Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

20 de març de 2009
1 comentari

BURJASSOT

Santa Clàudia i Eufèmia

El Sol entra en l’Àries a les 12h44. PRIMAVERA

Situat al nordest de la ciutat de València. La superfície del terme és quasi plana, ondulada per alguns xicotets turons que serveixen de límit amb l’anomenada Horta de València per l’oest. El poble està situat sobre un xicotet tossal, al costat de la carretera comarcal d’Ademús, i forma quasi un sol nucli urbà amb la veïna població de Godella. Burjassot ha experimentat un notable augment de població a causa de la immigració i en haver-se convertit en residència de nombroses persones que treballen a València. Actualment té prop de 35.000 habitants.


Al terme de Burjassot s’han trobat restes arqueològiques de l’Eneolític i del Bronze Valencià. Va ser una alqueria musulmana provista per una torre que fou donada pel rei Jaume I l’1 d’agost de 1237 a Garcia Pérez de Figuerola, donació que després va ser revocada per tal de fer-la efectiva l’1 d’octubre de 1238 a l’abat del Monestir de Ripoll. En 1258 tornà al primer propietari i posteriorment passà a la Corona que la va donar el 6 de març de 1360 a Sanxo de Tena. Després passà a la propietat de l’Almoina de la Catedral, que el 25 de febrer de 1568, la va vendre a Bernat Simó, els hereus del qual traspassaren el domini a l’arquebisne Sant Joan de Ribera, que en 1604 cedí la propietat al Reial Col.legi de Corpus Christi. A la part est del poble està el castell-palau, edificat al segle XIV, que l’acomodà per a residència seua l’esmentat Sanxo. Venut per l’Estat en 1866, en 1894 l’adquirí Carolina Álvarez Ruiz, qui en 1912 fundà el Col.legi Major Sant Joan de Ribera per tal d’ajudar en els estudis als universitaris.

Al centre de la població es troba l’antic dipòsit de gra per a l’abastiment de la ciutat de València, anomenat “les Sitges”, es començà a construir en 1573 i s’acabà en 1806. Al seu interior hi ha una ermita, construïda al segle XVII per ordre de Sant Joan de Ribera, dedicada a Santa Maria de la Cabeza i sant Roc.

La seua cristiandat es remunta als temps de la fundació del Regene de València, al segle XIV va ser annex de Paterna. El pàrroc Antoni Pelexà (1724-1801) promogué les obres de construcció de l’actual temple parroquial, que es va acabar en 1780. L’increment de la població ha fet que es crearen darrerament noves parròquies. El 29 de desembre de 1953 la del Sagrat Cor de Jesús i Sant Joan de Ribera i el 2 d’octubre de 1970, la de la Santíssima Trinitat i Sant Josep Obrer.

PD: Done les gràcies a Arturo Llin Jàfer (de l’ALELUYA). 

Açò m’acaba d’arribar per correu…
06.12.2006 | 9.25
A General
Carta d’un mestre als candidats
26.10.2006 | 7.51
A General

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Aaaah! Burjassot… el poble d’un dels millors poetes de tots els temps! I si, també el poble on estudie fa 4 anys i on he passat i estic passant grans històries.

    xD

    Feliç primavera Àngel!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.