat cullarada en aquest petit país, però ara, avui, contemplo amb sorpresa i molt de dolor la incapacitat de la societat per dur a terme una mínima logística amb responsabilitat i eficàcia per donar tot el suport i sobretot amor a la gent que encara no sap el futur que els espera. 

Un lloc per meditar, un lloc de repòs, un lloc per somiar …. Laos/riu Mekong

Publicat el 16 de gener de 2010 per rginer

Tots els díes quan surt el sol, na R. ja ha començat el seu trasteig …. meditació, escoltar música, preparar el brou, endreçar, llegir, escriure, sortir al carrer. Des de fa unes setmanes aquest despertar s’ha convertit en una angoixa fins ara desconeguda, o més aviat, diferent.
Aleshores recorda, pensa, el lloc per meditar, per reposar, per somiar, per tornar .. i entra en un programa de fotografíes, ben arxivades, i les mira i mira, el riu Mekong, sud de Laos, regió de Champasak, una zona coneguda per el nom de Si Phan Don, les ‘4.000 illes’ ..
Seu davant una pantalla i contempla les sortides de sol; com l’aigua del riu es va escolant lentament, la grandiositat d’aquest riu, la vegetació, el silenci.
Puja a una barca i navega riu avall, Don Khon, Don Det, Si Phan Falls. La tranquil.litat de les aigües es tornen ràpides i turbulentes; un espectacle magnífic, sorprenent; les aigües del riu Mekong abandonen Laos i entren a Cambodja de forma violenta.
És hora ja d’anar a plaça; la gent de Don Khong ( on na R. ha trobat el lloc) acudeix al mercat on pots trobar el menjar que necessites per el dia; verdures, hortalisses, peix, carn, espècies, arròs, fruites.
A peu, en bicicleta o en moto, la gent va arribant amb el cabàs buit i tranquil.lament sense presses torna a casa per començar a preparar el menjar del día.
Després cerca el lloc, seu, i contempla el riu. Venen veïns i amics. Peten la xerrada, sense discusions ni sorolls. Beuen un gotet de ví d’arròs, o un whisky d’arròs laosià que na R. el troba fortíssim.
Deicideixen agafar la barca i tornar a navegar riu avall. A Don Det baixen per veure si hi han molts joves arribats d’arreu del món per passar-hi una temporada en aquesta petita illa on encara no ha arribat l’electricitat a totes les cases. Són els ‘backpackers’ que han trobat el seu lloc al sudest asiàtic. És un petit paradís on l’activitat prioritària és ‘el dolce far niente’. L’únic soroll que veritablement amoïna és el que provoquen els generadors, per veure la televisió, tots plegats sentats al seu voltant amb la gent que viu en aquesta illa.
Per arribar a l’illa del costat, Don Khon, travessa un pont construït per els colonitzadors francesos, quasi quasi igual que el pont de Gard. Els ‘xiringuitos’ apareixen ben situats al costat del camí oferint tota classe de serveis; canoeing, kayating, transport en cotxe fins a la frontera amb Viet Nam, a la vall de Bolovens Plateau, a Paksé, lloguer de bicicletes, lloguer de barques, accés a internet, restaurant, venda de roba i capells, fruites.
Pel camí et trobes travessant un monestir budista, theravada, com tots els de Laos.
Flors, i moltíssimes papellones, i algún que altre monjo meditant i llegint.
Quan arribes a les Li Phi Falls pots continuar camí i arribar a l’altra banda de l’illa on el riu ja ha tornat a la calma, i on encara hi viuen el dofins Irrawaddy. Molt difícil de veure’ls; una espècie en perill d’extinció. 
Na R. torna al seu lloc de repòs; aquesta vegada contra corrent; més lentament encara. No s’hi veuen barques, ni transports, algún pescador que deixa la seva xarxa i una ampolla de plàstic (¿¿??) que fa de boia per saber on és. Na R. pensa … i no els han explicat a la gent que el plàstic és altament contaminant ? Els joves visitants de Don Det també llencen les bosses al riu.
La mestressa ha cuinat un peix embolicat en fulles de plataner que és deliciós. Abans, però, na R. es beu una cervesa Beerlao, molt recomanable i també una seguretat per evitar problemes gastrointestinals.
La nit és fosca i passejar per aquesta illa no és sempre agradable, si més no, has d’anar ben coberta per evitar les picades de mosquits o altres insectes.
La pell dels occidentals és el seu ‘postre’ i cal anar en compte. Millor seure dins a casa, agafar el llibre, llegir una estona, jugar a un joc de taula, i a dormir ben aviat.
Només cal canviar els hàbits i gaudir d’aquest lloc on es pot meditar, reposar, somiar.
Tornar a aquestes illes, recordant els bons moments, fa tornar el somriure a na R. i de mica en mica l’angoixa va desapareixent.

