Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

17 d'abril de 2008
1 comentari

FUTBOL I MULTINACIONALS

Hi ha multinacionals que guanyen diners amb l’explotació infantil: Disney, Lego, Nike, Reebok, Converse, Adidas, Mattel, Nintendo, Chico, McDonald’s, Sony, Zara, Monsanto, Unilever, Advanta, Syngenta, Bayer (entre altres més). La marca Nike “ocupa” 100.000 xiquets xinesos, 70.000 a Indonèsia i 45.000 a Vietnam. Al món hi ha 218 milions de xiquets explotats d’entre 5 i 17 anys. Els grans equips de futbol, les federacions nacionals i internacionals s’aprofiten d’aquesta situació amb contractes milionaris a aqueixes empreses explotadores. I malgrat aquest fet, el somni dels xiquets és arribar a ésser un crack del futbol, inclús en aquests països.

I caldria afegir una altra denúncia pel que fa al món del futbol: el fitxatge de xiquets per part dels equips de futbol. Existeix una norma de la FIFA que prohibeix traspassos de jugadors menors de 18 anys, però aquesta norma no és respectada per la major part dels equips de futbol, i ací cal incloure també els de l’Estat. Hi ha hagut algun cas d’un equip de futbol que ha reconegut estar disposat que un xaval de Turquia jugue en un equip espanyol a canvi d’una ajuda a la família i uns incentius que abonaran al club turc. No se sap quina serà la suma pagada a la fi.

Els agents es passegen sense cap rubor oferint xiquets procedents de països no comunitaris, sobretot africans i llatinoamericans. Amb una trampa mitjançant la qual al pare o a la mare se li trobe un origen espanyol i se li proporcione un treball al club perquè el fill s’enfunde la samarreta de l’equip, per exemple, Messi arribà a Barcelona només fer els 13 anys.

Podríem seguir denunciant altres temes relacionats amb el món de l’esport (i del futbol…) però ho deixarem per ara…


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Absolutament d’acord amb tot el que dius en el teu post; de vergonya. Només m’agradaria informar que Nike a Viêt Nam ha patit i està patint nombroses vagues dels seus treballadors reclamant salaris més alts i no va ningú a treballar, encara que les portes són obertes, ni ‘esquirols’. A Ho Chi Minh City la fàbrica va estar tancada quatre díes perque ningú anava a treballar i finalment la multinacional ha donat el seu acord.

    Vull dir amb això, que no són xiquets i xiquetes que hi treballen en aquest país, encara que potser que en alguna de les seves fàbriques ho facin, però les condicions són molt diferents als altres països.
    Els vietnamites sempre recorden a les multinacionals americanes, japoneses,franceses o xineses: ‘No oblideu que nosaltres vàrem guanyar la guerra’.
    I és cert, els xiquets juguen a futbol com bojos … és el seu moment de llibertat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.