Els Papers de Santa Maria de Nassiu

EDUQUEU ELS XIQUETS I NO HAUREU DE CASTIGAR ELS HOMES (PITÀGORES)

28 d'abril de 2012
0 comentaris

“Primeres comunions”, del P. Josep Miquel Bausset (INFORMACION.ES=

JOSEP MIQUEL BAUSSET 

Aquests diumenges de primavera, en ple temps Pasqual, a les nostres parròquies se celebren les primeres comunions. Són dies de festa, en els quals els nostres menuts participen per primera vegada de la taula de l’Eucaristia. Després del baptisme, amb la primera comunió, els xiquets i les xiquetes s’integren en la comunitat cristiana d’una manera més plena, ja que prenen part del convit Eucarístic. El sagrament de l’altar que alimenta i enforteix la nostra fe, fa dels nostres infants deixebles de Jesús. Amb la seua Paraula i amb el seu Cos i la seua Sang, Jesús ens ajuda a ser testimonis del Regne. 
Com els primers cristians, que participaven “en la fracció del pa i en la pregària” (Ac 2:42) cada diumenge de primavera, els nostres xiquets s’acosten a l’altar per viure la comunió de l’Església: la unió dels uns amb els altres i amb Jesús que ens convoca, ens para la taula, ens serveix i ens alimenta amb el pa de vida.
Desgraciadament des de fa uns anys, les primeres comunions (encara que amb excepcions) s’han desvirtuat, ja que s’han convertit en una carrera per aparentar i per comprar regals desaforadament! Fins i tot, i malgrat la crisi econòmica, són moltes les famílies que acaben per endeutar-se, per tal de fer la gran festassa! I per això, molts xiquets i malgrat el temps de catequesi i el treball dels rectors, estan més pendents dels regals (rellotge, ordinador, la play, l’MP3, viatge a Eurodisney) que de la celebració litúrgica. Per això recentment, el papa Benet XVI exhortava a la sobrietat en la primera comunió, per tal de retornar i retrobar el sentit cristià d’aquesta festa. Sé de moltes comunitats cristianes, amb els rectors al capdavant, que treballen (i molt bé) per fer una catequesi, de primera comunió. És gràcies als rectors, a les catequistes (perquè sobretot són dones) i als pares, que els xiquets viuen i celebren la primera comunió com una festa de la comunitat cristiana i no com un acte protocol·lari i cada volta més superficial!
Les primeres comunions no poden ser un escàndol (pels diners que es gasten) i una frivolitat més, sinó una manera, un camí per descobrir a Jesús, que és el qui alimenta de la nostra fe! Com diu el teòleg Joseba Andoni Pagola, “No necessitem, abans que res, un contacte més real amb Jesús? Una fe diferent? No necessitem aprendre a viure-ho tot amb més veritat i des d’una dimensió nova?”.
Les primeres comunions no poden ser una festa de luxe per competir i vore qui té més regals o quin xiquet va més mudat!! Les primeres comunions tampoc poden ser un acte que “toca fer”, per costum o per tradició i amb el qual tindrem el gran “dinarot”! Les primeres comunions han de ser primer que res la festa de la comunitat cristiana, en la qual, com a amics de Jesús compartim una mateixa taula. Una festa, un convit on, junts, descobrim que Jesús alimenta i enforteix la nostra vida de fe. Com ha dit el P. Abat Josep Mª Soler, l’Eucaristia “és el convit de l’amor de Crist, i per tant de l’amor del Pare i de l’amor de l’Esperit Sant”. D’ací que cal descobrir que en la primera comunió, Jesús es manifesta i es fa present en el pa i en el vi de l’Eucaristia, però també en el rostre de tots els hòmens, en la necessitat del pobre i en el somriure dels infants.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.