Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

15 de gener de 2011
0 comentaris

MASSARROJOS

     Lloc pertanyent al municipi de València, situat a 31 metres d’altitud sobre el nivell del mar, en un enclau dins dels termes municipals de Rocafort, Godella, Bétera i Montcada, està a uns 7 quilòmetres de la capital. El terreny és pla, tret d’un pujol on es troben unes pedreres. La terra dedicada al conreu és de regadiu on es produeixen cítrics, carxofes, hortalisses, etc. Actualment té uns 1.500 habitants. La parròquia està dedicada a l’Assumpció de la Mare de Déu i a Santa Bàrbera i pertany a l’Arxiprestat de Santa Bàrbera. 

     Aquest terreny estigué habitat en l’època romana, els vestigis d’un aqüeducte, que passava per les Llometes i el Racó dels Llops, ho testimonien. També en la masia de Noguera s’han trobat 30 fulles de llances de temps molt antics. Fou una alqueria àrab, que fou conquerida juntament amb Montcada, el 1235. El 1248 l’adquirí Ximeno Pérez de Tarazona, que la va cedir per permuta a l’Orde del Temple, tres anys després se li concedí carta pobla pel Comendador Pere d’Àger, i s’integrà com a part del senyoriu de la batllia de Montcada. En suprimir-se l’Orde del Temple assumí la seua jurisdicció l’ordre de Montesa, i passà finalment a dependre de la Corona, quan aquesta adquirí el mestratge dels ordes militars. Seguí pertanyent a Montcada. Per pròpia decisió dels seus veïns el 1898 passà a formar part del municipi de València. 

     L’església de Massarrojos fou filial de Montcada fins l’arranjament parroquial de 1902, moment en què adquirí la independència com a parròquia. L’edifici actual del temple fou construït el segle XVII, i s’amplià posteriorment. El 1806 s’habilità la Capella de la Comunió i s’hi col.locà el Santíssim Sacrament. En Severí Castellano construí l’actual campanar, decorà alguns altars i aquirí la casa rectoral. Va ser el darrer vicari, va preparar l’erecció en parròquia, que tingué lloc el 1902, i fou nomenat pàrroc el serf de Déu En Josep Bau Burguet (1867-1932), que, durant deu anys edificà a la seua feligresia amb la seua entrega i zel apostòlic atenent tots els àmbits de la vida parroquial. Se celebren festes als patrons, Sants Abdó i Senén, a la Mare de Déu del Carme i a Santa Bàrbera en juliol, a la titular, l’Assumpció de la Mare de Déu el su dia, i al Puríssim Xiquet Jesús l’1 de juliol.

Somni (però podria fer-se realitat)
16.09.2006 | 1.15
A Sense categoria
Les portes
14.01.2012 | 1.32

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.