Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

7 de febrer de 2013
0 comentaris

A qui segueixen els bisbes? (CatalunyaReligió.cat

(Jordi Llisterri- CR) Després de l’entrada del papa al Twitter, ja no és notícia que un bisbe obri el seu perfil en les xarxes socials. Però ja es pot veure per quin tipus de presència opten. De moment, a Catalunya hi ha tres dels dotze bisbes amb perfil propi. @sistachcardenal, l’arquebisbe de Barcelona va ser el primer el març del 2012; l’arquebisbe de Tarragona @PujolJaume des de pocabans de Nadal; i el bisbe de Terrassa @BisbeSaiz des d’aquest gener. També hi ha l’auxliar de Terrassa @scristau, però per ara es manté inactiu. 

Els models de presència episcopal al Twitter tenen diverses diferencies. La més clara és en l’opció sobre quins altres perfils i persones amb Twitter segueixen. Cap aplica el model oficial de @pontifex que només segueix els mateixos comptes de Benet XVI en altres llengües. Però en el cas de @sistachcardenal i @bisbesaiz, guarden un perfil més institucional.

En el cas de Barcelona seguint la majoria de canals institucionals de Santa Seu i alguns diocesans, amb 24 perfils seguits. També segueix la majoria del 8 cardenals que tenen compte a Twitter. I en el cas de Terrassa només 7 perfils seguits, bàsicament limitats a l’àmbit diocesà. Tot i que en un primer moment seguia altres bisbes de la resta d’Espanya, després s’ha optat per aquest opció.

L’arquebisbe de Tarragona és el que manté un perfil de seguiment més semblant al d’un usuari habitual de Twitter. Segueix a 88 persones i institucions amb les que té alguna relació. Entre ells hi ha laics, capellans, religiosos, mitjans de comunicació, i és l’únic bisbe català –almenys en data d’avui- que segueix a un altre bisbe de Catalunya, al cardenal Martínez Sistach.  

En el rànquing de seguidors, els bisbes estan ordenats per orde d’arribada al Twitter, amb els 2.112 del cardenal Sistach al capdavant. I, sobre els continguts, el bisbe de Terrassa és el que fins ara ha demostrat més constància amb una piulada al dia des del 13 de gener, principalment sobre les seves activitats pastoral.

També està mantenint un ritme diari el cardenal Sistach, però amb temes ben diversos. Des de reflexions pastorals o catequètiques, fins a l’opinió sobre l’actualitat, que en alguns casos han tingut ressò fora de l’àmbit del Twitter, com quan es va pronunciar sobre la immersió lingüística o les crides a l’acord per trobar solucions a la crisi.

En el cas de l’arquebisbe Pujol, la presència és menys constant, tot i que manté molt activa la seva “vida digital” de manera personal al bloc que recull les seves activitats pastorals.  

El que per ara no sembla tenir gaire recorregut és l’ús dels comptes del Twitter com a canal de debat, que demana més temps que penjar una frase cada dia. Com en altres casos, alguns internautes aprofiten la visibilitat dels perfils dels personatges públics per fer circular les seves opinions, encara que no obtinguin resposta.

D’altra banda, també hi ha tres diòcesis que tenen un canal institucional com a bisbat a Twitter: @arquebisbatbcn@McsTgn, i @BisbatUrgell. En aquest cas els criteris de seguiment són més amplis, i se centren en perfils eclesiàstics o de l’àmbit dels mitjans de comunicació. 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.