Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

La denúncia: Dones assassinades

Publicat el 31 de gener de 2013 per rginer
La meva denúncia per l’assassinat de dones en mans dels seus companys no ha quedat en un bagul de la memòria, no, no. He anat anotant en un esborrany aquests crims execrables des de l’últim apunt que vaig publicar el dia 8 de desembre de 2012 fins a dia d’avui.

Abans d’acabar l’any 2012, una noia jove, de tan sols 38 anys, trobada morta, assassinada presumptament per la seva parella. Ha estat detingut.

I aquest nou any 2013, en un poble del Pais Valencià, la dona ha estat assassinada per el seu company, que ha estat detingut.

Les estadístiques ens diuen que l’any 2012 han estat assassinades 46 dones. Diuen que ha estat un any amb menys dones mortes. Però les estadístiques són números freds, i els fets ténen ànima. I no parlem de les dones desaparegudes o trobades, casos encara no resolts.

La noia sense nom de Delhi, Índia, vexada, violada, assassinada, en un país on les dones pateixen una violència cruel, s’ha convertit en màrtir i espero que la societat i el govern facin un gir i els donin protecció. Un toc d’atenció mundial. No passa només en el nostre país, no, tots ho sabem.

Han aparegut les restes d’una dona a Montjuïc, que era una de les moltes ‘desaparegudes’ en les estadístiques i poques vegades en sabem res més. 

20 de gener: Una dona vietnamita assassinada a ganivetades presumptament per la seva parella a Madrid. L’home havia estat ja acusat per maltractaments anteriorment. 

25 de gener: A Calp. Una dona trobada morta violentamenta. L’autor del crim, company de la dona, es va suicidar. 

I continuarem denunciant. La meva tristor i el meu sincer condol. Una brutalitat i una violència que sembla mai s’acabarà.

Fotografia: Flor de lotus. Nha Trang. octubre 2006. RG.

—  La flor de loto és el símbol de Viêt Nam i d’altres països d’Àsia. És una flor bellíssima i representa la puresa de la ment que creix enmig del fangar i sura sobre l’aigua, lliure de qualsevol desig. —

 

Recull de fotografies: Vinh Ha Long

Publicat el 30 de gener de 2013 per rginer
No he tingut mai la sort de ser a Vinh Ha Long en un dia clar i un cel blau. Les vegades que he estat sempre ennuvolat, més aviat fred (tardor), però no per això deixo de pensar en tornar-hi, una i una altra vegada, si això fos possible ! Les fotografíes fan el miracle …. i puc ser-hi les vegades que ho desitgi.

Aquesta propera tardor hi tornaré. La badia de Vinh Ha Long té més de mil cinc-centes illes i illots, així que no s’acaba mai. Remenant en el meu arxiu, m’ha estat difícil escollir una fotografia. Hi han uns poblets flotants a la badia. Quan vas navegant enmig dels illots de sobte apareix el poblet de pescadors. Aquesta és la imatge que van veure els meus ulls.

El Nhan Thien va continuar viatge per la Badia, mentre vas mirant la placidesa del paisatge mentre gaudeixes d’una tassa de te.

 

Viatge de tardor al sudest asiàtic

Publicat el 30 de gener de 2013 per rginer
Quasi, quasi, el viatge està enllestit. La línia de transport en avió està ja més que decidida. Barcelona-Singapore-Hanoi-Singapore-Barcelona. Sortida de Barcelona el dia 25 de setembre 2013. Tornada el dia 5 de novembre 2013. 
Hauria desitjat estar-m’hi més temps. No pot ser.
Estada llarga a Hà Nôi. Passejades. Trobades amb amics. Menjar un Pho Bo. Prendre un te en un carreró estret del barri vell. Ha Long, imprescindible. Compartir.
Viatge en tren i autobus fins a Kunming, Yunnan. Xafardejar per aquesta Ciutat xinesa. Tornem a pujar a un autobus fins a JingHong, capital de la regió de Xishuangsbanná. Vuit díes d’estada. Habitació comfortable, que ja he reservat a un preu molt assequible, 10,- € per dia. Passejades. Visites a poblets. Collita de te. Assaborir-lo ben acompanyada. Endinsar-me als boscos on creixen els arbres de te. Jardins i boscos botànics. Flors. Camps de te i d’arròs. Una Xina al.lunyada dels centres industrials i immensos. Grups ètnics. Cultura.
Tornar a Kunming i a Hà Nôi. Volar a Singapore i a Yangon, Birmània.
Aquesta ha estat un veritable trasbals i problema per aconseguir un transport barat. Finalment utilitzaré AirAsia, una companyia low cost d’Àsia i que ens resol els problemes de mobillitat a tots els que no tenim els comptes corrents a vessar. 