Haiti

Publicat el 14 de gener de 2010 per rginer

Per què sempre són els països més pobres ? El més pobre de tots els del continent americà ha patit un fortíssim terratrèmol i de ben segur que les víctimes ompliran unes estadístiques esfereïdores. Aviat ferà dos anys del cicló Nargis a Birmània on més de 130.000 persones van perdre la vida, xifres ‘oficials’, per la força del vent, d’un cicló. En aquell cas un govern cruel i genocida, encara en el poder, no va deixar arribar cap ajut.

Molta gent ignora que Haití és un país que va ser colonitzat per els francesos, i ocupa la meitat de l’¡illa Hispaniola. L’altra meitat de l’illa es converteix en la República Dominicana, paradís turístic, platges, grans hotels, inversions, especulacions. Més d’una vegada m’he trobat amb la sorpresa que els mateixos francesos no han considerat mai la totalitat de l’illa com dos paisos, ignorant a la República Dominicana. Però, Haiti ha estat sempre un país pobre, molt pobre i amb molts problemes. Em pregunto si no es pot utilitzar l’aeroport de la República Dominicana per fer arribar els ajuts més ràpidament i creuar la frontera. Les fotografíes que es van rebent son cruels, el cor es parteix de veure-les. Ara Haiti serà protagonista principal de tota la premsa mundial. Se’n sortirà ?

Marie Jacinthe LeValle plora amb desesperació mentre espera notícies de Port au Prince. Va viatjar a Miami, Florida, per cercar ajut econòmic per el seu orfenat on hi viuen vint nenes.
No en sap res, potser és un dels milers edificis que aquest terrible terratrèmol ha destruït completament i és possible que siguin sota les runes esperant l’ajut.

El món gira i gira i la natura imposa el seu poder davant l’ésser humà que encara avui està convençut de poder guanyar aquest poder a la natura.

Sóc grega … Melina Mercouri – ‘Te pedia tou Pirea’

Publicat el 11 de gener de 2010 per rginer

Cercant una música concreta, m’he trobat sense voler-ho, amb uns videos de la gran Melina Mercouri i per sobre de tots, aquest bocí de la pel.lícula ‘Never on Sunday’ de Jules Dassin, on canta extraordinàriament la famosíssima cançó ‘Els nens de El Pireu’. Vells temps, cinquanta anys ? Doncs sí.  La pel.lícula data de l’any 1960 i va ser un èxit. De fet, la cançó escrita per Manos Hadjidakis va guanyar l’Oscar. Moltes versions d’aquesta cançó, però cap com l’original interpretada per ella; una veritable deessa grega del secle XX.  Un regal.

No recordo si la censura franquista va canviar el nom de la pel.lícula, els diàlegs i tampoc recordo si veritablement Melina Mercouri feia el paper original de prostituta o senzillament la van convertir en una ‘mestressa de casa’ …..  

Sí, que amb aquesta pel.lícula, va expresar el seus sentiments a tot el món:

” SÓC GREGA ” 

Fer camí a Birmània IV : Del Monestir Thi Thein al llac Inle

Publicat el 10 de gener de 2010 per rginer
La nit va ser freda, però el jaç i les mantes van ser perfectes per poder fer una dormida ben plàcida i tranquil.la; no podia ser d’una altra manera si erem dins mateix d’un monestir budista. Però, a 2/4 de 5 del matí ens van despertar unes veus. Els dos monjos i els cinc novicis van començar puntualment a dir les seves pregàries davant l’altar i en càntics perfectament armonitzats. Fora del monestir, negre nit, sentia uns petits aldarulls. A les cinc en punt van obrir les portes i la gent del poble proper, Pack To Pouk, mitja hora llarga de camí, van entrar portant unes safates amb menges que van lliurar als novicis per ser beneïdes. Una part de les menges eren per els monjos. Ni tan sols em miràven quan vaig sortir fora a l’eixida. El silenci, trencat per les veus de la gent, dones, homes, infants que veníen pel camí. Durant una hora llarga va ser un anar i venir.
L’aire era net, fresc i la respiració va ser també tota una benedicció. Mentre, els xicots anàven preparant l’esmorzar.
El meu genoll no anava gaire bé, i vaig preguntar si hauría la possibilitat de llogar un transport per fer el recorregut de més de quatre hores fins al llac Inle. Segurament que sí, i ja m’ho diríen.
Doncs bé, anem a esmorzar. Copiós …. ous ferrats, patates fregides, arròs fregit, fruites, pa de motlle fet a casa, per els occidentals … mantega i malmalada, te, Nescafe. Aquest producte els hi agrada moltíssim a la gent del sudest asiàtic, sobretot als monjos. Un dels millors regals que els hi pots fer són sobrets de Nescafe.

