Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

15 de febrer de 2019
0 comentaris

SANT TOMÀS MORE

Tomàs More, lord canceller d’Anglaterra, que va perdre el favor del seu rei i senyor de la terra per ser lleial al Rei Senyor del cel, no va rebutjar les calamitats que va patir per aquesta causa i justament per ser fidel a l’honor de la seua pròpia consciència, li canta ben cantades les quaranta a un Enric VIII que no acaba de donar crèdit al que els seus ulls veuen i les seues oïdes ouen de llavis de qui fins aleshores havia sigut un dels seus més privilegiats col.laboradors.

Pateix desgràcia, captiveri, esclavatge, empresonament, pèrdua de béns, i quelcom especialment difícil per a un home públic de la seua altíssima categoria, aguanta alegrement l’oprobi públic, precisament i cabalment perquè és un generós home cristià, un catòlic exemplar, en el seu temps, i per a tots els temps que han vingut i vindran després d’aquell.

Conseller no és sinònim de cortesà i Tomàs More sap comprendre-ho i viure-ho. Fidel al seu deure polític, va posar tot el que va poder a satisfer les mires hegemòniques del seu sobirà, però situat en un dilema entre el servei al poder i la incoherència amb la seua fe i la seua pròpia consciència, no té el menor dubte, i sofreix persecució, presó i mort amb una dignitat sublim. Alegrement. Sense fer teatre, cosa que no significa que no fóra quelcom difícil. Amb un balafiament del millor sentit del bon humor, del més sensat realisme, que es pot comprovar i admirar en les seues meravelloses oracions , i també en les seues precioses cartes a sa muller i a sa filla.

Tomàs More nasqué l’any 1477, i completà estudis en la universitat d’Oxford, es va casar i va tindre un fill i tres filles. Ocupà el càrrec de canceller del regne d’Anglaterra. Escrigué diverses obres sobre l’art de governar i defensa de la religió. Fou condemnat a mort a Londres i executat el 6 de juliol de 1535, per haver-se oposa al rei Enric VIII en la qüestió de la pretesa anulació del seu matrimoni. Fou canonitzat pel papa Pius XI el 19 de maig de 1935.

PD: Text traduït del full ALELUYA

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.