Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

1 de juliol de 2007
3 comentaris

VESPRADA-NIT DE BATALLES D’ALMANSA, FESTES I “SOPAETA”

Ahir va ser una vesprada-nit d’aqueixes que et deixen "ple". La vesprada començà amb la conferència de l’etnògraf i filòleg Sergi Gómez sobre "La influència del Decret de Nova Planta en les festes valencianes". Si no haguera sigut pels problemes tècnics (per la qual cosa no poguérem gaudir de les fotografies projectades), la conferència hauria estat d’Excel.lent-Menció d’Honor. Però el problema no cal atribuir-lo al conferenciant sinó a les noves tecnologies (que funcionen quan volen). Després de molts intents de fer funcionar el pc (amb un canó projector) hagúerem de deixar-ho estar.
La conferència fou amena i il.lustrativa del que va significar el Decret de Nova Planta. Fins i tot, m’assabentí que el Crist de la Fe, juntament amb altres amd diverses denominacions al llarg del PV, del meu poble és anterior (la imatge no ho sé en aquests moments) a la  desfeta d’Almansa. Es pot establir la devocació al voltant de 1675 (any dalt o baix). També que la festa de la Mare de Déu del Carme (festa que fins fa pocs anys se celebrava al meu poble, amb processó i tot) també té l’origen al voltant d’aquestes dates. I que siga la patrona dels mariners és una altra cosa. En fi, parlà de totes i cadascuna de les festes que tenim al PV en aquests moments. I la conclusió a què s’arriba és que el Decret de Nova Planta no afecta massa les festes valencianes.
L’IEVA publicarà totes les conferències que s’han dut a cap durant aquests mesos de "record" de la batalla d’Almansa. Per tant, podrem gaudir de tot el que s’ha dit des de la primera (a Quatretonda), a càrrec de Carmen Aparicio, fins a aquesta darrera.
Un cop finalitzada la conferència, ens traslladàrem a La Font Jordana d’Agullent per sopar. Al sopar érem persones de diversa procedència (ideològica) -excepte del PP… ja sabeu que al PP li provoca urticària la nostra cultura, i molt més si és feta en la nostra llengua-. Xerràrem, comentàrem, quedàrem per algun proper sopar, etc. Ens acompanyà, entre d’altres, Ma José Garcia, presidenta de l’IEVA, Sergi Gómez, conferenciant, etnògraf i professor d’institut, Pep Albinyana, ànima de moltes coses i Emili Casanova, membre de l’AVL i professor de la Universitat de València-Estudi General.
A la conferència també assistí Adrià Garcia, de Banyeres de Mariola, blocaire i que s’està a Nàpols amb la cosa aquesta de l’Erasmus. No s’hi quedà a sopar. De tota manera, li agraïm moltíssim que fera l’esforç de desplaçar-se fins a Aielo de Malferit. Perquè feia ja temps que sols el véiem per fotografia i el llegíem al seu bloc.
I crec que açò va ser tot. Almenys el que es pot dir. Bo, una sola coseta, no he esmentat abans Natzari, de L’Olleria, perquè no recorde el seu cognom. Però també ens acompanyà durant la conferència i al sopar.
Bon dia.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Gracies Angel per recordar te de mi, també estaven en el sopar Ximo Ureña i senyora( no recorde el nom),Joan bravo i Maria Chapi,Elvira i altra xica que no recorde el nom.

    El meu nom complet es: Natzari Vaya i Calabuig. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.