Mentre esmorzàvem, el monjo va venir a parlar amb nosaltres juntament amb el guia. El ‘vigilant’ apareixia subtilment, sense fer soroll. El ‘vigilant’ …. un home, que no monjo, que és el que mana en realitat al monestir i al poble, però sempre amb el vist-i-plau del monjo líder o l’alcalde. L’home és senzillament la ‘xarxa’ organitzada per el govern per informar si es parla massa, si es diuen coses que no hauríem de saber, si hi han estrangers al.lotjats en cases particulars, si portem materials ‘prohibits’, llibres per exemple. Per aquest motiu, no es pot parlar en llibertat ni de política, ni dels problemes, ni dels militars,  en aquest estimat país, només si estàs segura que el ‘vigilant’ no és prop teu i per si de cas, de vegades ni tan sols amb el guia.
— Tots els governs són iguals arreu del món; els problemes interns pertanyen a cada país, quina fresqueta que fa, una llàstima que no es rehabilitin els monuments, el budisme, la fe, esperança, família, compartir emocions  — aquestes són algunes de les converses, encara que també vas preguntant per conèixer la seva cultura i sobretot aquesta fe tan gran que tenen. Però, sí que he vist en les seves mirades que volen dir moltes coses, i quan expliquen lo bé que viuen, sé que no, que no es veritat; la seva mirada els traeix. De tant en tant, se’ls escapa el nom de ‘The Lady’ o ‘our Mother’ … és com anomenen a Daw Aung San Suu Kyi …..  

Arriba un ‘bullock cart’, és a dir, un carro tirat per dos bous. Aquest és el transport que puc utilitzar per arribar al llac Inle ! Una parella jove; ella va començar a posar herba al carro, molta, per donar de menjar als bous a l’arribada i per sobre hi va posar una catifa feta de bambú. Aquest havia de ser el meu lloc reservat per el viatge ! Mentre, vam estar parlant amb el monjo responsable del Monestir; un home jove, a punt de complir cinquanta anys i ja feia més de vint-i-tres que era al monestir. Mitjançant una petita ràdio, podia saber i conèixer el què passa fora del país, i també, és clar, quan venen els viatgers a passar-hi la nit. Té un llibreta on em demana que escrigui alguna cosa i el meu nom. Hi ha passat gent de molts països del món, sobretot australians, anglesos, algún alemany i …sí, trobo també el nom d’un català. Però, la llibreta és petita i no són gaires les persones que fan aquestes caminades.

Tot a punt, pujo al bullock cart i ens posem en marxa. Pago el preu establert de 20.000 kyats, una quantitat important per a ells i l’home entrega els diners a la dona, i ell es queda una petita quantitat. Em diu que és el costum.

El camí és costerut i veritablement és difícil conduïr els bous, perque passem per uns camins amb pedres, moltes, unes roderes molt, molt pronunciades, i de vegades sembla que el carro vagi a bolcar d’una banda o de l’altra. Vaig còmoda i deixant de banda el fet de no fer exercici, el meu genoll m’ho agraeix moltíssim. La resta dels viatgers, guía, els xicots i companyes de viatge van caminant al costat o al darrera del bullock cart.

El paisatge continúa éssent meravellós, encara que avui el dia és gris, amb uns núvols viatgers molt negres i grisos. Ens trobem amb camperols, de l’ètnia Pa O amb el seu ramat de bous i búfals. També un grup de dones que van al poble, a mercat. Passem prop del poblet de Nan Yoke i en un punt del camí el grupet enfila una drecera i jo continúo per el camí establert. El punt d’encontre és sota un arbre magnífic i comença a ploure, però sota aquest arbre no et mulles !

Aviat el camí fa baixada i ja es pot veure el llac Inle. Quina vista panoràmica més esplèndida !!  Tinc la respiració continguda de tanta bellesa i els meus pensaments volen i volen.

Arribem a Indein després de quasi cinc hores de viatge. Els xicots van a preparar el dinar en un petit restaurant on els deixen cuinar. La meva entrada a Indein va ser com ”triomfal” … la gent em mirava i alguns turistes encara més. No és una entrada usual a aquest poblet on es visita una pagoda molt venerada i unes stupas amagades entre els arbres.

Els bous mengen amb fruïció l’herba i el xicot pren una beguda amb nosaltres. Ha de fer el camí de tornada. El dinar, com sempre, esplèndid; sopa shan khauk-swe, amb fideus molt finets i pollastre marinat amb chili, no picant,  i thok, amanida molt popular en aquest país, amb una gran varietat de vegetals o fruites i suc de llima, (cebetes, cacauets, fulles fresques de tamarind ) i evidentment el bol d’arròs omnipresent en totes les menges per acompanyar.

Comença una altra etapa en aquest viatge; el llac Inle. Ara hem d’anar a l’embarcador i pujar a una barca que ens portarà a l’hotel. Els xicots que han fet la caminada es queden. Han estat dos díes preciosos, que no oblidaré mai; dos díes que vaig experimentar unes sensacions fins ara inèdites; potser perque era lluny de casa, en un país on es respira pau i placidesa, però governat per una gent cruel i injusta amb el seu poble. Contradiccions … moltes; el sudest asiàtic és un mon diferent i el meu enamorament continúa ….

Avui fa 14 anys i 78 díes que Daw Aung San Suu Kyi està empresonada.