També hi ha una segona part. L’escola Mingalaba a Birmània on he d’anar, es troba no gaire lluny de la mina de coure on van haver-hi aldarulls greus no fa pas gaire i sembla que la zona és ara ‘zona prohibida’ i els desplaçaments han de ser autoritzats. Els companys i amics estan per la feina, i a veure com ho resolem.

Mentre aniré preparant poc a poc la resta de l’estada a Birmània/Myanmar. Yangon. Visitar amics. Copsar l’estat d’ànim de la gent. Shwedagon. Postes de sol. Color or intens. Rius. Pau. Família. I avui aniversari de l’assassinat de Gandhi, un record intens per aquest petit home que va lluitar pacíficament per l’alliberament del seu país i que en el cas de Birmània/Myanmar Daw Aung San Suu Kyi també dur a terme aquesta lluita pacífica. Aquesta vegada sí podré passejar per davant de casa seva, sense que ningú m’ho impedeixi.

Un projecte de viatge que poc a poc va prenent forma i que de fet ja ha començat, perque la preparació és igual a viatjar, parlar amb persones, comunicar-se, veure el que vols veure, adquirir coneixements. Després tot es concreta en el viatge, amb sorpreses agradables i no tant, belles i d’altres no. I quan tornes a casa, un llarg període del teu temps repassant, escrivint, organitzant les fotografíes, recordant i somiant.

Fotografia: Collita del te. Xishuangsbanná. Bosc. Arbres de te ancians. 

Amb l’ajuda d’una escala, penso pujar dalt d’un d’aquests arbres centenaris i collir unes fulles de te. Quina meravella !

 

Transparència, corrupció, ètica

Publicat el 29 de gener de 2013 per rginer
Serà complicat, molt dur, pesat, cansat. No hi ha més notícies ni comentaris a les ràdios, ni a la premsa, ni a la televisió, que els casos de corrupció que van apareixent. És un estat de degradació total i el que voldríem és que tota aquesta generació de polítics, regidors, diputats dels últims trenta anys passin pàgina, dimiteixin, i entrin noves persones perque el poble poguem tornar a estar orgullosos dels polìtics que ens defensen.

I senyors i senyores periodistes, doneu la notícia, feu comentaris i denúncies, i a continuar informant al poble de moltes més coses que passen, sense, evidentment, deixar de banda tots aquests casos que van apareixent i que apareixeran. Però la gent, nosaltres, necessitem respirar aire net.

Crec que aquesta part d’un article magnífic i la referència d’un llibre, és el que desitgem tots, i si no heu llegit el llibre, afanyeu-vos, és actual, necessari i ajudarà a fer ‘neteja’ i a creure que sí que hi ha futur.

MIRI’S AQUESTS PAPERS  … Contraportada del diari ARA, dissabte 26 de gener 2013.

Un dia, el propietari de l’Empresa Copcisa es va reunir amb vostè al seu despatx. ”Miri’s aquests papers”, li va dir el constructor mentre li allargava una carpeta. Quan vostè la va obrir, hi va trobar tres feixos de bitllets de 10.000 pessetes. Va calcular que hi havia uns tres milions. No els va acceptar. Tampoc va fer veure que allò no havia passat. Va presentar denúncia i el cas es va resoldre al jutjat amb una condemna de sis mesos de presó per a l’empresari. Algú dirà que és una anècdota. Més aviat és una referència ètica a reinvidicar. La gran majoria de polítics són gent honesta. Però per què no hi hagut més denúncies com aquesta ? ¿Tan insòlit és que un constructor vulgui que un alcalde es miri ”aquests papers” ?

Carta d’Albert Om a Antoni Farrés, alcalde de Sabadell. Mort ja fa quatre anys.
Va ser Alcalde de Sabadell des de l’any 1979 fins l’any 1999. El seu llegat ètic, és més viu que mai.

Antoni Farrés, tal com l’hem conegut. Manuel Foraster Giravent. Editorial Amics del Toni.

Fotografia: Sabadell. Escultura. Antoni Farrés mirant la seva Ciutat. Homenatge a una gran persona.

 

Viêt Nam: 25 de gener 1973. Acords de Pau a Paris. 40 anys.

Publicat el 28 de gener de 2013 per rginer
El poble de Hà Nôi va commemorar el propassat 25 de gener els 40 anys de la signatura dels acords de pau a Paris, entre les delegacions del Govern Democratic de la República de Viêt Nam i el govern Provisional Revolucionari de la Republica del Sud de Viêt Nam amb el govern dels Estats Units, representat per aleshores Secretari General, Henry Kissinger.

I en aquella data de l’¡any 1973, preparaven el seu Any Nou, el Tê’t, a corre cuita, perque els avions nordamericans eren al caure i llençarien les tonelades de bombes contra la Ciutat i la població civil. I va ser l’anomenada ‘ofensiva del Tê’t’ de l’any 1968 que va significar un abans i un després de la guerra de Viêt Nam. Els americans mai es van imaginar que els vietnamites atacaríen durant aquesta festa tan assenyalada, i ho van fer.

