Chào ông Viêt Nam

Impressions de viatges i més coses

La Lizaran

Publicat el 12 de gener de 2013 per rginer
S’ha mort. Obro el diari de bon matí i la primera notícia …. Anna Lizaran ha mort.
No he reaccionat encara. He vist totes les obres de teatre on ella actuava. Des del primer dia que vaig entrar per la porta del Teatre Lliure de Gràcia. Fundadora d’aquell tresor que va ser el Lliure de Gràcia. L’Anna Lizaran, que havia estat a la fundació dels Comediants, era a Paris, seguint els cursos de Jacques Lecocq, quan va rebre una carta de’n Lluís Pasqual explicant-li la gestació del Lliure i convidant-la a unir-se amb ells. Es proposaven un teatre de repertori, no de creació. Un teatre estable, no d’un arrambi-qui-pugui i de representacions escadusseres. Un teatre sencer, de fet l’únic centre de prpoducció que hi hauria al país, amb mitjans propis de treball, amb tallers de fusteria, de pintura, de construcció de decorats, de vestuari, d’utilleria, d’electricitat.
El naixement imparable de la fama de LA LIZARAN.

Camí de Nit, 1854. 1 de desembre de 1976. Neixia el Teatre Lliure. Neixia Anna Lizaran, LA LIZARAN. I va continuar, més i més. La Bella Helena, 21 de març de 1979. El balcó, 26 de juny 1980. Al vostre gust, 21 d’octubre de 1983. La senyoreta Júlia, 2 d’octubre de 1985, quantes vegades era a dalt, a l’escenari ? …..  Matrimoni de Boston – 2005, com vaig riure i plorar a la vegada ; Agost, tot just fa dos anys i La Bête, que no vas poder representar. Havia comprat les entrades, però en saber-ne que no podíes actuar, vaig tornar-les. Jo anava a veure la Lizaran. Era com anar al Liceu, comprar entrades per veure Norma interpretada per La Callas i ella no podia fer-ho.

No, no era el teu moment de deixar-nos, no. No sé que més dir. La fotografia … La Bête, el paper que vas preparar amb tot aquest amor que sentíes per el teatre, molt i molt, però no vas poder pujar a l’escenari i rebre els aplaudiments del públic i tú mirant-nos amb aquell somriure sorneguer …….

Un homenatge preciós per La Bella Anna (Quico Romeu-You Tube)

 


 1. La primera notícia que he vist i m’he quedat de pedra. Sí que van dir que no podia fer La Bête per malaltia, però no m’imaginava això. No he vist totes les obres, però sí moltes, sí l’última. Va ser espectacular, com sempre. Una gran pèrdua per al país, sens dubte. EPR.
 2. Quina GRAN FUFLUNERA! (Fufluns: Déu etrusc del Vi, de l’Alegria de Viure i del TEATRE).

  DEP grandíssima, enorme, “bestial”, Anna Lizaran.

 3. Gràcies per recordar l’Anna, l’Annita, la Lizaran…
  Tothom que de, prop o de lluny, hi hem compartit alguna vegada alguna cosa, agraïm qualsevol gest, qualsevol somriure, qualsevol record. Gran entre les grans, tenia la modèstia de qui no dóna importància a la cosa, amb la sornegueria de la intel·ligència sofisticada per l’humor.
  – “Neeeeen! quina bona merrrrda de funció, ahir, oi?”.
  I gràcies per il·lustrar el teu comentari amb el vídeo que li he dedicat. Ja és per sempre més que la trobaré a faltar.
   
 4. You screw joint something rattling useable. This extraordinary Posts is invaluable for anyone who record and poorness to deal asset. I’ve holographic near Cari Uang Lewat Ekiosku.com as an deciding to online commerce. In the meantime, you can also junction a football broker to savour the services of online agen togel online. Nonetheless you should ease pay attending to issues that would protest from you using the underivative groom that suits your tastes and fashion.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.