Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

La comunicació amb la parella (I)

     La comunicació en la parella és l’altre nom de l’amor. L’amor en els seus múltiples aspectes és el que tots cerquem en comunicar-nos: ser acceptats, reconeguts, acollits, volguts…  La persona mai no és quelcom fet ni definit totalment. Som procés i camí, i mai no podem dir que coneixem algú completament. Per això, en la parella, cal sempre una comunicació permanent i aquesta, a la vegada, augmentarà un amor creixent.

     L’amor té el risc de la manipulació. L’amor és barreja d’apertura+lliurament+comunicació i mai ha de ser rendició i sotmetiment. L’amor requereix reciprocitat; demana un lliurament mutu i sincrònic: jo em done i l’altre/a se’m dóna, m’òbric i se m’obri. El meu propi do-apertura estimula i provoca l’apertura-do de la meua parella. És una donació mútua que reclama que es produesca a la vegada en ambdues parts. Contràriament, l’eixida-comunicació queda blocada i l’amor s’esvaeix en no ser acollit.

     En amar, un/a es liura a l’altre/a però no es fa el seu esclau o el seu amo camuflat. Tinguem cura, ja que en tota relació amorosa pot donar-se un procés més o menys conscient de dependència. Voler una altra persona pot convertir-se en una mena d'”addicció” gustosa, la qual és font de freqüents xantatges o exigències que condueixen a hipotecar la meua llibertat i posar-la en les seues mans; o apoderar-me del seu espai personal i de la seua llibertat amb el pretext que l’estime moltíssim. 

     PD: D’uns papers trobats al Monestir de Santa Maria de Nassiu. 

  1. … de la parella, vull dir. També de la parella.

    “… tu saps que jo no et tinc/ només vull ser amb tu/ tinc tanta por de perdre’t/ que no gose lligar-te…” són versos de David Mira i Gramage, (d’Ontinyent). Pertanyen al poema Símbol, i en realitat li parla a la llibertat, però perfectament es poden dedicar a la parella.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.