La guerra no va acabar fins l’any 1975, un 30 d’abril. La aleshores Vice Presidenta del Govern, la senyora  Nguyen Thi Binh, va assenyalar en el dia de la commemoració de la signatura d’uns acords de pau vitals per el futur del país, que la Conferència de Pau no hagués triomfat ni tampoc la rendició dels americans a la primavera de 1975, sense la anomenada ofensiva Mau Than Tê’t l’any 1968, sense l’alliberament de la província de Quang Tri després de 81 díes continuats de setge i batalles cruels, i mirant encara més lluny,si no haguéssin guanyat la batalla a l’aviació francesa a Dien Bien Phu l’any 1954. També va fer esment de l’ajut que el Govern del Nord de Viêt Nam  va proporcionar al Govern Revolucionari del Sud, i finalment, el suport de milions de persones arreu del món a la seva causa d’alliberament nacional (recordo la visita de Jane Fonda a Hà Nôi on va patir ella mateixa el bombardeig indiscriminat de l’exèrcit del seu propi país).

Aquest acord va significar la reunificació del país, el nord i el sud, com Ho Chi Minh havia somniat. Vaig escriure un apunt … el dia 30 d’abril de 1975 va acabar la guerra.

Le Duc Tho, delfí de Ho Chi Minh, va ser guardonat amb el Premi Nobel de la Pau juntament amb el senyor Henry Kissinger. Le Duc Tho va refusar el premi, perque encara no s’havíen signat els acords de pau i la guerra continuava. Tampoc estava d’acord en rebre el Premi Nobel de la Pau després de milions de persones mortes i un país absolutament arruinat. El senyor Henry Kissinger sí que va acceptar el guardó, el va recollir i va poder fer el seu discurs d’home de pau ……

10 de febrer 2013 – Tê’t: Any Nou a Viêt Nam

Publicat el 27 de gener de 2013 per rginer
El 10 de febrer 2013 entrarà el Nou Any a Viêt Nam i la serp és l’animal del zodiac d’enguany. El drac haurà acabat el seu any.
La serp no parla gaire, però és molt sàvia. Està associada amb la terra humida, els pantans, els manglars. La serp simbolitza la revolució eterna de la vida de l’ésser humà i la seva regeneració, successió o dissolució. Els nascuts al llarg de l’any de la serp són amables, bona gent, solidaris, calmosos, però tenen uns rampells sobtats que els fa perdre els estreps. Són persistents i saben prendre decisions. Les seves millors hores són des de les 9 a les 11 del matí.

Els que han nascut en els anys 1917-1929-1941-1953-1965-1977-1989-2001 tenen com a símbol del zodiac vietnamita, la serp.

A Viêt Nam la serp és molt venerada i és considera un animal que dona sort, feina i es prenen bones decisions per un futur. Vaig escriure un apunt del poble de Lê Mât on tothom viu, treballa i guanya diners gràcies a la serp. 

Quan vaig viatjar per primer cop a Viêt Nam l’any 2006, vaig anar de Hà Nôi a Sa Pa en autobús. El canvi de continent, de menjar, va provocar que el meu estomac no funcionés com era habitual. En una parada per dinar, la senyora del petit establiment hem va convidar a beure un gotet de ‘licor de serp’, molt bona per el cos, se’m va dir. Dins la botella hi havíen un parell d’aquests animals. Vaig acceptar el convit. No tenia mal gust, amargant, i vaig repetir. El que sí puc dir és que en arribar a Sa Pa el meu estomac es va revolucionar del tot, una neteja total, i l’endemà fresca com una rosa. El licor de serp va fer miracles.

Els amics ja m’han escrit que han començat a preparar el Tê’t. Jo de moment aniré a dinar el proper dia 2 de febrer, la nostra Candelera, a un restaurant vietnamita, dels de veritat, i podré començar també la celebració de l’any de la serp. Tot és un batibull a Viêt Nam, ara, avui i al llarg dels propers quinze díes per preparar el Tê’t.

Fotografia: Segells de Viêt Nam per commemorar l’any de la serp.

Arxiu: Licor de serp. Camí de Sa Pa. Setembre 2006. RG.
Viatgera convençuda que la serp pitó em donarà sort. Delta del Mekong. 2006. RG.
 

