Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

12 d'abril de 2011
0 comentaris

SETMANA SANTA, per Josep Miquel Bausset (INFORMACIÓN.ES)

SETMANA SANTA
JOSEP MIQUEL BAUSSET 

El pròxim diumenge 17 comença la Setmana Santa, dies en els quals els cristians celebrem el Misteri Pasqual: la Passió, Mort i Resurrecció de Nostre Senyor Jesucrist, esdeveniment central de la nostra fe. 
Amb l’entrada de Jesús a Jerusalem i la processó dels rams i de les palmes, tan característica d’Elx, comencem a celebrar els dies sants, els més importants de l’any, ja que commemorem l’obra d’un Déu que per salvar-nos s’ha entregat a la mort i una mort de creu. Però que no ha estat abandonat a la corrupció del sepulcre, sinó que ha estat ressuscitat, per tal de donar-nos vida i vida en abundància!
Les celebracions litúrgiques del Tridu Pasqual, són les que omplin de fe i d’esperança la nostra vida de creients. Si el dijous sant, al voltant de l’altar commemorem la institució de l’Eucaristia i el manament de l’amor, el divendres sant, entorn de la creu, fem memòria de la mort del Senyor. Pel que fa al dissabte sant (l’únic dia de l’any que no celebrem l’Eucaristia) és un dia de silenci entorn del sepulcre, un dia de vetla amb Maria la mare de Jesús, un dia d’agraïment a Déu per l’obra de la redempció. I és la gran nit de Pasqua, amb el foc nou i amb la llum del ciri pasqual, quan l’Església viu el goig de la Resurrecció del Senyor.
Als nostres pobles, les celebracions litúrgiques van acompanyades de manifestacions populars, que fan dels carrers una prolongació de l’experiència litúrgica que fem als temples: les exhibicions dels bombos i de tambors que posen la seua nota de dolor en aquests dies sants, el pregó que dóna inici a la Setmana Santa, els concerts de música sacra, així com els tradicionals Via Crucis, o les processons, amb els confrares i els seus tradicionals passos, que porten pels nostres carrers els misteris de la Passió i Mort de Jesús. I el diumenge de Pasqua la processó de l’Encontre, amb l’alegria i la festa pel Senyor Ressuscitat.
Una de les manifestacions més característiques de la Setmana Santa són les Passions, obres de teatre popular representades normalment a càrrec d’actors aficionats, que escenifiquen els últims moments de la vida de Jesús de Natzaret: la seua Passió, mort i Resurrecció. Les Passions solen representar-se a l’aire lliure, als carrers i places dels nostres pobles, aprofitant la bellesa i l’encant dels escenaris naturals del casc antic de la vila, o bé en llocs tancats, un teatre o a l’interior d’un temple.
Entre les Passions més representatives, tenim la que es representa a Ondara i a Callosa de Segura, aquesta última declarada d’Interès Turístic. 
Concretament la Passió d’Ondara, a la Marina Alta té el seus inicis l’any 1987, amb el Via Crucis que va organitzar el grup des Júniors del poble, amb la coordinació del rector Joan Gavilà. La Passió pròpiament va nàixer el 1992, quan es va representar per primera vegada el dijous sant a la nit, en l’antic cinema Victòria. Dos anys més tard, el 1994 passà a escenificar-se als carrers i el 1998 s’estrenà la versió en valencià. La Passió d’Ondara presenta les escenes de l’Últim Sopar i l’oració de Getsemaní, Jesús davant del Sanedrí, de Pilat i d’Herodes i la Crucifixió i mort del Senyor. 
Que la celebració de la Passió, Mort i Resurrecció del Senyor, que commemorem en aquests dies sants, augmente la nostra confiança en el Déu que, morint i ressuscitant, ens salva. Així podrem fer realitat l’alegria de la Pasqua, que com diu el teòleg J. A. Pagola, “és la festa de la confiança, ja que la nostra vida no es perd en la mort”.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.