Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

1 de desembre de 2009
0 comentaris

Tarancón, el cardenal de l’aggiornament, per Josep Miquel Bausset

Acabe de llegir l’article que l’amic i monjo de Montserrat escriu a Levante-EMV amb motiu del 15é aniversari de la mort del cardenal Vicent Enrique i Tarancón. Ací el teniu.
Josep Miquel Bausset

L´expressió aggiornamento (actualització o posar-se al dia) que va popularitzar el papa Joan XXIII, defineix a la perfecció la vida i l´obra del cardenal Vicent Enrique i Tarancón, que conduí l´Església espanyola del nacional-catolicisme a la renovació conciliar, i que morí a València hui fa 15 anys.

Tarancón va ser un bisbe que ajudà a tancar ferides i a mirar el futur amb esperança. Home de reconciliació i de pau, de diàleg i de concòrdia, va saber guiar l´Església espanyola a les tesis conciliars, amb la renovació de l´episcopat espanyol. 
Si bé el bisbe Ramón Echarren (auxiliar de Tarancon a Madrid) denunciava l´afinitat de la majoria dels bisbes amb la dreta espanyola (Saó, Monogràfic maig 2007) el cardenalTarancón, un home que no va recolzar mai un partit polític concret, sempre va ser profundament respectuós amb la independència de l´Església i de l´Estat. En l´acte en que fou nomenat Doctor Honoris Causa per la Universitat Politècnica de València, el 1994, Tarancón deia: «L´Església, que havia segut bel·ligerant en la guerra civil recolzant el Règim dels vencedors, havia d´ajudar el poble en la seua evolució, i proclamar la reconciliació dels espanyols». Per això mateix l´Assemblea Conjunta bisbes-capellans de 1971 presidida per Tarancón, proclamava: «reconeixem humilment i demanem perdó, perquè no sempre vam ser veritables ministres de reconciliació en el sí del nostre poble, dividit per una guerra civil». La seua preocupació per curar les ferides del passat i el seu interès per obrir una nova etapa en les relacions amb l´Estat, expliquen la seua homilia en l´entronització del rei, l´any 1975: «L´Església no patrocina cap ideologia política, ni determinarà quines autoritats han de governar-nos», en la línia evangèlica de «doneu al Cèsar allò que és del Cèsar, i a Déu allò que és de Déu» (Mt 22:21). Per això gràcies a Tarancçon, l´Església espanyola va saber despullar-se de totes les impureses que la lligaven a un Règim dictatorial, de la qual, sense saber-ho, la mateixa Església era esclava!.
Sense pors al futur, Tarancón assumia «amb esperit obert i generós nous camins, per acceptar amb il·lusió noves situacions», tant pel que feia referència a la societat, com a la pròpia Església. I afirmava: «el perill que té la nostra Església, seria la de mantindre en ple segle XX, les expressions històriques que la lligaren als interessos del poder temporal». Tarancón sabia descobrir la bondat dels nous temps: «En el cristianisme hi ha d´haver un pluralisme, que no només és legítim, sinó inevitable».
Diàleg, llibertat, tolerància, generositat, obertura. Aquests són els valors que definiren la vida d´un home providencial en l´Església i en la Transició política espanyola. Proper, humà, senzill, home de reconciliació i de pau, Tarancón va exercir el seu ministeri de servei a l´Evangeli i al poble sense crispacions ni radicalismes, sense confrontacions estèrils ni colps de bàcul! La seua tasca pastoral va ser sempre un servei a l´altre des de la confiança i el respecte, des de l´amabilitat, l´afabilitat i el bon humor, acceptant el pluralisme com una riquesa i no com un perill. Tarancón, que va propiciar el pas de l´Església espanyola del nacional-catolicisme a l´aggiornamento conciliar, va portar l´aire fresc i renovador del Concili. 
Davant els últims nomenaments episcopals, l´Església necessita retrobar l´esperit taranconià de fidelitat al Vaticà II i d´independència respecte al poder i als partits polítics. Som molts els qui encara creiem en la validesa i en l´actualitat de Tarancón. L´ensenyament i l´exemple de Vicent Enrique i Tarancón, el cardenal del Concili i de la Transició, és plenament vigent en els nostres dies, per a tots els qui ens diguem seguidors de Jesús de Natzaret.