Una botiga: El Ingenio. Una ciutat: Barcelona

Publicat el 25 de gener de 2013 per rginer
Una família de California va decidir viatjar per tot el món, matrimoni i dos fills.
Van decidir tancar portes i pensar al llarg de tot un any. Si entreu a Vimeo, ‘A Year To Think‘ figura com a grup, i van penjant videos, curtets per compartir amb la gent i que creuen poden ser interessants per explicar el seu viatge al llarg d’un any sabàtic, per pensar. Jo els segueixo, i els envejo. Ara són a Europa. I avui descobreixo aquest video, bonic, meravellós, de la meva Ciutat. I han escollit una botiga fundada l’any 1838, al carrer de Rauric, Barri Gòtic, on hi pots trobar capgrossos, gegants i tota mena de productes relacionats amb la diversió, el joc i l’espectacle : El Ingenio.

I aquesta família s’hi ha fixat i ha editat un petit video. I m’agrada veure en imatges aquesta botiga, més que centenària, de la meva Ciutat, aquests artesans  que continúen amb la tradició i que quasi tothom hi hem passat, alguna vegada, i hem entrat, hem mirat, hem somiat i hem comprat.

Fotografia: Collcerola, Tibidabo, des del turó del Putxet. RG.

An Artist In Barcelona from A Year To Think on Vimeo.

 

Publicat dins de Videos | Deixa un comentari

Sobirania i democràcia

Publicat el 24 de gener de 2013 per rginer
Ahir vespre vaig ser a la Plaça Sant Jaume i a casa vaig seguir el debat del nostre Parlament. He d’agraïr viure en aquest país, Catalunya, i no al Japó. La gent gran que ja no es val s’ha d’afanyar a morir; és el que ha manifestat Taro Aso, el ministre de Finances del país del sol ixent. Jo sóc gran, però visc a Catalunya i ahir va sortir el sol, un sol espantat, com diuen al Bages quan és clar i brillant, i no m’afanyaré pas a morir per retallar costos públics.

Poc m’hagués imaginat viure aquest moment. Una votació al Parlament del meu país aprovant la Declaració de Sobirania i el dret a decidir del poble de Catalunya, presentada per tres partits polìtics, CiU, ERC i ICV-EU, i amb els vots del de tots els membres d’aquests partits polítics, més 1 vot de la CUP, 2 abstencions de la CUP i 5 vots no executats de cinc polítics del partit PSC. Jo diria que un total de 92 representants polítics del poble de Catalunya van afirmar que sí volen exercir el dret a decidir i que Catalunya és un subjecte polític i jurídic sobirà. Fent un símil de partit de bàsket : 92 a 41. Pallissa.

Vaig anar a la Plaça Sant Jaume. No erem multitud, però suficient. Una emoció molt gran. Es veia en les cares de la gent. Arreu de Catalunya es van concentrar molta gent davant la Casa de la Vila i vaig tenir el goig de compartir aquest moment amb en Vicent Partal que ens va llegir el manifest signat per l’Assemblea Nacional Catalana i l’Associació de Municipis. Va aprofitar de ser davant la Casa de la Vila de Barcelona per demanar-li que s’afegisca i espero que així ho faci.

En Partal va llegir el manifest amb una veu clara, amb aquesta parla valenciana, perque tots som dins una nació que s’allarga fora fronteres del Principat. Hem començat un camí, i el primer pas s’ha fet. Milers i milers de persones anònimes treballen i bé, sense fer soroll, per arribar al 2014 i poder fer la consulta o referèndum i exercir el nostre dret i continuar fent camí. Entre tots ho aconseguirem.

La frase d’ahir de’n Salvador Espriu:

(Aquest país) l’hem embastardit, però és. L’hem malmenat, però existeix.

Fotografia: Vicent Partal llegint el Manifest davant el Palau de la Generalitat. ANC.

Bròquil is OVER !

 

Els politics i el dia d’avui

Publicat el 23 de gener de 2013 per rginer
Ahir vaig publicar un apunt on parlava de l’absència de vint anys d’Audrey Hepburn. Vaig transcriure paraules que ella va manifestar, en anglès, i que avui són tan i tan actuals per els nostres polítics.

— Els polítics són molt difícils per a mí d’entendre, per les seves complicades maquinacions. Els polítics, per definició, són els representants del i per el poble, per el benestar del poble. Humanitarisme significa el benestar dels humans i respondre als sofriments de l’ésser humà, i això és el que ha de fer un polític. És el meu somni. 
Audrey Hepburn – 1990 -.

