Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

9 d'abril de 2010
3 comentaris

Visita a la Glòria del Barroc (València)

Ahir férem estada a València per tal de visitar l’exposició “LA GLÒRIA DEL BARROC” de la findació la Llum de les Imatges. Agafàrem el tren a Xeraco i a l’estació del Nord ja ens esperava l’amic Carlos. D’allí anàrem a l’Almodí on comença la visita i havíem de retrobar-nos amb la resta d’amics. Lamentem que Nosal3 no poguera acompanyar-nos perquè treballava. Primer aparegué Adrià i tingué la sorpresa que la xica que ens atenia a l’entrada era de Banyeres de Mariola, eren veïns de carrer. Esperàrem un poquet. Arribà l’amiga Neus, de Llutxent, i en estar la resta del grup, el guia, amic conegut de Neus, començàrem la visita. 
A l’Almudí es fa un respàs de les 10 edicions celebrades de la Llum de les Imatges i un vídeo ens introdueix en la resta de l’exposició “La Glòria del Barroc”.
I començàrem per l’Església de Sant Esteve Protomàrtir, el pàrroc de la qual és paisà meu, En Víctor Àrias Prats. Ës el primer temple cristià de la ciutat, on es casaren les filles del Cid, i actualment ens trobem amb la renovació que féu JOan Pérez i Castiel entre 1679 i 16787, d’estil barroc, amb estucs i esgrafiats de jocs policroms, etc. Cal destacar que la restauració ha permés la troballa de l’existència de l’original cobriment gòtic i la posterior decoració al fresc realitzada abans de la completa renovació barroca, i pel que s’ha trobat aquesta capella devia estar dedicada al culte a l’Eucaristia. Hi podem admirar obres de Vicent Giner, Vicent Salvador i Gómez, Paolo de Matteis, etc.
El segon espai fou l’Església de Sant Martí Bisbe i Sant Antoni Abat, construïda a partir de 1370, és un edifici gòtic, encara que podem apreciar l’estructura gòtica i la posterior intervenció barroca. La reforma fou dirigida per Francesc Vergara i els seus fills, Ignasi i Josep. Hi podem admirar el sepulcre del bisbe Ramon Gastó,  el Tern de la Coronació de la Mare de Déu, el Llibre d’exàmens de la ciutat i Regne de València, etc. Cal destacar que es puja a observar de prop els elements que envolten el prespiteri, concretament la volta del quadrant d’esfera inspirada en el Panteó de Roma, formada per 164 cassetons. Una preciositat que vam veure a menys de dos metres de distància.

I finalment, férem la visita a l’Església de Sant Joan de la Creu, església on entràvem per primera vegada, antiga parròquia de SAnt Andreu, i també alçada com a temple jaumí. L’edifici actual és de nova planta des de l’any 1615, durant l’episcopat de Sant Joan de Ribera, que la féu tornar a edificar. Hi ha 29 pintures d’Antoni Villanueva, Josep Camarón, Evarist Munyós i Josep Vergara. En 1902 fou abandonada, saquejada durant la guerra civil, va estar a punt de ser enderrocada, però fou l’albaidí Elíes Tormo qui la va declarar Monument Nacional en 1942. Des de 1952 és convent carmelita de Sant Joan de la Creu, encara que romania tancada la major part de l’any i el culte s’atenia en la capella de la Comunió, a partir de la restauració romandrà oberta per ser admirada.

Cal dir que l’exposició cal fer-la una altra vegada perquè, en ser acompanyats de guia, no poguérem romandre admirant els valuosos tresors que s’hi exposen.

I després ja arribà l’hora del dinar. Al dinar se’ns hi afegiren l’amiga Nata, a qui coneguérem ahir en persona, i l’amic Dani. Férem un dinar com cal. Xarràrem pels colzes i estiguérem fent fins i tot plans per a pòximes visites. I fins i tot per a la processó del Corpus d’enguany.

PD: La pròxima, si no passa res, serà per tal d’admirar la dels SILENCIS CARTOIXANS al Museu Sant Pius V de València, acompanyats de l’amic Josep Blesa, amb qui ja contactarem. Bon dia. 

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. M’he alegrat de debò de la referència que fas d’En Víctor Àrias. Jo fa molts anys que no sabia res d’ell. El vaig tindre de professor en l’institut Josep Segrelles d’Albaida i si no recorde mal ell estava de rector en Salem aleshores. Guarde molt bon record d’ell i li tenia molta estima.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.