Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

24 de novembre de 2010
2 comentaris

El clergat valencià

     Dissabte 20 de novembre (quina casualitat!) podíem llegir a la premsa que l’Església paga al clergat valencià 5 milions d’euros. La diòcesi valenciana (sic) té 815 capellans (depenents directament de l’arquebisbe) als quals paga una mensualitat de 795€ més triennis i estipendis. El primer que se’m va acudir en llegir la notícia fou (i m’haureu de perdonar) que ja podrien fer alguna cosa més per la cultura, la llengua del nostre País. Si per ells fóra (tret de les honroses excepcions) ja hauria desaparegut el valencià de la poca presència (solament a l’homilia) que té a l’Església. Dic açò perquè l’arquebisbe Carlos Osoro sembla que vol (o volia) però no s’hi posa. 

     Pel que fa al balanç econòmic de l’Arxidiòcesi de València, podem dir:

Ingressos ordinaris: 11.147.217€ (dels quals 8.887.893€ són aportació de l’assignació tributària). És bastant més que la meitat dels ingressos que té. Si comptara solament amb els ingressos de l’aportació dels fidels hauria de plantejar-se l’activitat pastoral d’una altra forma. 1.390.500€ són l’aportació dels “anomenats” catòlics. Aqueixos (no tots, clar) que solen viatjar a Madrid a manifestar-se al costat de Rouco i Cañizares.

Despeses ordinàries: 10.096.888€, cosa que vol dir que l’Arxidiòcesi de València ha tingut un superàvit (durant 2009) d’1.050.329€. Almenys saben economia al palau arquebisbal. Fins ací les dades facilitades per Levante-EMV i segons l’Arquebisbat de València.

     Si duc aquest tema al meu bloc no és per fer llenya de l’arbre caigut sinó per demanar una vegada més que l’Església valenciana (la diocesana, almenys), que cobra de l’estat, faça allò que fa qualsevol organisme que rep diners públics, és a dir, complir les lleis (pel que fa a l’ús de la nostra llengua en la litúrgia). No demane res més. Que d’una vegada les valencianes i valencians poguem sentir-nos identificats en l’Església  que ens envolta (com passa a Valladolid o Barcelona). 

     PD: La notícia venia completa amb una referència al “xicotet Ratzinger” d’Utiel. Ací la trobareu.
 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.