Els polítics que són a la cúpula dels seus partits són ineptes, no tots evidentment, però sí els que fan més soroll. Avui és un dia important en la nostra història. Un primer pas que cal fer per continuar caminant per canviar  el nostre país i tornar a la independència. Ser nosaltres mateixos, lliures. Ja ho sabem, els enemics són molts, sorollosos, malcarats, estúpids i poc assenyats i són dins i fora del nostre país. 
Encara estic sorpresa de veure de quina manera, com treballen, per dur a terme el que el poble els va demanar el dia 11 de setembre de 2012 i en unes eleccions amb una participació altíssima.
N’hi ha que encara discuteixen que han de votar, un no o abstenir-se i algún voldríen votar Sí.
D’altres volen votar Sí, però No, ser crítics o no. Enmirallar-se amb el País Basc o no.
Ai, no és el mateix ser al carrer que dins un Parlament i representar a tota la gent que t’ha votat, no només els militants. Perque els partits no són els militants, no, no, són els representants del poble, de la gent que els ha votat.
I ahir tarda un partit amb dos caps es van llençar els plats pel cap. Hi ha divergències i cap convergència en caminar per ser un país independent. Però majoritàriament, els votants d’aquests partits, el poble, van anar a votar perque volen continuar caminant per aquest camí de la independència.
La independència cou, fa mal per a molts, però la majoria hi és i no seuen al Parlament o als despatxos dels partits polítics. Som al carrer, som a casa, som als pobles, som a les ciutats, som a l’estranger guanyant-nos les garrofes, som dalt de les muntanyes i abaix a les valls, al mar.

Avui a les 7 de la tarda seré a la Plaça Sant Jaume, davant de la Casa de la Vila, i així espero que la gent del meu país es manifesti, ens trobarem plegats i cridarem ben fort que la lluita pacífica per aconseguir la independència continúa, malgrat uns quants polítics i gent poderosa no ho volen. Defensar aquesta Declaració de Sobirania és avui la prioritat. Un text ben el.laborat on ningú no es pot sentir exclòs, o així ho pensem la gent del carrer, el poble.

I demà continuarem lluitant per aconseguir el benestar de la gent i resoldre tots els problemes del dia a dia i que són molts. Com deia Audrey Hepburn: Quan arribes a la vellesa, descobreixes que tens dos mans, una per ajudar-te a tú mateixa, i l’altra per ajudar als demés.

Bròquil is OVER !

 

20 anys sense Audrey Hepburn – 10 díes sense Anna Lizaran

Publicat el 21 de gener de 2013 per rginer
Vint anys de la mort d’Audrey Hepburn. Mai hem canso de veure les seves pel.lícules o fullejar el llibre Audrey Hepburn – An elegant spirit – A son remembers: Sean Hepburn Ferrer. 
Quan he obert el llibre, m’he trobat amb la crítica teatral de l’obra ‘Dissabte, diumenge, i dilluns’ d’Eduardo de Filippo, obra de teatre que vaig anar a veure un dia del mes de febrer de 2004. Anna Lizaran – Rosa Priore-  en va ser la protagonista, juntament amb en Jordi Bosch – Peppino Priore. També hi era el programa de l’obra. Jo sí crec en que de vegades el temps, els moments es troben. Vint anys de la mort d’Audrey Hepburn; cerco el llibre, i dins em trobo amb la crítica de’n Joan de Sagarra, 8 de febrer 2004; Anna Lizaran, tot just ens va deixar avui fa deu díes. La senyora Priore cuinant el ragú tot el dia, ofesa, perque en Peppino ja no li fa cas. Una parella al llindar dels 50 i amb els problemes normals de convivència. I això mateix és el que jo volia veure: la mirada de rancúnia, de dona ofesa, humiliada de la senyora Pîore envers el seu home, el senyor Priore, que ja no se la mira com abans, ja ni li parla i es nega a provar el ragú. I aquesta és la mirada, la de la senyora Priore, que jo volia veure en els ulls d’Anna Lizaran, la meva estimadíssima Annita. – Joan de Sagarra – 08.02.2004.

De les pel.lícules de l’Audrey Hepburn, m’agrada recordar i veure-les, ‘My Fair Lady’ i ‘Dos a la carretera’ i l’escena del ball a la ‘cova existencialista’ de Funny Face. Torno a publicar el video de Breakfast at Tyffany’s i la cançó ‘Moon River’ interpretada per ella mateixa, perque és l’expresió màxima de la seva bondat, de la seva personalitat,  de la seva humanitat, de tot l’amor que va donar sempre. El que va fer com ambaixadora d’UNICEF, els seus viatges al cul del món, la seva implicació amb els que no tenen res, és encomiable. Si ho desitgeu, podeu continuar llegint, en anglès, manifestacions fetes per aquesta dona valenta, denunciant la pobresa i com els polítics i els Parlaments del món giren l’esquena i miren sempre per els seus beneficis electorals.

Actrius. Dones. Humanes,. Avui obrint un llibre les he entrellaçat, sense voler-ho. 

 

Del llibre ‘ Audrey Hepburn . An elegant Spirit’ – Sean Hepburn Ferrer. ATRIA Books.
Edició Octubre 2003.

