Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

26 de juliol de 2015
0 comentaris

Una acció del Papat en plena sintonia amb la Doctrina Social de l’Església (Agència Cristiana de Notícies)

En un nou editorial, el director de l’Agència Cristiana de Notícies FLAMA, Agustí Gallart, fa una valoració de les paraules expressades pel papa Francesc des de l’Amèrica Llatina. El Sant Pare ha demanat perdó per la implicació de l’Església Catòlica en el procés de colonització d’aquells pobles (la Conquesta d’Amèrica).

Flama.info, 15 juliol 15

Els espanyols portaren a terme una política de colonització total arran de la descoberta del nou món, que comportà l’extermini de les cultures indígenes, el saqueig de tresors, el robatori de tot allò que podia tenir valor de mercat, i una cristianització forçada dels indígenes amb la mort dels que s’hi oposaven.

El Papa ara incideix en tot allò que ja digué en el seu moment el pare dominic Bartomeu Casaus (1474-1566), conegut com Bartolomé de las Casas, segons els historiadors oficials, que ens donà un testimoni exhaustiu d’aquells fets amb les seves obres: Historia de las Indias; De unico vocationis modo, coneguda en castellà com Del único modo de atraer a todos los pueblos a la verdadera religión;Brevísima relación de la destrucción de las Indias; Los dieciséis remedios para la reformación de las Indias; i De thesauris.

La dèria colonialista és una constant històrica espanyola, i els catalans també hem conegut situacions colonials després de la caiguda de Barcelona el 1714 amb l’ocupació militar borbònica, uns excessos que foren tan grans que fins i tot les mateixes autoritats borbòniques ocupants feren públic un primer memorial de greuges l’any 1760, en què demanaven corregir situacions insuportables per al país.

Un militar espanyol, el general Prim, va dir aquestes paraules al Congrés de Diputats el 27 de novembre de 1851: “Los catalanes, ¿son o no son españoles? ¿Son nuestros colonos o son nuestros esclavos? Sepamos lo que son. Dad el lenitivo o la muerte, pero que cese la agonía”.

La independència als països americans els retornà la llibertat, perquè els pobles no són, si no són lliures. Celebrem aquest reconeixement de l’Església a la llibertat dels pobles. Una acció del Papat en plena sintonia amb la Doctrina Social de l’Església.

Agustí Gallart


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.