Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

29 de gener de 2021
2 comentaris

POLÍTICA I POLÍTICS (i II)

Aquest fet el reflexa molt bé l’obra de Jean Paul Sartre, Les mains sales, on advoca que per a transformar el món cal tacar-se ineludiblement. Aquest argument ha estat utilitzat de manera injusta per a justificar tots els crimens (de sang o no) aduint que eren necessaris per a intentar modificar en sentit positiu la Humanitat.
En el nostre país i en la nostra època, com es percep la relació entre l’ética i la política?En l’imaginari col.lectiu rau la idea que ambdós conceptes són excluents: si és vosté polític, no té ètica; si té vosté ètica, no pot ser polític. El cert és que aquest pensament s’ha convertit en lloc comú, quasi en un mantra, fent un flac favor al concepte de política, al que és i al que hauria de ser.
Altra de les raons que ens ha dut fins aquesta injúria greu dels assumptes públics, (que recorden, són de tots) és que la classe política está basant el seu discurs, quasi exclusivament, en la sanatització de l’adversari. Aquest fet, indefectiblement, és una herència del franquisme. Les dictadures no sols són males perquè persegueixen, torturen i assassinen, sinó perquè creen una mentalitat simplista de la qual parlava abans, afegint-li la fèrria defensa dels “nostres” front als “altres”, creant així una forma d’omertà política.
Per últim, la raó ens ha dut a la desmoralització de la política és el vertader gestor de les decisions polítiques, que no és la classe dirigent, sinó l’economia creada (llija’s capitalisme) de tal mode que els polítics no es presenten per a governar, sinó per a ser mers capatassos del poder econòmic, vertader dirigent polític.
Al meu parer, el polític té una funció important: la funció de l’exemplaritat. Una funció que no está sent complida i que nosaltres, com a ciutadans amb el dret i el deure de participar en els assumptes públics, estem consentint.
Urgeix canviar el paradigma de la política i dels polítics i hem de ser part activa en això perquè ens estem convertint en idiotes a l’estil grecoromà.

Una lata de Berberechos
09.05.2012 | 10.17
MARE DE DÉU DEL ROSER
07.10.2007 | 9.44
Gris
21.03.2010 | 10.04

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Excel.lent article sobre la trista banalització de la maldat en la política.

    M’agrada molt.

    A veure si algun dia tenim polítics millors… però dependrà, sense bromes, del que succeeixi en la política i de la orientació, que serà la que serà, del vot dels ciutadans.

    Salutacions, gent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.