I used to travel, go to hotels, go to game parks, go to other things. I never went into a village. I never knew that in Mali, one of the poorest countries in the world they had a 2.000-year-old history. They used to have an empire that stretched up to Egypt. I never knew that in Central America you had traditions going back 3.000 years. These people, if we give them a chance, respond fantastically. My concern is not about the people. My pessimism is that in the developed world, (among) people that have the capacity to make a difference, we are turning our back on a series of issues. I’m optimistic about the people much more than I ever was before. I beleive in the people. But I have an acute sense of frustration about the debates in our congress and in ….. parliaments around the world where we put aside the longer-term issues for tomorrow’s electoral promises. That’s not just an American problem. There is a lack in the world of medium and long-term leadership. And most of people don’t care because they can’t see it.

Politics are something which are very hard for me to understand, because their machinations are so complicated. Politics, by definition, are supposed to be for the people, for the welfare of people. Humanitarian means human welfare. And responding to human suffering, that’s finally what politics should be, ideally. That’s what I dream about. 

As you grow older, you will discover that you have two hands: one for helping yourself, the other for helping others. — Quan arribes a la vellesa, descobreixes que tens dos mans: una per ajudar-te a tú mateixa i l’altra per ajudar als demés.–

 

Poble a poble, ciutat a ciutat – Declaració de Sobirania

Publicat el 21 de gener de 2013 per rginer
Dimecres dia 23 de gener 2013. Declaració de Sobirania al Parlament de Catalunya. Un
altre pas. I mira que ho posen difícil els unionistes, de tots els àmbis, partits polìtics, empresaris, banquers, grups mediàtics, gent benestant, veïns activistes. Se’ls ha d’escoltar i parlar i anar omplint el nostre sac de raons, que les tenim i totes. Masses mentides sobrevolen en el núvol.

L’Assemblea Nacional Catalana ens diu de ser presents a les 12 del migdia al Parlament per donar-hi suport i a la tarda, a les 7, davant de la Casa de la Vila del poble o ciutat per fer palesa la nostra decisió de ser independents. Estelades, senyeres, pancartes, tot el que sigui ben visible. El poble decideix, té tot el dret, i hem d’empènyer perque així sigui.

Viatjar en el temps …… Koeln, Duisburg, Frankfurt

Publicat el 19 de gener de 2013 per rginer
Alemanya està de moda. La senyora Merkel, l’Euro, la crisi, els bancs, Bayern de Munich i Guardiola, feina per als joves ….. i el meu disc dur comença a recordar.

Vaig viatjar a Alemany per primera vegada l’any 1964. Tenia dinou anys i vaig acompanyar un nombrós grup d’empresaris catalans i espanyols en un viatge de negocis a Alemanya per visitar la Fira Photokina a Colònia. El meu nivell d’alemany és alt, i encara ho era més l’any 1964. Vaig estudiar a l’Escola Suïssa de Barcelona on la llengua vehicular era l’alemany, des de parvulari fins l’últim curs. Deu anys en total. Per acompanyar aquest grup d’empresaris l’agència de viatges on treballava aleshores, no va dubtar en enviar-me a mí per els meus coneixements de la llengua.

El prestigi de la marca ‘Alemanya’ tothom el coneix i segurament l’ha experimentat. Jo vaig volar a Colònia també pensant en que tot aniria perfecte, sense problemes, ben organitzat. No va ser així. Jo havia d’actuar, i fer veure al grup d’empresaris, tot homes, que coneixia el país, tenia experiència i mentre recollìem l’equipatge jo anant llegint els rètols per on havia d’anar.

Recordo un aeroport petit, familiar, on tots els avions eren amb motor d’hèlice. La primera sorpresa va ser quan l’autocar i la persona responsable de l’agència alemanya m’informa que l’hotel de Colònia era ple, i havíem d’anar a Duisburg, a 90 kms, on teníem l’al.lotjament. Primer enfrontament amb el grup d’empresaris ! El trajecte per carretera de Koeln fins a Duisburg em va ensenyar l’Alemanya industrial, treballadora, fums, xemenies, fàbriques, tot molt fosc. Boires. El Ruhr. Era el mes de setembre. Arribem a l’hotel, si és que es pot dir que era un hotel …. Un bloc d’apartaments, sospitosos, on en un d’aquests habitatges havíen de compartir espai, vuit homes empresaris.  No recordo que ningú pogués dormir tot sol. Bé sí, jo, perque era la única dona. L’agència alemanaya, corresponsal i col.laboradora de l’agència de viatges de Barcelona, va marxar, em va deixar sola davant els crits i les queixes, totes raonables (havíen pagat molts diners per aquest viatge), fins que tard, de matinada tothom va coincidir que millor això que res, i demà ja aniríem a Colònia, a la Fira i a reclamar.

