Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

3 de febrer de 2013
0 comentaris

Sant Martí, bisbe i Sant Antoni Abat (I), València

En el lloc on es troba aquesta parròquia es va construir una ermita, coincidint en un dels solars de les mesquites existents a València el 1238. Però en resultar el mateix edifici xicotet per al culte es va demolir per construir una església de nova planta, entre 1372 i 1401, d’estil gòtic, d’una nau única amb sis trams. Es va dedicar a Sant Martí, bisbe de Tours, en 1400, sent rei Martí I l’Humà, va concedir grans prerrogatives, entre elles la precedència d’aquesta parròquia a les altres parròquies de la ciutat a les funcions generals i particulars de la mateixa.
 
A prop d’aquesta parròquia, a l’avui dia carrer Sant Vicent, hi havia un hospital davall l’advocació de Sant Antoni Abat, que en traslladar-se els canonges regulars que l’atenien al carrer Sagunt, la parròquia de Sant Martí va afegir com segon titular a Sant Antoni Abat.
 
A mitjan segle XVI es va eixamplar l’edifici de l’església i el 1570 es va ampliar la Capella Major, adaptant-hi la volta perquè s’adequara amb la capçalera. Aquesta volta es va decorar amb relleus de profetes, àngels, músics, motius vegetals, caps andromorfos, sants, màrtirs de l’Església i les virtuts teologals. En el més alt de la llanterna es va representar l’Esperit Sant en forma de colom. Va ser obra de Miquel Porcar. El 1715 es va reformar la Capella Major, decorant-la amb pintures de Dionís Vidal.
 
Entre 1735 i 1753 es va escometre una reforma integral en l’etapa final del barroc. L’obra va transformar l’arquitectura de la nau mitjançant un arrebossat de simulació clàssica a partir d’un sòcol marmori vermellós de cornisa i basa negra. Francesc Vergara va deixar plasmades diverses pintures de gran mèrit artístic. A la nau central va decorar setze grans columnes d’estil corint al costat de les capelles laterals. Sobre els arcs de damunt de les capelles es van situar pintures de la vida de Sant Martí a la part de l’Evangeli i de la vida de Sant Antoni Abat a la part de l’Epístola. Va ser obra de Rosell i Pérez.
 
Als peus del temple es va construir una finestra flanquejada per les estàtues de Sant Josep amb el Jesuset i Sant Joaquim, obra de Francesc Vergara.

Les dades de la Parròquia són:

 

  Sant Martí, 2 – 46003  VALÈNCIA 
  Tel.: 963.522.952
  Diòcesi: VALÈNCIA   |   Arxiprestat: EL SANT CALZE i LA MARE DE DÉU DELS DESEMPARATS.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.