Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

12 de juliol de 2022
0 comentaris

La migdiada del llaurador

Una de les coses sagrades que vivien els homes i dones del món rural era la migdiada, sobretot en l’estiu. Una migdiada curta, intensa, una capadeta. Fins que el toc de la campana del poble els despertava. Altres vegades tocava fer aqueixa estona, aqueixa capadeta, en ple camp. Però enfortia i animava.

Avui ja no es dóna aqueixa migdiada al món rural. Han canviat molt les coses i com es funciona amb recol.lectores, reg artificial, tractors… requereix estar atents i treballant quan ho demana la tècnica i la maquinària o quan arriba canviar el torn del reg.

És un poc reflex de la vida dels pobles. Hi ha xicotets esforços per repoblar els habitatges buits, per crear i recuperar xicotets llocs de treball. Però requereix major esforç i més intents per a poder continuar el treball i que siga rendible.

Encara els pastors que feien la seua migdiada a l’ombra d’algun arbre al camp, ja viuen atents al moviment dels seus drons, per a vigilar els seus ramats molt nombrosos.

Els pobles ja quasi no viuen de l’agricultura i de la ramaderia, es van creant xicotetes indústries, formatgeries, restaurants, cases rurals… i açò marca un altre ritme de vida.

Sempre recorde les misses que als pobles se celebraven en època de sega i trilla a primeríssimes hores del matí. Ara, quan es dóna, pot ser a l’última hora de la vesprada.

Les garbes de la sega, que eren el llit, ara han esdevingut en llits de recol.lectores o en tendes de campanya. El sol ha deixat de seu el rellotge matemàtic per a les faenes, ara ja és el mòbil i els whatsapp per a coordinar els treballs i col.laborar entre tots els llauradors.

No està molt clar el tema de la migdiada. Va a ser el símbol del canvi als pobles. Segons anem canviant els horaris i els estils, ens indicarà com van canviant els nostres pobles i la seua vida.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.