Vaig fer el viatge en autocar des de Duisburg a Colònia tots els díes, sis en total, i a més havía d’esperar el segon grup d’empresaris que veníen des de Madrid. I la sorpresa va ser majúscula! Aquest grup sí tenia habitacions a Colònia ! Va ser un desgavell organitzatiu i molt poca professionalitat per part dels alemanys. En aquestes circumstàncies, no vaig poder conèixer la Ciutat ni aprendre, ni parlar amb gent i tampoc visitar la catedral. Tot van ser problemes, discusions. Els empresaris van gaudir de la Fira i van poder intercanviar propostes de negocis i veure totes les novetats del món de la fotografia.

Els trajectes de Duisburg a Colònia es van fer llargs i havíem de matinar. Les cues a les carreteres pel matí i a la tarda, immenses, retencions mai vistes per a mí que venia d’un país gens desenvolupat i amb pocs cotxes.

I el dia de sortida encara més sorpreses de la ‘famosas eficiència’ alemanya. En aquest cas van rebre els empresaris de Madrid. Aeroport de Colònia. Vol fins a Frankfurt i enllaç amb el vol de Madrid. Impossible de creure (en aquell moment) …… la noia de Lufthansa em comunica que dos persones del grup no teníen reserva. Mentida. Fins i tot m’havíen donat la targeta d’embarcament. Havíen fet un ‘overbooking’ de llibre. Amb l’experiència guanyada a pols, vaig discutir, vaig cridar, i fins i tot vaig poder pujar a l’avió, entrar-hi i comptar les persones !!! Res a fer, complet. Els dos empresaris van haver d’agafar l’avió següent i volar amb mí fins a Frankfurt, i jo a corre-cuita amb ells per no perdre l’enllaç i per uns poquets minuts, els ‘eficients’ alemanys van proporcionar-nos un transport directe fins l’avió que era ja a punt d’enlairar-se i volar fins a Madrid.

Vaig trucar al meu cap a Barcelona per dir-li que després de la setmana viscuda, em quedava a Frankfurt a descansar un parell de díes. I així ho vaig fer. No recordo gaires coses de la Ciutat, perque senzillament no hem va agradar gens. Potser algun parc, però poca cosa més. He estat a Frankfurt diverses vegades, i continúa éssent una Ciutat no gaire privilegiada, però finalment jo sempre hi trobo llocs bonics, agradables, potents. 

No he tornat ni a Koeln ni a Duisburg. Sí he viatjat per Alemanya, sobretot Berlin. Però aquest serà un altre capítol. La primera vegada quan encara hi havia el mur i vaig travessar-lo en un bus turístic per visitar ”l’altra banda” ….

He llegit que el nou aeroport de Berlin tampoc es pot inaugurar enguany i ja porta CINC ANYS de retard. La marca ‘alemanya’ no és tan perfecta, però tenen una capacitat de superació, d’organització, de mantenir la rutina diària, d’orgull, que els fa ser ‘quasi’ perfectes. Potser aquesta arrogància, aquesta superioritat per damunt de la resta de món, és el que a mí em molesta i no he acabat mai de trobar-m’hi bé.

Fotografia: Pocs anys després d’acabada la guerra. Colònia. Tristor, que és el que vaig copsar en aquest el meu viatge de l’any 1964.

 

Recull de fotografíes de viatge – Hivern a Jylland

Publicat el 16 de gener de 2013 per rginer
Ahir vaig passar fred. El vent és traïdor. Ara el sol és més feble que mai. La fredor s’ha convertit en mestressa de l’aire. He passat per el meu arxiu de fotografíes.
El mes de gener de 2009 vaig viatjar a Jylland, Dinamarca. Tres setmanes vivint en la foscor. Poca llum, però intensa. Ahir pel matí el cel era gris, fosc, trist i vaig recordar aquells díes a Ejstrup.
La fotografia: Uns aiguamolls prop del Mar del Nord a Ejstrup, quatre de la tarda, i l’aigua ja presonera del glaç. El fred era intens. 

El llibre de ‘Lectures d’Infants’ – edició 1931 –  era sobre la taula, i he fullejat una estona. Els dos poemes dedicats a L’Hivern són bells:

CORRANDA 
Aquests camps sense una planta,
aquests ceps que semblen morts,
seran blat, per primavera,
seran vi, per la tardor.        
                                            – Ferran Agulló i Vidal –

HIVERN
El temps és d’hivern cruel;
les boires corren pel cel
a la part de tramuntana …
Se sent un fred que trepana,
senyal de neus i de gel.
I ve la fosca glaçada;
i al voltant de la flamada
que ja crema dins la llar,
la gent arremolida,
s’ha espassat el tremolar.
                                             – Maria Antònia Salvà –

Continuant llegint el Llibre de Lectures : Dirieu que gairebé tota la natura és morta. Però, gràcies a Déu, la freda buidor i la quietud d’ara no volen dir una gran mort sinó un gran repòs.

La setmana dels barbuts (Sebastià, Antoni i Vicenç) sempre porta més fred que mai, però ben aviat tornarà el bon sol a escalfar i la terra s’omplirà de verdor, de flors i dels vols dels ocells.

