L’Església té tres accessos: la porta principal, que dóna al carrer Sant Vicent, atribuïda a Francesc Vergara, el Major, que va realitzar entre 1740 i 1750 i dues portes a les parts lateralsdel temple.
La planta del temple és d’una nau única sense creuer, capelles laterals entre
contraforts, volta de creueria amb nervadures i capçalera similar a les d’altres esglésies gòtiques valencianes. Tanmateix té una diferència trapezoïdal provocada per la desviació dels murs occidental i meridional, però això realitzat amb tal art, que ha quedat com una obra de “mestratge”. La longitud total de l’església mesura 42 metres, 74 centímetres, la seva altitud mitjana, per raó de la irregularitat de la forma, uns 14 metres, l’altura fins a la cornisa, 13 metres.
El més emblemàtic de tot el conjunt ornamental de l’edifici i de la façana principal és el grup escultòric de Sant Martí, considerada com l’escultura flamenca de bronze més important d’Espanya que representa a Sant Martí, quan tot i ser soldat, parteix el seu mantell per abrigar un pobre, que era el mateix Crist, tal com se li va aparèixer després, segons la tradició, a la ciutat de Miens. El cavall és d’una peça. Obra realitzada per Pieter de Beckere el 1494 a Brussel · les. Es
va col · locar a la parròquia el 3 de juny de 1495.
Entre 1621 i 1627 es va construir el campanar. És de planta quadrada i de carreus llisa. La seua altura és de 40 metres.
La Capella de la Comunió és un edifici independent, però que forma part del conjunt del temple parroquial. Es va construir entre 1669 i 1674.
Recentment amb motiu de l’exposició de “la Glòria del Barroc “s’ha recuperat la decoració barroca i renaixentista. El sfrescos de la nau ennegrits pel temps han estat redescoberts, entre ells vuit petxines i una pintura de Vergara ubicades en dues capelles d’accés. També ha estat trobat un tram d’una escala gòtica. La visita a la “Glòria del Barroc” la férem un grup d’amics i després dinàrem tots plegats propet d’aquest temple.