Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

10 de juliol de 2012
0 comentaris

SOLLANA i EL ROMANÍ

     Situat en la comarca de la Ribera Baixa, prop del llac de l’Albufera. El terme és totalment pla per trobar-se en una zona pantanosa, aquesta horizontalitat del terreny ha afavorit la plantació de l’arròs. I si bé la base de l’economia de la població és fonamentalment agrícola en trobar-se prop de diversos nuclis industrials, i gaudint d’una situació privilegiada pels mitjans de comunicació que té, ha fet possible que haja experimentat en aquests darrers anys la creació de diverses factories industrials. Fins mitjan segle XX tingué un estancament demogràfic, i actualment compta amb uns 4.500 . La parròquia té per titular Santa Maria Magdalena i pertany a l’Arquebisbat de la Beata Josepa Naval Girbés.

     Inicialment els llocs elevats d’aquestes terres estigueren habitats en l’Edat del Bronze, pels vestigis arqueològics que s’han trobat d’aquells temps. Hi han arribat fins als nostres dies restes de viles rústiques de l’època romana, en què s’han trobat restes de ceràmica, mosaics, monedes i bronzes interessants; igualment dels temps visigòtics es trobà una interessant càmera sepulcral en la partida del Romaní. Unes sitges trobades daten de l’època musulmana.

     Els orígens de Sollana es remunten a un primitiu poblat de temps dels visigots, en el període àrab consta amb el denominatiu de Suylana, que aleshores tenia com a annexos els caerius del Romaní, Alcahecia i Trullàs, aquests dos darrers desapareguts avui dia. El rei Jaume I, el 4 d’agost de 1237, el donà a Eximén d’Urrea. El 13 de juny de 1276 s’incorporà a l’Hospital de Sant Vicent de la Roqueta. Últimament tingué el senyoriu el duc d’Híjar (Híxar).

     La parròquia és molt antiga. El seu actual edifici fou construït el segle XVIII, sobreïx, amb les seues dues torres, sobre les cases del caseriu de la població. Es venera al temple parroquial una devota imatge del Crist de la Pietat, obra de Gregorio Hernández, que en un principi es trobava en el Convent Mercedari, i passà a la parròquia amb ocasió de la desamortització del 1835.

EL ROMANÍ. És un caseriu que és annex de la parròquia de Sollana, la seua església està dedicada a la Mare de Déu d’Aigües Vives. 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.