Abrigueu-vos que fa fred ! 

 

Declaració de sobirania

Publicat el 15 de gener de 2013 per rginer
VilaWeb ens explica en un article què és exactament aquest document, i ho fan com sempre, de manera senzilla i pedagògica. Jo ja he enviat aquest article a gent diversa.
Perque avui pel matí el grup Godó, RAC1, tertulians i periodistes, s’han posat definitivament el vestit de treball per atacar de manera insana tot el que fa referència a aquest document i la sessió parlamentària del proper 23 de gener 2013. Hi tenen dret, no cal dir-ho, però no s’hi val manipular, assetjar i dir mentides. Aquest matí he rebut trucades de gent esvarada de no entendre res, tot escoltant RAC1 – Grup Godó, o, altra gent al carrer que no sap què fer, i ha decidit no escoltar més la ràdio. He imprès l’article i el porto a la butxaca de l’abric.

Hi ha molta gent en l’anonimat, experts, al darrera, de continuar aquest procés que hem començat. Senyores i senyors, la transició s’ha acabat, en teniu algún dubte ? Construïr el nostre país sobirà és una feina lenta, però cal seguir, amb presses sí, molta pressa, uns protocols per preparar-nos davant a qualsevol tribunal o estat. I si no ho fem, no s’aconseguirà. No oblidem que avui, la caixa, els diners, són a Madrid, i no paga i colla al màxim el nostre país. Aquesta és una altra lluita, són deutors i deuen diners, i han de pagar. Senyores i senyors polítics, estigueu al davant d’aquesta lluita ! Però anar apuntalant el camí de la secessió no pot quedar aïllat, de cap de les maneres.

Obvieu els tertulians pagats, els que sempre diuen el mateix, a la premsa i el poder botifler, unionista, fem confiança a la gent que treballa, al nostre poble. No ens arronsem i gaudim del petits plaers de la vida, que encara en tenim, i ajudem a fer país i a la gent que necessita un cop de mà per tirar endavant, i alleugerir aquesta crisi que ens ofega. Es pot fer tot. Junts podem. I no es tracta només dels partits polítics, de la política, també compten els petits fets del dia a dia, o els grans. Viure en un país millor, lliures, és el futur que podem donar als joves i als infants. Sortir-nos del reino de españa, i construir el nostre país. No oblideu:
la t r a n s i c i ó s’ha acabat.

Bròquil is OVER ! 

La Lizaran

Publicat el 12 de gener de 2013 per rginer
S’ha mort. Obro el diari de bon matí i la primera notícia …. Anna Lizaran ha mort.
No he reaccionat encara. He vist totes les obres de teatre on ella actuava. Des del primer dia que vaig entrar per la porta del Teatre Lliure de Gràcia. Fundadora d’aquell tresor que va ser el Lliure de Gràcia. L’Anna Lizaran, que havia estat a la fundació dels Comediants, era a Paris, seguint els cursos de Jacques Lecocq, quan va rebre una carta de’n Lluís Pasqual explicant-li la gestació del Lliure i convidant-la a unir-se amb ells. Es proposaven un teatre de repertori, no de creació. Un teatre estable, no d’un arrambi-qui-pugui i de representacions escadusseres. Un teatre sencer, de fet l’únic centre de prpoducció que hi hauria al país, amb mitjans propis de treball, amb tallers de fusteria, de pintura, de construcció de decorats, de vestuari, d’utilleria, d’electricitat.
El naixement imparable de la fama de LA LIZARAN.

Camí de Nit, 1854. 1 de desembre de 1976. Neixia el Teatre Lliure. Neixia Anna Lizaran, LA LIZARAN. I va continuar, més i més. La Bella Helena, 21 de març de 1979. El balcó, 26 de juny 1980. Al vostre gust, 21 d’octubre de 1983. La senyoreta Júlia, 2 d’octubre de 1985, quantes vegades era a dalt, a l’escenari ? …..  Matrimoni de Boston – 2005, com vaig riure i plorar a la vegada ; Agost, tot just fa dos anys i La Bête, que no vas poder representar. Havia comprat les entrades, però en saber-ne que no podíes actuar, vaig tornar-les. Jo anava a veure la Lizaran. Era com anar al Liceu, comprar entrades per veure Norma interpretada per La Callas i ella no podia fer-ho.

No, no era el teu moment de deixar-nos, no. No sé que més dir. La fotografia … La Bête, el paper que vas preparar amb tot aquest amor que sentíes per el teatre, molt i molt, però no vas poder pujar a l’escenari i rebre els aplaudiments del públic i tú mirant-nos amb aquell somriure sorneguer …….

Un homenatge preciós per La Bella Anna (Quico Romeu-You Tube)