Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

10 d'abril de 2012
0 comentaris

SELLENT (Ribera Alta)

     Municipi de la Ribera Alta, en la vall del riu Sellent, afluent del Xúquer pel seu marge dret. El relleu és bastant muntanyós, tret de la part nord-oest, on s’eixampla la vall del riu Sellent i forma una conca relativament plana. Destaquen les altituds de l’Alt del Macisco amb 282 metres; el Montot, amb 417; i el Mont Olivet, amb 222. A més del riu Sellent travessen el terme els barrancs de Montot i de Pinet. La superfície conreada comprén aproximadament la meitat del terme. Per al regadiu se serveix de les sèquies, l’aigua de les quals es pren del riu, que reguen les terres d’ambdues riberes del riu. Es conreen cítrics, hortalisses i dacsa en la terra de regadiu; i en el secà oliveres, garroferes i vinya. La base de l’economia és principalment agrícola, que ha fet que haja tingut lloc en aquestes darreres dècades un corrent emigratori cap a altres zones industrialitzades cercant millors mitjans de vida. Actualment té uns 500 habitants. La seua parròquia té per titular la Puríssima Concepció de la Mare de Déu i pertany a l’Arxiprestat dels Sants Bernat, Maria i Gràcia.

     Els únics vestigis arqueològics trobats dels temps antics són les restes ibèriques trobades prop de l’ermita de Santa Anna. En temps dels àrabs era una alqueria, de l’època de la qual es conserven les restes del castell, que per la seua situació estratègica tingué un paper rellevant en l’Edat Mitjana. El 1414 aquest lloc pertanyia a Francesc Soler, passà després a la famílias Marrades, que es van convertir en els comtes de Sellent en el segle XVII. Sofrí els efectes del terratrèmol que tingué lloc el 1748. Fou una població morisca que quedà quasi totalment despoblada amb ocasió de la seua expulsió el 1609. El 1646 solament l’habitaven tres famílies. A final del segle XVIII tenia un centenar d’habitants. El 1900 arribava quasi als 400h.

     En un principi pertanyé a Xàtiva. El 1535 es va convertir en parròquia independent amb l’advocació de la Mare de Déu, comptava aleshores 25 cases habitades per cristians nous. El 1705, l’església estava dedicada a la Puríssima Concepció de la Mare de Déu. El comte de Sellent creà una vicaria temporal, i la incoporà després com a annex a Cotes. En l’arranjament parroquial de 1902 es constituïren tant Cotes com Sellent en parròquies independents. Celebra en agost festes patronals a Sant Isidre, a la Puríssima Concepció i al Crist de l’Empar.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.