PD: I del mateix autor al diari Mediterráneo podreu llegir el que us deixe a continuació. 


Tarancon: l´aggiornamiento de
l´Església

 

01/12/2009 JOSEP MIQUEL Bausset 

 

EDICIÓN IMPRESA EN PDF

Página 4 edición papel

Esta noticia pertenece a la edición en papel.

Ver archivo (pdf)

 

Quan el 28 de novembre es cumplien 15 anys de la mort del cardenal Vicent Enrique i Tarancon, em venien a la memòria els exercicis espirituals que ens dirigí als monjos el març de 1987. Desgraciadament les conferències amb la seua veu, enregistrada en cintes magnetofòniques, van desaparèixer amb les inundacions de Montserrat, l´any 2000. De tota manera, com que acostume a prendre notes dels exercicis i també de la tertúlia que cada conferenciant té amb la comunitat després del sopar, puc reconstruir les idees bàsiques d´aquelles xarrades del cardenal Tarancon, paisà meu, ell de la Plana Baixa i jo de la Ribera Alta.

Amb el seu aspecte planer i senzill, com un amic parla a un altre amic, amb paraules clares i afables, Tarancon destacava l´aliança de Déu amb l´home “basada en l´amor”. Per al cardenal de Borriana, era decisiu per a l´Església fer “entenedor el missatge de l´Evangeli sense tergiversar-lo” i a més insistia en la importància de la proximitat de l´Església al món, amb un rostre de misericòrdia, sense condemnes, sense exclusions: “Quan l´Església s´acosta als altres com el bon samarità, és realment quan es fa realitat l´Església de Jesús” .

Per a Tarancon, el Vaticà II, que no va ser un Concili d´excomunions o d´anatemes, “va crear una atmosfera de simpatia pel món de la modernitat”. I és que Tarancon no era un home nostàlgic! Amb l´obertura propiciada pel Concili, s´havia acabat la visió pessimista que l´Església tenia sobre el món, des de feia segles. Tarancon, un home d´esperança que havia creat en l´Església espanyola un clima de confiança i de renovació, sense confrontacions ni crispacions estèrils, deia: “No podem tindre pors, ni tampoc viure amb una situació de fracàs” . I així apostava per recuperar “les virtuts naturals com la sinceritat i l´honradesa”, tan necessàries avui en dia!! Per a Tarancon, el Concili va ser determinant per tal de “renovar i enfortir l´Església” i per fer “nàixer una nova primavera” al si de les comunitats cristianes.

Després dels sopars, en un ambient més informal i distès, amb el seu característic cigarret a la mà, Tarancon compartia amb tots nosaltres els seus records (alegries i dificultats) a Vinaròs i a Vila-real, així com la seua etapa de bisbe, les dificultats amb els règim franquista i, sobretot, l´homilia de l´entronització del rei, el 1975. En la seua última nit a Montserrat, Tarancon, borrianenc de soca-arrel, s´enorgullia de la seua Borriana natal: “Hauríeu de vore la ciutat, envoltada de tarongers i presidida pel campanar de l´església d´El Salvador, on em van batejar i on em van consagrar bisbe!!”

Per altra part és una bona notícia, tal i com informava Mediterráneo el passat dia 25, la coproducció per part de TVE i RTVV, de la minisèrie Tarancon, el 5è manament, amb l´objectiu de donar a conèixer la figura i l´obra del cardenal de Borriana. És important que les noves generacions que no van conèixer el cardenal Tarancon, puguen descobrir per mitjà d´aquesta minisèrie, els valors i els ensenyaments que van guiar tota la vida d´aquest il lustre valencià.

15 anys després de la seua mort, i a l´espera que s´inaugure a Borriana el Museu dedicat a la seua memòria, amb el llegat que amb tanta veneració conserva el seu nebot Juan-José Enrique, el cardenal Vicent Enrique i Tarancon és recordat com un home de cor bo, el bisbe de l´aggiornamento, un home obstinat per la reconciliació, pel diàleg, per la pau, una tasca que avui l´Església no pot oblidar!. Avui més que mai, cal que la nostra Església supere les pors i el desànim, i recupere l´esperit i la paraula que va guiar l´acció pastoral del cardenal Tarancon.

Monjo de Montserrat


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.