Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

14 de gener de 2011
0 comentaris

MASSALFASSAR

     Situat en el sector nord de l’Horta de València, prop de la mar Mediterrània. El terreny és completament pla. Un dic de pedra que s’ha construït protegeix de l’onatge del mar, igualment la marjal s’ha transformat i convertit en un polígon industrial. La principal font de riquesa de la població ha estat l’agricultura, si bé aquests darrers anys ha tingut un procés d’industrialització. Avui dia s’hi han establert dues importants fàbriques de rajoles i de granit. I la construcció del polígon industrial del Mediterrani ha facilitat la instal.lació d’un gran nombre d’empreses. Pràcticament el total del terme és terreny de conreu, dedicat al regadiu, on es produeix hortalisses, cítrics, fruiters, etc. Les terres d’arròs s’han transformat recentment, en terres de conreu. Per al regadiu se serveixen de les aigües de la sèquia de Montcada. El poble es troba en terreny pla. En aquesta darrers anys ha experimentat un notable creixement de població, té més de 1.500 habitants. La parròquia té per titular Sant Llorenç Màrtir i pertany a l’Arxiprestat de Santa Maria del Puig. 

     En temps dels àrabs era una alqueria, del terme de la qual el rei Jaume I, el 20 d’octubre de 1240, va donar terres a Domènec de Barcelona; l’alqueria li la va donar a Berenguer Dalmau el 6 de març del 1266. El 1349 era el seu senyor Antic de Codinats, i el 1411, Pere de Lecha. Pertanyé també a la família Exarch, i després a la dels Bellvís, Sobregondi, Muñoz, Jofré, i per últim a la de Valeriola. El 1400 el rei Martí l’Humà concedí el delme d’aquest indret a la Cartoixa de Valldecrist. El 1646, mig segle després de l’expulsió dels moriscos, tenia 19 cases, amb uns 100 habitants. El 1794 havia passat a 130 cases, amb uns 600 habitants. A inici del segle XX tenia uns 850 habitants.
Fou filial de la parròquia de Massamagrell, en l’arranjament parroquial de 1902 s’erigí canònicament en parròquia. Aleshores se li annexionaren els caserius de Vistabella, Alqueria de Palles i Rafalell. Aquest darrer en temps dels àrabs era una alqueria que el rei Jaume I, el 4 d’agost de 1248, donà a Raimon de Pujades, i el rei martí l’HUmà, el 8 de juliol de 1393, li donà a Andreu Salvador el terç delme del mateix indret, juntament amb el de Farnals i la Creu de Vistabella. Celebra festes a Sant Lloreç i al Crist de la Protecció els dies 10 i 11 d’agost i a Sant Antoni Abat, la Mare de Déu del Rosari i la Immculada els dies respectius.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.